Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Σάλος και στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις Κάντα

Ποιους “καίει” η απολογία του πρώην διευθυντή εξοπλισμών

Σάλος και στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις ΚάνταΚυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2013

Δίνει κι άλλα ονόματα - Süddeutsche Zeitung: “Οι γερμανικές κυβερνήσεις πίεζαν την Αθήνα για να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία” - Οι εταιρίες αρνούνται τις μίζες, η Εισαγγελία της Βρέμης μαζεύει στοιχεία για τις διαδρομές που ακολούθησαν τα χρήματα στην Αθήνα - Κλήθηκε σε απολογία ο Πάνος Ευσταθίου για τις μίζες στα εξοπλιστικά - Τι απαντά o Θωμάς Λιακουνάκος της Axon για τις μίζες και το σακ βουαγιάζ

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για τις μίζες που δίδονταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στη Γερμανία, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να προχωρά σε εκτενές ρεπορτάζ για το πως μοιράζονταν τα χρήματα και κάποιες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες να διαψεύδουν ότι δωροδόκησαν για να πετύχουν συμβόλαια.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι αποκαλύψεις Κάντα ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές και δη η Εισαγγελία της Βρέμης, ενώ την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενες γερμανικές εταιρείες διαψεύδουν οιαδήποτε συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, το εκτενές ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που τιτλοφορείται «Καλές σχέσεις», αναφέρεται στην απολογία Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους Έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.
«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου «Ποσειδών». Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Rheinmetall που σημειώνει επισήμως ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορά στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών κ. Κάντας κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.
Η Krauss-Maffei Wegmann αντέδρασε με τη σειρά της υποστηρίζοντας ότι δεν «λάδωσε» ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να «λαδώσει» τον Κάντα ή κάποιον άλλον. Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα».
Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει μάλιστα ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.
Το όλο θέμα και η καταιγίδα των αποκαλύψεων έχει προκαλέσει σάλο στις εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία και πρωτίστως γιατί εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν, τότε το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού για παράδειγμα η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια ευρώ!
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί και ο ισχυρισμός της Süddeutsche Zeitung ότι “εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία”.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου