Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η νόσος Αλτσχάιμερ

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2013
Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια ζητά η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας και το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επισημαίνοντας ότι η νόσος Αλτσχάιμερ συνεχίζει να λαμβάνει «εκρηκτικές» διαστάσεις, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με το συνολικό αριθμό των πασχόντων να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια έως το 2050.

Δέκα εκατομμύρια Ευρωπαίοι και περισσότεροι από 5,4 εκατ. Αμερικανοί πλήττονται σήμερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φτάνουν τις 200.000. Όπως προκύπτει από μελέτες, η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένο πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Tα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μαγδαληνή Τσολάκη και η νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Παρασκευή Σακκά.
Για τις οικογένειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα, πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με άνοια, εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών καιαναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα.
Η κ. Τσολάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.Alzheimer-drasi.gr, να συμπληρώσουν τη φόρμα και να πατήσουν «αποστολή» και όπως είπε, η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα, από τον κάθε παραλήπτη χωριστά και επώνυμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Στόχος, τόνισε, είναι οι « οι εκλεκτοί παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα».
Αναφερόμενη στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικοτεχνικό πρόβλημα της πάθησης, η κ. Σακκά επεσήμανε ότι αναφορικά με τη χώρα μας, 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Aλτσχάιμερ, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.
«Σε μια νόσο χρόνια και ανελέητη όπως η Αλτσχάιμερ», υπογράμμισε η κ. Τσολάκη, «η πρόσβαση σε αποτελεσματικά και καινοτόμα φάρμακα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειάς του, η οποία επωμίζεται σημαντικό φορτίο». Αντίθετα, σημείωσε, η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες οδηγεί σε ταχύτερη επιδείνωση και μετάβαση σε βαρύτερα στάδια της νόσου, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση του άμεσου υγειονομικού κόστους. «Στην Ελλάδα της κρίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να απειληθεί ή να τροποποιηθεί η αποζημίωση, μέσω ΕΟΠΥΥ, των πιο καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών με αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας» κατέληξε η κ. Τσολάκη.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου