Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο και ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2013
Είδα τη φωτογραφία του Ευ Βενιζέλου, υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (άλλως... Όταν Ήταν Ελεύθεροι) και θυμήθηκα τον Χονδρό και τον Λιχνό (sic). Τη φωτογραφία ήταν αυτή Θεέ μου! Φωτογραφία “αρχείου” όχι παίξε γέλασε. Η Ελλάς εάν λύνει τα εξωτερικά προβλήματα όπως αυτά του εσωτερικού... Ευτυχώς που υπάρχουν μερικοί αρχηγοί κρατών που από σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας μας συμπαραστέκονται γιατί διαφορετικά το καράβι που “μπάζει νερά” συνήθως βουλιάζει. Εδώ που τα λέμε ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ελληνική Ομογένεια, το είχε πει ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μόνο που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών την έχουν ξεχάσει την Ελληνική Ομογένεια και την θυμούνται μόνο για συνάλλαγμα, τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παντρεύτηκε ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος, την “εκλεκτή της καρδιάς του”. Ναι, ναι πρόκειται για τον μεγάλο και τρανό Τζορτζ Σόρος που κόβει και ράβει στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και είχε και αυτός το μερίδιο του καθώς λένε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση του κράτους των Σκοπίων που θέλει να ονομάζεται “Μακεδονία”. Τρομάρα τους. Εάν θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες πρέπει αμέσως να εφαρμόσουν την Ελληνική σαν τη γλώσσα τους και να θέσουν αίτημα στην Ελλάδα για άμεση προσάρτηση. Λοιπόν ο Τζόρτζ Σόρος, 83 ετών παρακαλώ, είχε κεραυνοβόλο έρωτα με την κυρία Ταμίκο Μπόλτον 42 ετών και παντρεύτηκαν προχθές στη Νέα Υόρκη και στη γαμήλιο τελετή παρευρέθησαν διάφοροι επιχειρηματίες και αρχηγοί κρατών. Ευχόμαστε στο “ταιριαστό” ζευγάρι βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους.

Πολλά μηνύματα πήραμε για το άρθρο με τις αποδοχές που λαμβάνουν οι Ελληνο-Ορθόδοξοι ιερείς στις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο ο ετήσιος μισθός αλλά και τα αλλά και το αυτοκίνητο, οι πληρωμένες διακοπές και διάφορα άλλα. Στο άρθρο που δημοσίευσε αρχικά η εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ δεν γράφει για τα τυχερά που λαμβάνει ένας ιερέας αλλά που υπολογίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα την κοινότητα πλησιάζουν τον ετήσιο μισθό, ακόμα και να τον ξεπερνούν. Μάλιστα όπως μας λέγουν οι αναγνώστες υπάρχει συμφωνία με τα γραφεία κηδειών και στα έξοδα κηδείας υπάρχει και η αμοιβή του ιερέως! Έτσι εξηγούν τον ερχομό αρκετών ιερέων από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Ας κοιτάξουμε όμως πόσο “παραγωγικοί” είναι οι ιερείς σε μία κοινότητα/ενορία. Προωθούν προγράμματα για την κοινότητα ή είναι απλά ιερείς “επαγγελματίες” και όχι λειτουργοί; Μαθαίνω ότι οι κοινότητες/ενορίες στις ΗΠΑ με δυσκολία βγάζουν τα οικονομικά έξοδα και η βάση του προϋπολογισμού (εισπράξεις) κάθε ενορίας/κοινότητας είναι το ετήσιο πανηγύρι. Δηλαδή η ύπαρξη της κοινότητας εξαρτάτε από το πόσα σουβλάκια θα πουλήσουν;   (Είναι η πικρή αλήθεια).   Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι οι δάσκαλοι των Ελληνικών στα “απογευματινά σχολεία” είναι κατά το 1/10 του μισθού των ιερέων!

Μεγάλη απήχηση είχε το ποίημα του Γιώργου Ιατρού που είχαμε στην ιστοσελίδα μας την περασμένη εβδομάδα με τίτλο “ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ”. “Το χωριό μου” μπορεί να είναι του καθενός από εμάς σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Της Ελληνικής υπαίθρου που ερήμωσε και συνεχίζει να ερημώνει με τη φυγή των νέων για μία καλύτερη τύχη στις πόλεις και στο εξωτερικό σαν μετανάστες. Ο κυρ Κώστας από το Σικάγο έγραψε “Διάβασα το ποίημα και έκλαψα γιατί θυμήθηκα το δικό μου χωριό”. Η Λίτσα από την Νέα Υόρκη έγραψε “δεν μπόρεσα να τελειώσω το ποίημα και με πήραν τα κλάματα”. Η Τασία από το Μόντρεαλ “Έφυγα από το χωριό μου πριν 40 χρόνια και φέτος που πήγα το βρήκα ερειπωμένο με 15 κατοίκους από τους οποίους οι 7 είναι υπερήλικες. Το ποίημα αναφέρει το δικό μου χωριό”. Ο Νικολός από το Σαν Λούις γράφει “Πόσο αντιπροσψπευτικό είναι το ποίημα του κ. Ιατρού για τόσα και τόσα χωριά στην Ελλάδα”. Και τόσα και τόσα άλλα μηνύματα. Μην ξεχνάτε τις ρίζες σας. Μεταλαμπαδεύστε στα παιδιά και τα εγγόνια κάθε τι το Ελληνικό, πάρτε τα στην Ελλάδα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το τόπο, το χωριό σας.

Αύριο το βράδυ στο Μαλιώτειο Εκπολιτιστικό Κέντρο θα γίνουν τρία πράγματα πολύ σημαντικά για την Ομογένεια. Πρώτα θα συμπληρωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με 4 θέσεις. Αμέσως μετά θα γίνει η δεξίωση για την νέα Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη αξιότιμη κυρία Ιφιγένεια Καναρά και η δεξίωση είναι ανοικτή σε όλη την Ομογένεια (μπορείς κι εσύ να έρθεις) και η ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Λίγο βεβαρημένο το πρόγραμμα αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της Ελληνικής Ομογένειας. Βέβαια θα υπάρχουν και μερικοί/μερικές που θα μουρμουρίζουν γιατί έγιναν έτσι και όχι αλλιώς. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γίνονται και όποιος θέλει να μουρμουρίζει μπορεί να το κάνει. Μάλιστα εάν ακούσουμε κάποιον να κάνει αρνητική κριτική και μουρμουρητά θα τον αναφέρουμε/ θα την αναφέρουμε ονομαστικά για να το μάθει όλος ο κόσμος. Όποιος θέλει να βοηθήσει ιδού η ομογένεια! 
Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου