Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο Θαπατέρο γράφει για τις επιθέσεις των ξένων ηγετών στον Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Ο Θαπατέρο γράφει για τις επιθέσεις των ξένων ηγετών στον Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2013

O Γιώργος Παπανδρέου ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Ενα βιβλίο, το πρώτο από ευρωπαίο ηγέτη που έζησε την κρίση, περιγράφει τα όσα συνέβησαν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στις Κάννες πριν από δύο χρόνια.
Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν λίγο πριν από την επεισοδιακή Σύνοδο του G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011 μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δέχθηκε σκληρές πιέσεις για την περίφημη πρότασή του περί δημοψηφίσματος, περιγράφει μεταξύ άλλων στα απομνημονεύματα του ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.  Στο βιβλίο του με τίτλο «El Dilema» (To Δίλημμα), αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πριν από την κυκλοφορία του την Τρίτη, ο Θαπατέρο - προκάτοχος του σημερινού Πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι - περιγράφει πώς μετά τη δική του άρνηση να εντάξει τη χώρα του σε μηχανισμό στήριξης, οι ηγέτες πέρασαν τον περισσότερο χρόνο της Συνόδου του G20 προειδοποιώντας - με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο - τον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο. Παράλληλα γράφει για το πώς προσπαθούσαν να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στα απομνημονεύματα του Θαπατέρο δεν γίνεται εκτενής αναφορά στις συνθήκες που οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου στην παραίτηση λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ωστόσο, φήμες θέλουν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου με ανεκδιήγητες εκφράσεις, ουρλιάζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου σε έξαλλη κατάσταση πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, φωνάζοντας προς τον Παπανδρέου «You are a f..cking psycho» (Είσαι ένας γ..... ψυχασθενής).
O Θαπατέρο θυμάται ότι σε εκείνο το δείπνο αναβίωσαν οι παλαιές πληγές της Ευρώπης. «Σε κάποιο σημείο της συζήτησαν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν στο σημείο να επικαλούνται μεταπολεμικά πάθη. Ηταν για μια στιγμή, αλλά για αυτή τη στιγμή έμοιαζε ότι το δράμα του διχασμού της Ευρώπης τον περασμένο αιώνα εξακολουθούσε να υπάρχει» γράφει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας.
«Ηταν μόνο για πέντε λεπτά, αλλά πέντε λεπτά στα οποία οι λέξεις που άκουγα είχαν τη δύναμη να ανασύρουν όλα τα δάκρυα που ρίχτηκαν στην ευρωπαϊκή ιστορία», γράφει χαρακτηριστικά ο ισπανός πολιτικός.
Το Reuters σημειώνει πως μολονότι ο Θαπατέρο δεν γράφει ποιος είπε τι και σε ποιον, είναι γνωστό ότι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν θέσει θέμα ευθυνών της Γερμανίας εξαιτίας του ναζιστικού της παρελθόντος.
Ο Θαπατέρο, έδινε τον δικό του αγώνα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ: «Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (...) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», γράφει ο Θαπατέρο.
Όπως υποστηρίζει, εξήγησε στη Μέρκελ ότι η Ισπανία δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της. Η χώρα, συμπλήρωσε, βρισκόταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. «Το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η διερμηνεία, έμοιαζε αιωνιότητα» γράφει. «Στο τέλος, είπε στα αγγλικά, κοιτάζοντας με στα μάτια: "Οk. Καταλαβαίνω». Η γερμανίδα καγκελάριος δεν επανήλθε στο αίτημά της και οι ηγέτες στράφηκαν στη συνέχεια στον Παπανδρέου. Όπως έγραψε στο βιβλίο - ημερολόγιο της κρίσης, ο τότε υπουργός Οικονομικών τη Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, το «θρίλερ» για τον Παπανδρέου διήρκεσε δύο ώρες χωρίς διακοπή και παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου