Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ερντογάν μιλάει για συνωμοσία της Δύσης

Χριστούγεννα, Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2014, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Τούρκος διαδηλωτής κρατάει πλακάτ με τη φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ρικαρντόνε, και τη φράση «Υankee go home», έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Τούρκος διαδηλωτής κρατάει πλακάτ με τη φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ρικαρντόνε, και τη φράση «Υankee go home», έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επιτέθηκε στους Δυτικούς συμμάχους του και πρώην πολιτικούς υποστηρικτές του σε μία σειρά σφοδρών ομιλιών του, απορρίπτοντας το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει στείλει στη φυλακή δύο γιους Υπουργών του ως «βρώμικη συνωμοσία» πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαρτίου.
Παράλληλα, και οι Υπουργοί του έλυσαν τη σιωπή των προηγούμενων ημερών και άρχισαν να μιλάνε στο ίδιο πνεύμα με τον Ερντογάν σε διάφορα ΜΜΕ, και ενώ χθες μία τουρκική εφημερίδα, η «Sol», εμφανίστηκε με πρωτοσέλιδο που μπλέκει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο σκάνδαλο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε, επίσης, χθες, να «κόψει τα χέρια» των πολιτικών του αντιπάλων, αν αυτοί χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για να υπονομεύσουν την εξουσία του. «Θα ξαναβάλουμε τον καθένα στη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στη Μαύρη Θάλασσα.
«Οποιοσδήποτε τολμήσει να μας κάνει κακό, να δημιουργήσει προβλήματα ή να μας στήσει παγίδες στη χώρα αυτή, θα του σπάσουμε τα χέρια», σημείωσε.
Ο Ερντογάν, που βλέπει πάντα ξένες συνωμοσίες σε βάρος του και «βρώμικες επιχειρήσεις», έδωσε εντολή και διέλυσαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα 10.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας πως «το AKP είναι παντού, η διαφθορά είναι παντού».
Το σύνθημα ηχούσε κάπως γνώριμο – «Η Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», φώναζαν οι πολύ περισσότεροι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που έκαναν την Πλατεία Ταξίμ «σπίτι» τους το περασμένο καλοκαίρι, πριν τους συνθλίψει η αστυνομική καταστολή.
Η σημερινή όμως κρίση αποκτά καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις, ο πόλεμος ανάμεσα στον Ερντογάν και τον άλλοτε στενό του σύμμαχο, τον πανίσχυρο αυτοεξόριστο στην Πενσιλβάνια ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι πλέον ξεκάθαρος, η ένταση μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ αυξάνεται και το πολιτικό μέλλον του Τούρκου πρωθυπουργού αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο.
Ολος ο φιλικός του Τύπος έγραψε ότι «φωτογράφιζε» τον Αμερικανό πρέσβη. Οι σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τις ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό διαταραχθεί επικίνδυνα. Ξεκινώντας από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και την αποτυχημένη συνάντηση με τον Ομπάμα, μέχρι την απόφασή του να παραγγείλει κινεζικά αντιαρματικά.
Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βγει εκτός ελέγχου σύντομα. Και αυτή η αυτονόητη πρόβλεψη δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Ελλάδα, καθώς τα ελληνοτουρκικά είναι συνήθως η επιλογή της Αγκυρας όταν είναι στριμωγμένη.
Υπενθυμίζεται ότι μια ευρεία υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 24 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γιων του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της δημόσιας τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν.
Στην κατοικία του τελευταίου η Αστυνομία κατάσχεσε 4,5 εκατ. δολάρια που ήταν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών. Γι’ αυτό και οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη κρατούσαν κουτιά παπουτσιών για να υπενθυμίσουν την υπόθεση αυτή.
Ο Ερντογάν έχει καταγγείλει την έρευνα αυτή για διαφθορά, η οποία γίνεται τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα, ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών» και έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους. Προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στη διοίκηση της Αστυνομίας και έχει ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δεκάδες αστυνομικούς διοικητές.
Στο μεταξύ, οι συναλλαγές της Halkbank με το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, είναι εντελώς νόμιμες, ανακοίνωσε χθες η κρατική τουρκική τράπεζα μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.
Η Τουρκία έχει αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν μέσω ενός έμμεσου συστήματος, βάσει του οποίου οι Ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονται σε λογαριασμούς που διατηρούν στην Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν χρυσό. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού αυτού μεταφέρεται στη συνέχεια από την Τουρκία στο Ντουμπάι, απ’ όπου το Ιράν μπορεί να τον εισαγάγει ή να τον πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα.
Σε έγγραφό της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Halkbank αναφέρει πως οι επιχειρήσεις της στο Ιράν είναι σύμφωνες με το νόμο. «Δεν υπήρχε εγχώριος ή διεθνής κανονισμός ή απαγόρευση που να εμπόδιζε την πώληση πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν μέχρι την 1η Ιουλίου 2013», αναφέρει η τράπεζα σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι από τις 10 Ιουνίου έχει σταματήσει τέτοιες συναλλαγές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, προειδοποιώντας ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης ή διακοπής στις εισροές κεφαλαίων και ότι η αποτυχία αντιμετώπισης των ανισορροπιών θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ανάπτυξη.
Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, λόγω του σκανδάλου.
«Δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, μια απότομη διακοπή στις εισροές κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου