Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2013

  • Για έβδομη συνεχή χρονιά το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» πραγματοποιεί Αντιρατσιστική Γιορτή στις 5 και 6 Οκτωβρίου στον λόφο Κολωνού.Στα πλαίσια της γιορτής θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, συναυλίες από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και πλήθος εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας και αφίσας. Παράλληλα θα λειτουργεί παιδότοπος και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με γεύσεις από διάφορες κουζίνες.
  • Διήμερη επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου μαθητές Λυκείου που προέρχονταν από μικρά νησιά και συγκεκριμένα από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και την Χάλκη.
  • Σπείρα, αποτελούμενη από 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο λιμενικοί, που διακινούσε ναρκωτικά από την Αλβανία στη Μύκονο, εξάρθρωσε ύστερα από ευρεία επιχείρηση το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
  • Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια με συμμετοχή φορέων, σωματείων εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές τους. Αύριο, Τετάρτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Κλειστοί από τις 11:30 οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός». Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.
  • Στις φυλακές Μαλανδρίνου αναμένεται να οδηγηθεί την Τετάρτη το πρωί ο Γιώργος Ρουπακιάς. Αρχικά επρόκειτο να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού τον κήρυξαν «ανεπιθύμητο».

Κόσμος

  • Παρά τα διπλωματικά ανοίγματα εκατέρωθεν, στη θεωρία μένει τελικά το ενδεχόμενο μίας πρώτης συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Χασάν Ροχανί δεν θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η συνάντηση αποδείχθηκε «πολύ περίπλοκη» για την ιρανική πλευρά. Ο Ιρανός πρόεδρος είχε στη Νέα Υόρκη συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και την Κριστίν Λαγκάρντ.
  • Στα χέρια της ισπανικής Telefónica περνά σταδιακά η Telecom Italia, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, με μία συμφωνία που ουσιαστικά αφήνει την Ιταλία χωρίς «δική» της εταιρεία στον στρατηγικής σημασίας κλάδο. Αντιδράσεις στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, ανησυχία στα συνδικάτα για κύμα απολύσεων.
  • Το Κυπριακό τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ενόψει και της επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση ενός δίκαιου διακανονισμού» είπε ο Γκιουλ από το βήμα της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να το λύσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου.
  • Τη λήξη της τετραήμερης κατάστασης ομηρείας στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. Πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας και κρατούνται 11 ύποπτοι. «Ταπεινώσαμε και νικήσαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν. Ως έθνος ματώσαμε αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι» δήλωσε ο πρόεδρος και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους 66 νεκρούς της πρωτοφανούς σφαγής.
  • Στην απομόνωση μεταφέρθηκε η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, η τραγουδίστρια του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, η οποία είχε ξεκινήσει απεργία πείνας καταγγέλλοντας «συνθήκες δουλείας» στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας όπου κρατείται.

Οικονομία

  • Για πέμπτο συνεχόμενο έτος βυθίζεται στην ύφεση ο όγκος της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα με συνέπεια να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που είναι κατά 11% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005, παρά τη διεύρυνση των εξαγωγών σειράς ειδών διατροφής. Συγχρόνως, με επιταχυνόμενο ρυθμό συνεχίζεται η μείωση των εσόδων του κλάδου, ο οποίος το 2012, σε συνθήκες πτώσης της παραγωγής του κατά 3,4%, βελτίωσε τη λειτουργική του αποδοτικότητα, αλλά δεν απέφυγε την καταγραφή υψηλών ζημιών.
  • Πιο «τρυφερή» γλώσσα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της θα αποκτήσει η Γερμανία εάν στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εκτίμησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
  • Σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους της τρόικας το πρωί της Τετάρτης θα συζητηθούν η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η ρευστότητα, η λειτουργία του ανταγωνισμού, η πορεία του ΕΣΠΑ, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, οι δημόσιες συμβάσεις και τα μέτρα μείωσης τιμών.

Αθλητισμός

  • Η Μπαρτσελόνα νίκησε εύκολα με 4-1 την Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Καμπ Νου» και έκανε το «6x6» στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η «Μπάρτσα» πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα με τέρματα των Νεϊμάρ (5΄) και Μέσι (8΄). Στο 23΄ ο Μπούσκετς «έγραψε» το 3-0, ενώ για τους Βάσκους μείωσε ο Ντε λα Μπέλα στο 64΄. Στο 77΄ ο Μπάρτρα διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Με νίκες προχώρησαν Μάλαγα και Ατλέτικο Μαδρίτης.
  • Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Τότεναμ πήραν το εισιτήριο για τη φάση των «16» του αγγλικού League Cup. Ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, Ματ Ντάρμπισιρ, έδωσε προβάδισμα στην Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά η Μπέρνλι προκρίθηκε κάνοντας ανατροπή με δύο γκολ του Ινγκς (2-1). Στον πάγκο της Σάντερλαντ έμεινε ο Χάρης Μαυρίας, στο πρώτο ματς μετά την απόλυση του Ντι Κάνιο, όμως, οι «μαυρόγατες» νίκησαν με 2-0 την Πίτερμπρο με τέρματα των Τζακερίνι και Ρομπέρζ.Η Φούλαμ νίκησε 2-1 την Έβερτον και την απέκλεισε με τον Γιώργο Καραγκούνη βασικό.
  • Επέστρεψε στις νίκες η Μαρσέιγ και προσωρινά «έπιασε» τη Μονακό στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του λιμανιού επικράτησε 2-1 της Σεντ Ετιέν. Στο άλλο ματς που άνοιξε την αυλαία της 7ης αγωνιστικής, η Λιλ έκανε «περίπατο» κόντρα στην Εβιάν, κερδίζοντας με 3-0. Οι «λιλουά» προηγήθηκαν 2-0 στο ημίχρονο με τα τέρματα των Καλού (12΄) και Χάνσεν (αυτογκόλ 32΄), ενώ στο 71΄ ο Ροντελίν έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου