Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κριμαία: Ενοπλοι κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης

Δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία ή απόσχιση στις 25 Μαίου

Κριμαία: Ενοπλοι κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης
Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, λειτουργεί κανονικά, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τα όσα μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι στη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από περίπου 50 ένοπλους.
Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.
Οπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Interfax, μία ομάδα ένοπλων ανδρών φορώντας στρατιωτικές στολές κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη της Κριμαίας.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι περίπου 50 ένοπλοι άνδρες ντυμένοι με στολές που δεν έφεραν κάποιο συγκεκριμένο έμβλημα, έφτασαν με τρία φορτηγά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβαν.
Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.
Μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ως βάση τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.
To συμβάν στο αεροδρόμιο είναι ενδεικτικό του ποιος έχει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Κριμαίας τα τελευταία 24ωρα.
Το πρωί της Πέμπτης, σε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται στην Κριμαία  ένοπλοι - φορώντας στρατιωτικά αλλά χωρίς διακριτικά - κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου.
Η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας ήδη από την Τετάρτη υπήρξε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και σε φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, ωστόσο τα γεγονότα της Πέμπτης πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο αργότερα ότι τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικές αρχές της χώρας τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό μετά την κατάληψη της Βουλής στην Κριμαία.
Σε αυστηρή προειδοποίησή του, την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία «θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο». Παράλληλα έγινε γνωστό πως οι μοίρες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που εδρεύουν στα δυτικά, τέθηκαν σε κατάσταση μάχης.
Σε απάντηση όλων αυτών ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάνταρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού στρατού έξω από τα όρια της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί η Μόσχα στην Κριμαία θα θεωρηθεί «επιθετική ενέργεια».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης οι βουλευτές της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης ουκρανικής δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου