Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αποκάλυψη «Ε.Κ.»: Πωλήθηκε για $1,4 εκ. ο Αγ. Φανούριος

Του Δημήτρη Τσάκα

  • Το ντοκουμέντο αυτό έχει καταχωρηθεί στο Τμήμα Οικονομικών του Δήμου της Νέας Υόρκης .
  • Το «Real Property Transfer Report», στην πολιτεία της Νέας Υόρκης
  • Το συμβόλαιο που κατατέθηκε στο υποθηκοφυλάκιο.
  • Στιγμιότυπο από την μετακόμιση του ναού του Αγίου Φανουρίου.
  • Ο Μητροπολίτης Παλατίων Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος προέβη στην πώληση του ακινήτου.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πωλήθηκε έναντι $1,4 δολαρίων το οίκημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βασιλουπόλεως στη διεύθυνση 44-02 της 48ης Λεωφόρου στο Γκούντσαϊντ του Κουίνς, στο οποίο για πέντε περίπου δεκαετίες στεγάζονταν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φανουρίου.
Τα ιερά σκεύη, τα στασίδια, τα παγκάρια, τα καντήλια και οι πολυέλαιοι, οι εικόνες και τα τάματα των ομογενών και ό,τι άλλο υπήρχε εντός του ναού, όπως αποκάλυψε ο χθεσινός «Ε.Κ.» συσκευάστηκαν καταλλήλως και μεταφέρθηκαν προς άγνωστο προορισμό. Η μετακόμιση ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες Τετάρτη το απόγευμα την ώρα που η ανά χείρας έκδοση του «Ε.Κ.» κυκλοφορούσε στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Από την έρευνα που διενήργησε ο «Εθνικός Κήρυκας» στα κατάστιχα του Δήμου και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης προκύπτει ότι οι προσπάθειες για την πώληση του ακινήτου ξεκίνησαν την άνοιξη του 2012, το συμφωνητικό υπογράφτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012, ενώ η υπογραφή των συμβολαίων για την πώληση έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων υπογράφτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Ιδιοκτήτης και συνάμα πωλητής του ακινήτου είναι η «Greek Orthodox Archdiocese of Basiloupolis» και αγοραστής η Sophia M. Hong, ενώ όλα τα επίσημα έγγραφα φέρουν την υπογραφή του Μητροπολίτη Παλατίων Γερασίμου Λυμπεράτου ο οποίος υπογράφει ως « + Bishop Gerasimos Limperatos».
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται σε μια από τις ανερχόμενες περιοχές του Γούντσαϊντ και βάσει των πρώτο πληροφοριών θα διατεθεί για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου. Εξ άλλου το οικόπεδο αυτό καθ εαυτό θεωρείται «φιλέτο» είναι γωνιακό (βρίσκεται νοτίως της συμβολής της 44ης Οδού με την 48η Λεωφόρο). Θεωρείται ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή, καθώς είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο με πλευρές 40,83 π. Χ 105 π. Χ 75,26 π. Χ 110,5 π.
Αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» μόλις πληροφορήθηκαν ότι ερευνούσαμε σε βάθος τις πληροφορίες για την πώληση του ακινήτου επικοινώνησαν και πάλι εκφράζοντας φόβους εξαφάνισης των ιχνών του Μητροπολίτη Παλατίων και του Αγίου Φανουρίου με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εξαφανίστηκαν και τα ίχνη του ιδρυτή και πρώτου μητροπολίτη και συνάμα φυγόδικου, Παγκρατίου Βρυώνη.
Ο Παγκράτιος, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» είχε συλληφθεί στις 19 Απριλίου με την κατηγορία τρίτου βαθμού σεξουαλικής επίθεσης και τρίτου βαθμού επιχείρησης σεξουαλικής επίθεσης. Στις αρχές του 2008 και ενώ πλησίαζε η ώρα της δίκης παραιτήθηκε και λίγες ημέρες πριν το Πάσχα του 2008 αναχώρησε εσπευσμένα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Τα ίχνη του έχουν χαθεί δια παντός.
Ο Μητροπολίτης Παλατίων Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του Καθεδρικού Ναού και της Μητροπόλεως προ έξι ετών και λίγους μήνες μετά τη φυγή του Παγκρατίου ισχυρίστηκε ότι το ενδιαφέρον των ενοριτών κινήθηκε από τον εν Κεφαλληνία ευρισκόμενο Παγκράτιο και ότι τα δώρα των ομογενών και τα τάματα τα είχε πάρει μαζί του ο Παγκράτιος στην Ελλάδα.
Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, χθες το πρωί στην ιστοσελίδα του «Εθνικού Κήρυκα» για την πώληση του ακινήτου σήμανε συναγερμό στους πρώην και νυν ενορίτες του Αγίου Φανουρίου, οι οποίοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν ότι η πώληση είχε γίνει προ τεσσάρων μηνών και κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό.
Παράλληλα, τόνισαν ότι θα ζητήσουν από τις Αρχές το πάγωμα των λογαριασμών της Μητροπόλεως και ότι θα ερευνήσουν για όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν κατάφερε να εκποιήσει ο φυγόδικος Μητροπολίτης Παγκράτιος Βρυώνης.
Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε εκ νέου με τον Μητροπολίτης Παλατίων Γεράσιμο Λυμπεράτο, ο οποίος μία ημέρα πριν στην αποκλειστική συνέντευξη είχε ισχυριστεί ότι ο Αγιος Φανούριος υποχρεώθηκε να μετακομίσει για οικονομικούς λόγους.
Οταν του είπαμε για τα πορίσματα της έρευνας του «Εθνικού Κήρυκα», επεσήμανε: «Το Οίκημα της Μητροπόλεως Βασιλουπόλεως πουλήθηκε. Ναι πουλήθηκε, πριν κάμποσο καιρό και όλα είναι δημόσια έγγραφα.
Παραδέχτηκε ότι το ακίνητο πωλήθηκε έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα είναι κατατεθειμένα στον λογαριασμό της Μητροπόλεως Βασιλουπόλεως και θα διατεθούν για την αγορά του νέου ναού. Αν και επιμείναμε να αποκαλύψει τα έξοδα και τα έσοδα αυτής της αγοραπωλησίας αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες».
Ερωτηθείς γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους ενορίτες για την πώληση του ακινήτου του Αγίου Φανουρίου, επεσήμανε: «Τους το έλεγα συνέχεια ότι αν δεν βοηθήσετε η εκκλησία θα μετακομίσει. Δεν μπορώ να μιλάω από τηλέφωνο, αλλά θέλω να τα πούμε ενώπιον ενωπίου. Αν θέλετε μπορούμε συναντηθούμε και να μιλήσουμε».
Οπως και κατά τη διάρκεια της πρώτης επικοινωνίας έτσι και χτες ο Μητροπολίτης Παλατίων αρνήθηκε να αποκαλύψει που μεταφέρονται τα αντικείμενα του ναού, καθώς επίσης και τον χώρο στον οποίο θα μεταφερθεί ο Αγιος Φανούριος.
Απαντώντας στα ερωτήματα των αναγνωστών σχετικά με τις δωρεές, τα τάματα, τις εικόνες και τα τιμαλφή, επεσήμανε: «Ποιοι ενορίτες ενδιαφέρονται, αυτοί που δεν πατούσαν ποτέ; Οταν εγώ τους έλεγα ελάτε, ελάτε να βοηθήσετε να κρατηθεί ο εκκλησία σ’ αυτή την περιοχή δεν ερχόντουσαν. Ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί. Τώρα που μετακινείται η εκκλησία τώρα ενδιαφέρονται όλοι».
Κληθείς να σχολιάσει το δίκαιο και νόμιμο ενδιαφέρον των ενοριτών που έχουν προσφέρει είτε δωρίσει στον Αγιο Φανούριο επεσήμανε: «Αυτά που έχουν προσφέρει θα πάνε στην καινούργια εκκλησία. Τώρα ενδιαφέρονται; Τώρα λένε ότι έχουν προσφέρει πολλά; Αυτά είναι δώρα για τον Αγιο Φανούριο και θα παραμείνουν στον Αγιο Φανούριο, κανένας δεν θα τα πάρει τίποτε. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που άρχισε η μετακόμιση μέχρι και αυτήν την ώρα είμαι από πάνω για να μην χαθεί τίποτε».
«Εχω στενοχωρηθεί με όλα αυτά που λένε. Εγώ είμαι εδώ για να φυλάξω τον Αγιο Φανούριο. Αλλοι έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη και εξαφανίστηκαν, αλλά εγώ πληρώνω τη νύφη εδώ. Αυτά τα δώρα που ισχυρίζονται ότι έκαναν αυτοί τα πήρε άλλος. Ο Παγκράτιος πήρε τα λεφτά και έφυγε και άφησε αδειανά ταμεία. Και έφυγε μαζί με τους φίλους τους. Αυτός πήρε τόσα εκατομμύρια και έφυγε στην Ελλάδα. Σ’ αυτούς που παραπονούνται να τους πείτε ότι τα λεφτά τα πήρε ο Παγκράτιος μαζί του».
«Περνάω δυστυχισμένες μέρες εδώ πέρα, γιατί με τα λεφτά που έμειναν – πήραν οι δικηγόροι, οι κτηματομεσίτες, πληρώθηκαν οι φόροι και οι οφειλές – θα αγοράσω μια εκκλησία και αν χρειαστεί θα βάλω και από την τσέπη μου. Για να είναι ο Αγιος Φανούριος σε καθαρό περιβάλλον και όχι στη μούχλα και στην υγρασία. Ο Παγκράτιος πήρε τα λεφτά στην τσέπη του και δεν έφτιαξε τίποτε σ’ αυτό το κτίριο. Εγώ δεν θέλω ο Αγιος Φανούριος να είναι μέσα στη μούχλα. Αυτοί που έρχονται τώρα και μιλάνε γιατί δεν έρχονταν όταν τους καλούσα να έρθουν να φτιάξουμε την εκκλησία που είναι ετοιμόρροπη και η στέγη έπρεπε να αντικατασταθεί».
«Τα δώρα τους -να τους πείτε- τα πήρε ο Παγκράτιος, ο οποίος πήρε σταυρούς μέσα από την εκκλησία, εικόνες που ήταν αμύθητης αξίας και άφησε μόνο αυτά που δεν είχαν μεγάλη χρηματική αξία», πρόσθεσε.
Οσον αφορά τα χρήματα της αγοραπωλησίας, είπε ότι είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα στον λογαριασμό της Μητροπόλεως.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένος και δεν ήθελα να φύγει από εδώ η εκκλησία. Ερχονταν οι άνθρωποι και με έφτυναν γιατί πήρε ο Παγκράτιος τα λεφτά και έφυγε».
Ερωτηθείς για τους φόβους των ενοριτών για επανάληψη της ιστορίας του Παγκρατίου επεσήμανε: «Εξήγησα εξ αρχής ότι ο Αγιος Φανούριος δεν θα κλείσει. Ολα αυτά θα τοποθετηθούν στο νέο ναό. Αν ήμουν κι εγώ όπως νομίζουν αυτοί θα είχα φύγει από πολύ καιρό. Ο Αγιος Φανούριος είναι προστάτης μου και δεν θα τον αφήσω χωρίς ναό. Τα χρήματα είναι στην τράπεζα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάει να τα δει».
«Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος. Τα χρήματα ανήκουν στον Αγιο Φανούριο, είναι της Αρχιεπισκοπής Βασιλουπόλεως και θα διατεθούν για την αγορά του νέου ναού», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον των ενοριτών, τόνισε: «Αυτοί που ενδιαφέρονται τώρα είναι οι φίλοι του Παγκρατίου. Μόλις είδαν που έβγαιναν τα πράγματα έξω και φορτώνονταν στα μεταφορικά μέσα πήραν τον Παγκράτιο τηλέφωνο. Ο Παγκράτιος πήρε τηλέφωνο και ρωτούσε τι έγινε.
»Προ έξι ετών όταν ανέλαβα τα καθήκοντα υποσχέθηκα στον κόσμο να μην έχουμε συναλλαγές με τον Παγκράτιο. Ημουν έντιμος με τον κόσμο και τήρησα την υπόσχεσή μου. Ο Αγιος Φανούριος οπωσδήποτε θα κάνει το θαύμα του και θα έχουμε καλύτερο ναό», κατέληξε ο κ. Γεράσιμος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου