Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία - Πεζοπορία και Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας

olympia_2
Με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (29/9/2013) για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - «Sochi 2014» που φέτος συμπίπτει με το Σαββατοκύριακο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί πενθήμερος εορτασμός (26-29/9) που θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και Διήμερη Πεζοπορία (27- 28/9) επί της κλασικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας.
Οι συμμετέχοντες πεζοπόροι θα περπατήσουν στον «Δρόμο των αθλητών προς την Δόξα», στα ίχνη της κλασικής, πεδινής  διαδρομής, αυτής που οι αρχαίες πηγές ονομάζουν «ιερά οδό».
Πρόκειται για την ευρύχωρη και επίσημη οδό μέσω της οποίας μετέβαινε η Ιερά Πομπή από την Ήλιδα στην Ολυμπία για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Σκοπός είναι να συνδεθούν οι δυο πυλώνες του Ολυμπισμού με ένα ανθρώπινο ποτάμι που θα διασχίζει την ενδιάμεση περιοχή και θα μεγαλώνει καθώς η πομπή θα προσεγγίζει τον προορισμό της. Όσοι πολίτες συμμετάσχουν στην πεζοπορία, θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές ενός δρώμενου με βαθιές ρίζες στην πλούσια και συναρπαστική αρχαία ολυμπιακή παράδοση. Η κορύφωση της εκδήλωσης θα είναι βεβαίως η άφιξη στην Αρχαία Ολυμπία των πεζοπόρων, το απόγευμα της παραμονής της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (Σάββατο, 28/9), ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει ανασύνταξη της πομπής, σύντομη πεζοπορία στην κεντρική αρτηρία της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας και συντεταγμένη είσοδος στο Στάδιο για την παρακολούθηση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η τολμηρή και φιλόδοξη αυτή δράση και οι εορτασμοί προς τιμήν της Ολυμπιακής Φλόγας συνδιοργανώνονται από την Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τον Σύλλογο «Επτάλοφος. Φυσιολατρία-Οικολογία-Ορειβασία», την «Εθελοντική Δράση Πύργου», το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Αμαλιάδας και τον Ιππικό Σύλλογο Ανδραβίδας «Οι Κένταυροι». Επίσης, συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των τεσσάρων Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τοπικοί φορείς και σύλλογοι της Ηλειακής επικράτειας.
Απώτερος σκοπός όλων των συντελεστών είναι η θεσμοθέτηση του πενθήμερου αυτού εορτασμού  με κεντρική του δράση την διήμερη πεζοπορία η οποία θα υλοποιείται με κάθε επισημότητα σε κάθε Αφή της Ολυμπιακής φλόγας.
Επισημαίνεται ότι με τον πενθήμερο εορτασμό η Ζ’ ΕΠΚΑ συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη.
Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου