Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δαυίδ που έγινε… Γολιάθ

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2014

Μέσα στην μουντή και μίζερη καθημερινότητα που βιώνουν οι Ελληνες, λίγα είναι τα πράγματα που τους προσφέρουν χαρά και διώχνουν -έστω πρόσκαιρα- τις έννοιες από το μυαλό τους.
Ενα από αυτά είναι ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, το οποίο ως μαζικός τρόπος έκφρασης και ψυχαγωγίας έχει «παίξει» πάμπολλες φορές αυτόν τον ρόλο στο παρελθόν.
Ο Ολυμπιακός έκανε την Μάντσεστερ να φαίνεται μικρή ομάδα.Λίγους μήνες μετά την πανηγυρική πρόκριση της Εθνικής ομάδας στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ήρθε η ανέλπιστη για πολλούς, αλλά πέρα για πέρα δίκαιη νίκη (2-0) του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να… εκτοπίσει έστω για λίγες ώρες από την θέση του πρώτου θέματος στην ειδησιογραφία όλων των ελληνικών ΜΜΕ, την Τρόικα, τα ελλείμματα και τις δημοτικές εκλογές.
Ολοι οι Ελληνες ακόμη κι αυτοί που δεν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, είχαν να κάνουν ένα σχόλιο ή έστω μια αναφορά, για το μεγάλο παιχνίδι του γηπέδου Καραϊσκάκη, το οποίο ανέδειξε ξανά την δύναμη του αθλητισμού και πάνω απ’ όλα τον παράγοντα απρόβλεπτο που υπάρχει στο λαοφιλέστερο σπορ του πλανήτη που λέγεται ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός νίκησε ή αν προτιμάτε ταπείνωσε τους πρωταθλητές Αγγλίας γιατί ήταν καλύτερα οργανωμένος σαν ομάδα και οι παίκτες του «έβγαλαν» μεγαλύτερη ψυχή και αποφασιστικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Η επιτυχία των Πειραιωτών λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογισθεί κανείς τα οικονομικά μεγέθη που χωρίζουν τις δυο ομάδες.

Από την μια ένας Ολυμπιακός με ετήσιο προϋπολογισμό που δεν ξεπερνάει τα 45 εκ. ευρώ και από την άλλη μια Γιουνάιτεντ με σχεδόν τετραπλάσιο μπάτζετ.
Η διαφορά είναι τεράστια και φαίνεται σε κάθε σύγκριση. Καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι ο Αργεντινός Χαβιέρ Σαβιόλα με ετήσιες απολαβές λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στην Γιουνάιτεντ, μόλις πριν λίγες μέρες ο Γουέιν Ρούνεϊ ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2019 με το ασύλληπτο ακόμη και για τα οικονομικά δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ποσό των (περίπου) 365.000 ευρώ (300.000 λίρες Αγγλίας) εβδομαδιαίως!!!
Περιττό είναι βέβαια να αναφέρουμε ότι η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 80 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει μόλις δυο ποδοσφαιριστές στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, τον Φελαϊνί και τον Μάτα, οι οποίοι δεν έπαιξαν καν για διαφορετικούς λόγους στο παιχνίδι του Φαλήρου, ενώ ετοιμάζεται να ξοδέψει άλλα 200 εκατομμύρια λίρες το ερχόμενο καλοκαίρι για την μεταγραφική της ενίσχυση, βάση του σχεδιασμού που έχουν κάνει οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της!
Κι όμως αυτή η πανίσχυρη οικονομικά, αλλά και αγωνιστικά Γιουνάιτεντ έγινε «παιχνιδάκι» στα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού, μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε πανηγυρικά όσους υποστηρίζουν ότι τα… μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα.
Ο Ολυμπιακός χωρίς… τρελά οικονομικά ανοίγματα, αλλά με ένα πολύ σωστό διοικητικό πλάνο, έχει αρχίσει και «χτίζει» αργά, αλλά σταθερά μια ομάδα που όχι μόνο θα στέκεται με αξιοπρέπεια στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, αλλά θα είναι σε θέση να παίρνει σημαντικές νίκες και διακρίσεις, όχι ως διάττων αστέρας, αλλά ως μόνιμη… παρουσία.
Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ», όπου ούτως ή άλλως πλέον οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει ήδη να αφήσει το στίγμα του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.
Μια ομάδα που οι περισσότεροι δεν την υπολόγιζαν ή την θεωρούσαν… αμελητέα ποσότητα, φρόντισε από την φάση των ομίλων να… ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους και να παραδώσει …μαθήματα, άψογης αγωνιστικής στρατηγικής και σύγχρονου ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ.
Ο Ολυμπιακός μεγαλώνει διαρκώς, ή αν προτιμάτε αλλάζει επίπεδο. Μπαίνει στο κλαμπ των μεγάλων ομάδων, αποδεικνύοντας ότι όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει διάθεση για σκληρή και επίπονη δουλειά και ο κατάλληλος σχεδιασμός.
Aλλωστε η παρουσία του στο μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά που θα γίνει το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, δίπλα σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αποτελεί μια ακόμη… απόδειξη αυτής της ευχάριστης για τον Ολυμπιακό, πραγματικότητας!
Πηγή: Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου