Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ναι» της Ιαπωνίας για τη μετεγκατάσταση αμερικανικής βάσης

φωτ.από διαμαρτυρία κατά της ύπαρξης της βάσης (AFP)Σαββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2013

Την έγκρισή του για τη μετεγκατάσταση μιας αμερικανικής βάσης στο εσωτερικό της Οκινάουα έδωσε σήμερα ο κυβερνήτης του νησιού της νότιας Ιαπωνίας, γεγονός που θεωρείται ως σημαντική πρόοδος σε ένα ζήτημα που διαταράσσει εδώ και χρόνια τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις.

φωτ.από διαμαρτυρία κατά της ύπαρξης της βάσης (AFP)Οι αρχές της Οκινάουα υπέγραψαν επισήμως την έγκριση για τη μετεγκατάσταση της βάσης στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή του νησιού, στην κοινότητα του Νάγκο. Η αεροπορική βάση βρίσκεται στην πυκνοκατοικημένη πόλη Τζινοουάν (νότια Οκινάουα), όπου οι αμερικανικές εγκαταστάσεις αποτελούν αντικείμενο έντονων επικρίσεων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε πως το υπουργείο έλαβε το έγγραφο με τη σφραγίδα του κυβερνήτη της Οκινάουα Χιροκάζου Νακαΐμα.
Έπειτα από αμφιταλαντεύσεις που διήρκεσαν χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε ζητήσει ως και την αποχώρηση της βάσης αυτής από την Οκινάουα, ο Νακαΐμα συμφώνησε τελικά στη μετεγκατάστασή της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος υποσχέθηκε μεταξύ άλλων μια οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 300 δισεκ. γεν (2,1 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την οικονομία της Οκινάουα ως το 2021.
Η μετεγκατάσταση της βάσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει ωστόσο ακόμη μερικά εμπόδια, όπως οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στο Νάγκο και θα χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους της για να υποστηρίξουν την άποψή τους.
Το σχέδιο για τη μετακόμηση της βάσης της Φουτένμα βρίσκεται στο τραπέζι από μια πρώτη αμερικανο-ιαπωνική συμφωνία το 1996, αλλά το θέμα σκοντάφτει εξαρχής στη δυσπιστία ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της Οκινάουα, όπου έχουν τη βάση τους οι μισοί από τους περίπου 47.000 αμερικανούς στρατιώτες που είναι παρόντες στην Ιαπωνία.
Οι αντίπαλοι του σχεδίου, έχοντας απαυδήσει από την ενόχληση και την ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η μαζική στρατιωτική παρουσία, υποστηρίζουν ότι η βάση αυτή πρέπει να φύγει από το Τζινοουάν, όχι για να μεταφερθεί αλλού στην Οκινάουα, αλλά για να φύγει εντελώς από το νησί.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου