Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσία αστυνομικών η Λειτουργία στους ναούς του Σολτ Λέικ Σίτι

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 2014

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ASTYNOMIA UTAH 3
Η αστυνομία μπροστά στο ναό του Προφήτη Ηλία
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με την παρουσία αστυνομικών με πολιτική περιβολή τελείται η Θεία Λειτουργία στους δύο ναούς της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, έπειτα από επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 στον ναό του Προφήτη Ηλία όταν υποστηρικτές του ιερέα Μιχαήλ Κουρεμέτη προπηλάκισαν λεκτικά και βίαια μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.
Εκλήθη η Αστυνομία, η οποία περικύκλωσε τον ναό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ έγιναν επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες και αναφορές στην Αστυνομία και στην Αρχιεπισκοπή. Ανάμεσα στους πρωτουργούς της επίθεσης ήταν ο Στέλιος Ζερβός και ο Δημήτρης Μυλωνάκης, πρώην πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου.
HSAIAS 1Η κοινότητα ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ντένβερ, της οποίας Μητροπολίτης είναι ο Ησαΐας.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» έχει στη διάθεσή του δεκάδες ενυπόγραφα έγγραφα με τις επώνυμες μαρτυρίες και περιγραφές των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Δημήτρη Τσαγκάρη, καθώς επίσης και την αλληλογραφία που στάλθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Τονίζεται ότι το πρόβλημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με την ενθάρρυνση του Μητροπολίτη Ησαΐα, όπως έχει γράψει επανειλημμένα ο «Εθνικός Κήρυξ», να διασπαστεί η κοινότητα στα δύο, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία και απόφαση της πλειονότητας των μελών της κοινότητας.
Η κοινότητα έχει δύο ναούς, της Αγίας Τριάδος με ιερέα τον Ματθαίο Γκίλμπερτ και του Προφήτη Ηλία με ιερέα τον Μιχαήλ Κουρεμέτη.
Υπογραμμίζεται ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα διαμειβόμενα επί χρόνια, πλην όμως δεν έχουν κάνει τίποτε, με αποτέλεσμα να διασύρεται το όνομα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ελληνικής Ομογένειας όχι μόνο στη Γιούτα, αλλά και σ’ ολόκληρη την Αμερική, αφού ασχολήθηκε και αναμένεται να ασχοληθεί εκ νέου ο αμερικανικός Τύπος, όπως πληροφορείται ο «Εθνικός Κήρυξ».
Zervos 1Στην ενυπόγραφη δήλωσή του ο Αθανάσιος Σακελλαρίου, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, ο οποίος έπεσε θύμα προπηλακισμού και φυσικής βίας, έγραψε ανάμεσα στα άλλα πως «στο τέλος της Ακολουθίας όταν όλοι έβγαιναν από τον ναό, ο Στίβεν Ζερβός ήλθε και μου είπε πως δεν σε θέλω να έρχεσαι εδώ, δεν είσαι ευπρόσδεκτος. Με άρπαξε από τη γραβάτα και άρχισε να με τραβά προς τα πάνω του και να με πνίγει. Βλέποντας ότι απειλείτο η ζωή μου και μη θέλοντας να πάθω τίποτε κακό, ο γιος μου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, έτρεξε αμέσως έπιασε τον κ. Ζερβό και τον τράβηξε από μένα. Επίσης και μερικοί άλλοι ενορίτες είπαν σε μένα και σε άλλα μέλη του συμβουλίου πως δεν ανήκουμε στον Προφήτη Ηλία και δεν μας θέλουν να πηγαίνουμε εκεί να προσευχόμαστε».
Εν τω μεταξύ, ο Στέλιος Γαμβρουλιάς, μέλος του συμβουλίου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και αστυνομικός, συνόδευσε τον κ. Σακελλαρίου μέχρι το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ για να φύγει. Εν τω μεταξύ, κάποιοι ενορίτες φοβήθηκαν μη τυχόν και υπάρξουν πιο σοβαρά επεισόδια και τηλεφώνησαν στην Αστυνομία, η οποία έφτασε επί τόπου με τέσσερα περιπολικά.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Τσαγκάρης, σε ενυπόγραφη δήλωσή του διηγείται περιστατικό που συνέβη την ίδια ημέρα μέσα στον ναό, όταν ο π. Κουρεμέτης άρχισε να κάνει σχόλια για το συμβούλιο. Ο κ. Τσαγκάρης τον πλησίασε για να του πει να σταματήσει διότι δεν ήταν ο τόπος και ο χρόνος κατάλληλος, ενώ άρχισε και φώναζε ο υπερασπιστής τού π. Κουρεμέτη, ο Δημήτρης Μυλωνάκης. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του, «καθώς προχωρούσα προς την έξοδο του ναού ο Στιβ Ζερβός με άρπαξε από το χέρι λέγοντας μου, ‘φύγε δεν έχεις δουλειά εδώ’. Δεν του απάντησα αλλά κατέβαλλα προσπάθεια να απαγκιστρώσω το χέρι μου στο οποίο αναμένεται να χειρουργηθώ».
Ο κ. Τσαγκάρης με επιστολή του, στις 22 Ιανουαρίου 2014, ενημέρωσε τους ενορίτες για τα συμβάντα και τους πληροφόρησε ότι «έχουμε καταθέσει επίσημα καταγγελία στις τοπικές Αρχές και στους ιεράρχες. Εκλαμβάνουμε αυτό το γεγονός πολύ σοβαρά και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω βίας».
Επίσης, με επιστολή του με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2014 στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έγραψε, ότι «οι πράξεις λεκτικής και φυσικής βίας που συνέβησαν θα μπορούσαν εύκολα να είχαν κλιμακωθεί όπως προκύπτει από τις απειλές που εμπεριέχοντα στα συναποστελλόμενα έγγραφα». Εγραψε ακόμα πως «σας πληροφορούμε ότι το κοινοτικό συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για πρόληψη περεταίρω βίας στις εκκλησίες μας, για να προστατέψουμε τους ενορίτες μας ώστε να μπορούν να έρχονται και να συμμετέχουν στη λατρεία ειρηνικά».
Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε επίσης ότι «περιμένουμε υπομονετικά κάποια παρέμβαση από τους ιεράρχες, αλλά δεν έχουμε λάβει τίποτε. Τώρα όμως νιώθουμε ότι η άμεση παρέμβασή σας είναι αναγκαία παρά ποτέ άλλοτε».
Mylonakis 1Εν τω μεταξύ, λόγω οικονομικής δυσπραγίας το κοινοτικό συμβούλιο διέκοψε την μισθοδοσία του π. Μιχαήλ Κουρεμέτη από τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Συστάθηκε, ωστόσο, μία ομάδα υποστηρικτών του, οι οποίοι άνοιξαν λογαριασμό και συγκεντρώνουν χρήματα για να πληρώσουν τον μισθό του.
Ο π. Γκίλμπερτ αρνείται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και το κοινοτικό συμβούλιο για να συζητήσουν θέματα της κοινότητας, λέγοντας ότι λαμβάνει τις εντολές του από τον Μητροπολίτη Ησαΐα.
Ο π. Γκίλμπερτ, ο π. Κουρεμέτης και ο κ. Ζερβός δεν είχαν ανταποκριθεί σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2013 με εντολή του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα είχαν κλείσει και οι δύο ναοί επί ένα μήνα σε αντιπερισπασμό στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να περικόψει τους μισθούς των ιερέων κατά 30% επειδή η κοινότητα δεν έχει χρήματα. Οι ενορίτες πήγαιναν στους ναούς άναβαν ένα κερί άκουγαν εκκλησιαστικούς ύμνους από μαγνητόφωνο και έφευγαν.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου