Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκαλύψεις σοκ για Κατάρ και Μουντιάλ

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2013
Ερευνα του «Γκάρντιαν» κάνει λόγο για καθεστώς δουλείας στο εμιράτο, με 44 νεκρούς την περίοδο του καλοκαιριού.

Aίσθηση έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη η είδηση ότι στο Κατάρ, στο οποίο θα διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, οι αλλοδαποί εργάτες εργάζονται υπό τέτοιες συνθήκες ώστε την περίοδο από τις 4 Ιουνίου έως 8 Αυγούστου τουλάχιστον 44 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους λόγω εργατικών ατυχημάτων ή προβλημάτων με την καρδιά τους.
Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη στοιχεία από την πρεσβεία του Νεπάλ στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι μετανάστες (τουλάχιστον από το Νεπάλ) εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας στο εμιράτο του Περσικού Κόλπου και συχνά δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν, ούτε καν να πάνε να πιουν λίγο νερό.
Αν και πρόκειται για εργάτες σε διάφορα έργα στην αραβική χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν άμεση σχέση με τη φιλοξενία της διοργάνωσης του 2022, υπάρχουν στοιχεία για «καταναγκαστική εργασία», όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε «μεγάλο έργο υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τα έργα για τα γήπεδα της διοργάνωσης δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Οι μετανάστες από το Νεπάλ, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών εργατών στην πλούσια χώρα του Κόλπου, καταγγέλλουν ότι έχουν να πληρωθούν μήνες και ότι τους παρακρατούνται μισθοί ώστε να τους εμποδίσουν να φύγουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα 30 μεταναστών ζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Νεπάλ, ώστε να ξεφύγει από τις συνθήκες εργασίας.
Κάποιοι εργάτες κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες τους κατάσχεσαν τα διαβατήρια εργαζομένων στη δούλεψή τους και αρνούνταν να τους εκδώσουν ταυτότητες, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν τους είχε επιτραπεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό παρά τη ζέστη της ερήμου. «Θα θέλαμε να φύγουμε, αλλά η εταιρεία δεν μας αφήνει», καταγγέλλει ένας εργάτης από το Νεπάλ.
Υπό το βάρος της αποκάλυψης, η οργανωτική επιτροπή του Κυπέλλου του 2022 εξέφρασε τον αποτροπιασμό της. «Ανησυχούμε βαθύτατα», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Κατάρ θα μελετήσει τις καταγγελίες. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μεταχείριση κανενός εργάτη στο Κατάρ με τον τρόπο αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση των διοργανωτών, που πάντως διαβεβαιώνει ότι όσοι εργαστούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έχουν πρόβλημα.
Την ανησυχία της εξέφρασε και η FIFA, που υποσχέθηκε να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές για να ερευνήσει το θέμα.
Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ έχει επικριθεί εντόνως, λόγω των κλιματικών του συνθηκών, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να έχει προγραμματίσει την επόμενη εβδομάδα (3-4 Οκτωβρίου) να συζητήσει την πρόταση να γίνει τον χειμώνα η διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου