Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

H Γερουσία των ΗΠΑ περιορίζει δραστικά το θεσμό του filibuster

 Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2013


Δραστικούς περιορισμούς έθεσε η Γερουσία των ΗΠΑ στο περίφημο filibuster κατά τις περισσότερες ψηφοφορίες για το διορισμό αξιωματούχων, αποδυναμώνοντας έναν κοινοβουλευτικό θεσμό που συγκαταλέγεται στις ιδιαιτερότητες του αμερικανικού συστήματος αλλά έχει αρχίσει μάλλον να υφίσταται κατάχρηση τα τελευταία χρόνια.
Οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν έντονα για την ουσία της αλλαγής και για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε. Με το filibuster, «γενναίοι» κοινοβουλευτικοί μπορούν να παρακωλύσουν μία ψηφοφορία μιλώντας επί ώρες. Ο θεσμός προβλέπεται σε όλα τα κοινοβουλευτικά σώματα στις ΗΠΑ, από το ομοσπονδιακό Κογκρέσο μέχρι τις συνελεύσεις των Πολιτειών.
Το πλαίσιο της μαραθώνιας εισήγησης ρυθμίζουν αρκετοί κανονισμοί που θέτουν οι εκάστοτε κοινοβουλευτικοί κανονισμοί και καθορίζουν μεταξύ άλλων το κατά πόσον ο, συνήθως όρθιος, ομιλητής επιτρέπεται να ακουμπήσει μία καρέκλα (σχεδόν ποτέ) ή να πάει τουαλέτα (δύσκολα).
Το filibuster χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο η αντιπολιτευόμενη ομάδα, όταν οι ψήφοι της δεν φτάνουν για να μπλοκάρει μία ψηφοφορία. Τα τελευταία χρόνια, τα filibuster έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται -πιο πρόσφατο αξιοσημείωτο επίτευγμα ήταν εκείνο της Γουέντι Ντέιβις στο Τέξας.
Τώρα -στη Γερουσία, τουλάχιστον- μία κίνηση filibuster θα μπορεί άμεσα να «παύεται» κατά τις ψηφοφορίες για διορισμό αξιωματούχων μόνο με απλή πλειοψηφία, αντί για πλειοψηφία δύο τρίτων. Μόνη εξαίρεση είναι ο διορισμός μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί (που δεν έχουν πλειοψηφία 60 εδρών) θα μπορούν να αδρανοποιούν τα filibuster κατά βούληση.
Η αλλαγή στον κανονισμό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς: «Αν η πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς, τότε κανονισμοί δεν υπάρχουν» είπε ενδεικτικά ο Τζον Μακέιν. «Το ζήτημα είναι πως θα έρθει μία ημέρα που οι ρόλοι θα έχουν αντιστραφεί» είπε με νόημα και ο ρεπουμπλικανός Τσαρλς Γκράσεϊ.
Πηγή: Ε. Κ., Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου