Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό φεστιβάλ στο Λόουελ της Μασαχουσέτης

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2013
Περί τις δύο χιλιάδες επισκεπτών είχαν κατακλύσει τον κεντρικό κήπο του Λόουελ όπου απολάμβαναν διάσημα μουσικά συγκροτήματα που είχαν έλθει από πολλά μέρη της Αμερικής.Σε πρώτο πλάνο οι κ. Βασίλης Καυκάς και Δημήτρης Ματθαίος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από τριακόσιες χιλιάδες κόσμου υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν το φετινό παραδοσιακό πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό φεστιβάλ της πόλης του Λόουελ, γνωστό ως Lowell Folk Festival, το οποίο έγινε το τριήμερο Παρασκευή 26 μέχρι και Κυριακή 28 Ιουλίου.
Συμμετείχαν περί τις τριάντα διαφορικές εθνικότητες από τις τριάντα επτά συνολικά που διαβιούν στην ιστορική πόλη του Λόουελ, στην οποία εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες από το τέλος τους 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού «οι οποίοι εργαζόταν στα εργοστάσια υποδηματοποιίας και στους βαμβακόμυλους της πόλης», όπως εξήγησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Βασίλης Καυκάς, α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας ο οποίος ήλθε στο Λόουελ ως φοιτητής τη δεκαετία του 1970.
Ο κ. Καυκάς, ο οποίος σήμερα είναι από τους πλέον γνωστούς και κορυφαίους κτηματομεσίτες της περιοχής και γνωρίζει όσο κανείς άλλος την πόλη του Λόουελ, είπε ότι «τη δεκαετία του 1970 η πόλη του Λόουελ είχε πάνω από 25 χιλιάδες Ελληνες, ενώ σήμερα πρέπει να έχει γύρω στις 8 με 10 χιλιάδες Ελληνες» και συμπλήρωσε πως «η ευρύτερη περιοχή των προαστίων έχει περί τις 20 χιλιάδες». Εξήγησε ότι «πάνω σ’ αυτό το κτίριο είναι τα δικηγορικά γραφεία του Νικολάου Μακαρόνη, που ήταν η ένατη μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία στη Μασαχουσέτη».
Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, παντού υπήρχαν αστυνομικοί, στρατιώτες οπλισμένοι και επίσης ειδικοί καταδρομείς των δασών λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που είχε γίνει στη Βοστώνη την ημέρα του Μαραθώνιου, τον περασμένο Απρίλιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά 180.
Το κόστος του φεστιβάλ φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια και καλύπτεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την πολιτεία της Μασαχουσέτης και την πόλη του Λόουελ.
Το λαϊκό αυτό πανηγύρι εθνικοτήτων και πολιτισμών του Λόουελ, ξεκίνησε πριν από τριάντα επτά χρόνια και θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο διοργανωμένο στο είδος του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για έναν συνδυασμό φαγητού, διασκέδασης και μουσικής με καλλιτέχνες και ορχήστρες από όλα τα μέρη της Αμερικής, πολλές από τις οποίες και πολλοί καλλιτέχνες είναι ονόματα ξακουστά. Είκοσι και πλέον ορχήστρες σκόρπιζαν μουσική και τραγούδι στους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν έλθει από το Κονέκτικατ, τη Νέα Υόρκη, το Ροντ Αϊλαντ, το Βερμόντ, ακόμα κι από το Ντιτρόιτ και τη Γιούτα.
Συμμετείχε η κοινότητα της Αγίας Τριάδος και το Ημερήσιο Σχολείο της με δύο περίπτερα σε διαφορετικά σημεία της πόλης στα οποία πουλούσαν εν πολλοίς γύρο και σουβλάκια.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιουλίου είχε κλείσει το κέντρο της πόλης του Λόουελ και είχαν ήδη στηθεί τα περίπτερα και οι τέντες διάσπαρτα παντού όπως στην πλατεία του Δημαρχείου, στην πλατεία της Αστυνομίας, στους δρόμους και τους κήπους της πόλης, στον αύλειο χώρο του ιστορικού ναού της Αγίας Αννας, ο οποίος ανήκει στην Επισκοπελιανή Ομολογία και ο οποίος ήταν ο ναός που χρησιμοποιούσαν στην αρχή οι πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες για την τέλεση της Λειτουργίας κατά αραιά χρονικά διαστήματα από περιοδεύοντες Ελληνορθόδοξους ιερείς προτού οργανωθούν σε κοινότητα και ξεκινήσουν το Ελληνικό Σχολείο από το οποίο δημιουργήθηκε η κοινότητα της Αγίας Τριάδος.
Οι τριάντα αυτές φυλές της Γης και γλώσσες είχαν στήσει τα περίπτερά τους κατά μήκος των κεντρικών οδών Μέριμακ, Μάρκετ, αλλά και στις παρόδους Πάλμερ, Αρκαδία, Σέντραλ, Κιρκ, Σατούκ.
Η Παναγιώτα Κόκκινου-Χάμουργκα, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και μπαρ «Γουόρδεν Χάουζ Καφέ», το οποίο είναι το αρχαιότερο μπαρ του Λόουελ, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «είναι μεγάλο το φεστιβάλ, έχει περισσότερο κόσμο από πέρυσι, είναι εδώ όλες οι εθνικότητες και όλοι παρουσιάζουν τα φαγητά της δικής τους κουλτούρας και παράδοσης».
Ο αείμνηστος Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Πολ Τσόγκας, συντέλεσε στη ριζική αναμόρφωση της πόλης του Λόοελ καθότι κατά τη θητεία του κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρηματικά κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα έχει αφιερωθεί το αθλητικό στάδιο προς τιμήν του, γνωστό ως Paul Tsogas Arena.
Ο Γιάννης και η Νάνση Ματθαίου είχαν βγάλει το κοριτσάκι τους, την Γαβριέλα, να δει το φεστιβάλ. Ο κ. Ματθαίος είπε ότι «της αρέσει πολύ της μικρής Γαβριέλας το φεστιβάλ, ο κόσμος η μουσική», ενώ της είπε στα Ελληνικά να κοιτάξει προς την μεριά της φωτογραφικής μηχανής. Ο Γιάννης Ματθαίος είναι επιχειρηματίας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς, ομιλεί την ελληνική γλώσσα απταίστως και μιλά στο κοριτσάκι του μόνο Ελληνικά «για να τα μαθαίνει από τώρα», όπως είπε στον «Ε.Κ.».
Στην οδό Μάρκετ συναντήσαμε τον Γιώργο και την Αντζελα Κόντου από τη γειτονική πόλη Ντρέικετ, οι οποίοι είπαν στον «Ε.Κ.» ότι «ερχόμαστε κάθε χρόνο στο φεστιβάλ». Ο κ. Κόντος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης φαρμακείου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1966. Είπε ότι «η γυναίκα μου κατάγεται από την Καλαμάτα, η μητέρα μου από την Καρδίτσα κι ο πατέρας μου από την Θεσσαλονίκη οπότε έχομε πιάσει ολόκληρη την Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ είχε στηθεί κέντρο ανακύκλωσης σκουπιδιών. Υπήρχαν φορτηγά εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα στα οποία γινόταν επί τόπου η ανακύκλωση των σκουπιδιών, διαχωρισμός μπουκαλιών και χαρτικών και στα οποία εργάζονταν δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες με βάρδιες.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου