Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δεν τα καταφέρε κόντρα στον Ήλιο ο κομήτης ISON

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2013
"Εξαφανίσθηκε" ενώ περνούσε σε απόσταση 1,2 εκατ. χιλιομέτρων από την επιφάνειά του Ήλιου

-Όλα τα τηλεσκόπια παρακολουθούν τις εξελίξεις.- Μάλλον τον «έπνιξε» η καυτή «αγκαλιά» καθώς πέρασε στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του  - Παρακολουθήστε τη συζήτηση των επιστημόνων της NASA

Όνειρο ήταν και πάει το να δούμε τελικά από τη Γη τον «κομήτη του αιώνα» καθώς ο θερμός εναγκαλισμός του με τον Ήλιο αποδείχθηκε και μοιραίος.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις από τους επιστήμονες της NASA και όχι μόνο, που παρακολουθούν την πορεία του καθώς πέρασε στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο, ο ISON πλέον δεν υπάρχει και πιθανότατα έχει διαλυθεί σε κομμάτια, όπως ανέφερε και ένα από τα πιθανότερα σενάρια.

Το στοιχείο που βαρύνει για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι τα τηλεσκόπια κατέγραψαν την τεράστια μπάλα πάγου και σκόνης να εξαφανίζεται πίσω από τον Ήλιο αλλά όχι και την επανεμφάνισή του στο χρόνο που εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να διαρκέσει η περιστροφή του ISON γύρω από αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανό-ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης του Ήλιου, SOHO, κατέγραψε την «είσοδο» του ISON αλλά δεν κατέγραψε τίποτα άλλο στη συνέχεια.

Οι αστρονόμοι εξακολουθούν παρόλα αυτά να αναζητούν το αντικείμενο αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αποκαλούμενος «κομήτης του αιώνα» εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι.

«Φαίνεται ότι ο κομήτης ISON μάλλον δεν κατάφερε να επιβιώσει στο ταξίδι του », ανέφερε ο Κάρλ Μπάταμς, ένας επιστήμονας στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον κατά της διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε από την NASA. «Είδα μόνο τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες και δεν παρατηρώ τίποτα πίσω από τον ηλιακό δίσκο κάτι που σημαίνει ότι “θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο”», πρόσθεσε .

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Φιλ Πλέιτ, αστρονόμος και υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Bad Astronomy»: «Δεν νομίζω ότι ο κομήτης επέζησε » ανέφερε. «Ο ISON φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», δήλωσε επίσης ο Ντιν Πέσνελ, ένας ηλιακός φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος του « Solar Dynamics Observatory» (SDO) ενός δορυφόρου της NASA για την επίβλεψη του ήλιου. «Δεν βλέπουμε τίποτα ούτε από τον SDO ούτε από τον SOHO (Solar and Heliospheric Observatory ) οι οποίοι είναι πολύ καλοί ανιχνευτές κομητών», συμπλήρωσε.
Παρά το τεράστιο μέγεθός του ο ISON πιθανότατα διαλύθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της βαρυτικής έλξης που ασκεί ο Ήλιος.
«Ο πυρήνας του κομήτη έγινε τόσο αδύνατος μολονότι δεν το περιμέναμε δήλωσε βρετανός επιστήμονας.
Ο ISON, ο κομήτης που προέρχεται από το εξωτερικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, πλησίασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, σχεδόν «ξύνοντας» την καυτή επιφάνειά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς «υπέφερε» από θερμοκρασίες 2.700 βαθμών.

Δείτε ξανά τον live σχολιασμό των επιστημόνων της NASA για το ταξίδι του ISON



Φαίνεται, όμως, ότι δεν κατάφερε να περάσει το κρίσιμο τεστ αντοχής και να επιβιώσει αφού η τρομακτική βαρύτητα και θερμότητα του άστρου μας προκάλεσε τη διάλυσή του προτού προλάβει να προσφέρει ένα πολυαναμενόμενο φωτεινό θέαμα στους ουρανούς της Γης εντός του Δεκεμβρίου.
Όπως είχε εξηγήσει βρετανός καθηγητής αστρονομίας, «είναι σαν να ρίχνεις μια χιονόμπαλα μέσα σε μια φωτιά».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» μάλλον δεν θα είναι και τόσο θεαματικός όσο αναμενόταν πριν από ένα χρόνο. Όπως επισημαίνει, ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 ετών ήταν ο Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο εκείνου της Αφροδίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου