Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μείωση του ελληνικού εμπορικού στόλου

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2014

naftilia

H δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω παρουσίασε μείωση κατά 2,3% τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

ΚΟΧ, είναι η ολική χωρητικότητα σε κόρους και αποτελεί μονάδα μέτρησης του συνολικού όγκου σε κυβικά πόδια των χώρων φόρτωσης στο εσωτερικό του κύτους και στη γέφυρα, που είναι διαθέσιμοι για τη μεταφορά εμπορευμάτων, τροφίμων, επιβατών και του πληρώματος. Ο κόρος είναι ίσος με 2,83 κυβικά μέτρα ή 100 αγγλικά κυβικά πόδια.
Ως ελληνικός εμπορικός στόλος, ορίζεται το σύνολο των εμπορικών πλοίων που είναι νηολογημένα στην Ελλάδα και ανήκουν σε πρόσωπα φυσικά ή νομικά που κατοικούν στην ελληνική επικράτεια.
Η ελληνική σημαία που φέρουν τα ανωτέρω πλοία δείχνει ότι όλοι οι οικονομικοί και εμπορικοί κανόνες με τους οποίους διεξάγονται οι θαλάσσιες δραστηριότητές τους, όπως, επιδοτήσεις ναυπηγήσεων, περιορισμοί φόρτωσης, αποθεματοποιήσεις αποσβέσεων και άλλες φορολογικές διατάξεις, καθορίζονται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Και αυτός φέρεται να είναι, σύμφωνα με παρατηρητές, και ένας από τους λόγους που ο ελληνικός εμπορικός στόλος συνεχίζει να μειώνεται σε αριθμό. Σημειώνεται πως η χωρητικότητα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο του 2013, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Δεκεμβρίου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,8%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα παλαιότερα, μικρότερης χωρητικότητας πλοία, έχουν αντικατασταθεί από μεγαλύτερα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως έγραψε τότε ο «Ε.Κ.», ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του κλάδου, έκανε λόγο για κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και για τη δημιουργία ευρύτερα αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα.
Ο κ. Βενιάμης, σχολίαζε έτσι την αιφνιδιαστική νομοθετική πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει, στα τέλη του 2013, στον νόμο για τη φορολογία των ακινήτων, σε τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, με ξένη και ελληνική σημαία για την προσεχή τριετία, των διαχειριζόμενων από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε υπό την πίεση της τρόικας και μίλησε για συνταγματική εκτροπή που ακυρώνει το συνυποσχετικό που υπεγράφη με τον Πρωθυπουργό για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας των πλοίων.
Πρόσθεσε επίσης, ότι έως σήμερα 3.000 πλοία είχαν δεσμευθεί μέσω της διαδικασίας αυτής για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συλλογικότητα του κλάδου και την ειλικρινή πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί στην, οικονομικά, δύσκολη αυτή περίοδο για την Ελλάδα.
Πρόσφατα, δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, έκαναν λόγο για ενδιαφέρον ξένων κρατών να προσελκύσουν ελληνικές ναυτιλιακές ώστε να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους, ενώ και κατά το παρελθόν, εφοπλιστές, έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση συνέχισης της υψηλής φορολόγησης θα φύγουν από την Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου