Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στα 3,2 δισ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο εννεάμηνο

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2013

Σε 3,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτά περιλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας ύψους 3.810 εκατ, καθώς και αναβαλλόμενος φόρος 621 εκατ. ευρώ κυρίως από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% από την 01.01.13.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση και η προοπτική εξόδου από την ύφεση ενισχύεται. Επιπρόσθετα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες δραστηριότητες, από κεφάλαια κυρίως του εξωτερικού.
Οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, είναι στο επίκεντρο αυτού του επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να επιταχυνθούν οι διεργασίες ιδιωτικοποίησής τους, προσελκύοντας έτσι νέα κεφάλαια στη χώρα και στηρίζοντας αποτελεσματικά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Προϋπόθεση συνέχισης αυτής της θετικής πορείας είναι η διατήρηση του κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, αναφέρει ο κ. Σάλλας.
Αναφορικά με την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνει ότι «μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης των εξαγορασθεισών τραπεζών, δίνει άμεση προτεραιότητα στην ταχύτερη επίτευξη των συνεργιών και στην αποδοτικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δανείων σε καθυστέρηση με καινοτόμες λύσεις. Παράλληλα, η διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και, ασφαλώς, η χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σταθερή επιδίωξη της Τράπεζας».
Τα βασικά μεγέθη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται ως εξής:
- Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 93 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας 2% μείωση έναντι του Ιουνίου 2013.
- Τα δάνεια προ προβλέψεων παρουσίασαν ελαφρά μείωση (1%) έναντι του Ιουνίου 2013 και διαμορφώθηκαν σε 75 δισ. ευρώ με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 65%, τα στεγαστικά το 25% και τα καταναλωτικά το 10%.
- Οι καταθέσεις διατηρήθηκαν σταθερές έναντι του προηγούμενου 3μήνου και διαμορφώθηκαν σε 55 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να αποτελούν το 39,5% του συνόλου.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω στο 113% το Σεπτέμβριο 2013 έναντι του Ιουνίου 2013 (116%), ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) διαμορφώθηκε στο 12% επί του ενεργητικού. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 η χρήση του μηχανισμού ELA ήταν μηδενική.
- Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 35%, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις ήταν 49%. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 17% τόσο για τον Όμιλο όσο και για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έναντι 14% του συνόλου της ελληνικής αγοράς. Το 3ο 3μηνο 2013, σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο, καταγράφεται ήπια αποκλιμάκωση στη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση.
- Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν στα 9,2 δισ ευρώ και ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο του 13,6%.
- Το δίκτυο καταστημάτων αριθμούσε 1.653 μονάδες, με 1.218 καταστήματα στην Ελλάδα και 435 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό αριθμούσε 24.495 άτομα, 18.440 στην Ελλάδα και 6.055 στο εξωτερικό ενώ ήταν σε εξέλιξη η ολοκλήρωση τoυ προγράμματος αποχώρησης προσωπικού
Πηγή: Υστερόγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου