Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Κρήτη

Ρίχνονται στη μάχη και τα εναέρια μέσα
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2013

Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα και στρατιώτες έδωσαν μάχη και «κράτησαν» την πυρκαγιά στη Ρόδο – Περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στο νησί – Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Κρήτη με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δεύτερη νύχτα αγωνίας έζησε  η Ρόδος καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κι η αλλαγή διεύθυνσης των ανέμων δημιούργησαν και πάλι δύσκολες καταστάσεις στη Νότια Ρόδο. Αν και η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο, λίγο μετά τις 2:00 το μέτωπο άρχισε να υποχωρεί και περιορίστηκε σε μικρές εστίες πάνω στις ήδη καμένες περιοχές.
Συνολικά τρία ήταν τα μεγάλα μέτωπα με τα οποία έδωσαν σκληρές μάχες οι πυροσβέστες. Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό περιμετρικά του Βατίου. Το δεύτερο κατευθύνθηκε από το χωριό Προφύλια προς τον Άγιο Ισίδωρο ενώ το τρίτο προς την περιοχή Μεσαναγρού καίγοντας σε χαράδρες χαμηλή βλάστηση και θάμνους.
Στο νησί μετά και τις ενισχύσεις που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της επικράτειας, βρίσκονται και επιχειρούν 76 πυροσβέστες, 143 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 70 στρατιώτες, 70 εθελοντές, 28 οχήματα ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας ρίψεις νερού επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και δύο Σινούκ.
Στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο ανοίχτηκαν ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, καθώς οι πύρινες γλώσσες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.
Η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου  απουσίαζε και δύο αποθήκες.


Καλύτερη η κατάσταση και στην Κρήτη
Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Κρήτη καθώς μπορεί οι ρίψεις νερού από τα δύο ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας στη Μεσσαρά στο Δήμο Φαιστού το απόγευμα της Κυριακής να περιόρισαν τις αναζωπυρώσεις, οι άνεμοι, όμως, που έπνεαν, παραμένουν ισχυροί και έτσι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμειναν όλη τη νύχτα σε πλήρη επιφυλακή.Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε δύσβατη περιοχή όπου και επιχειρούσαν ακατάπαυστα τα πεζοπόρα τμήματα. Αν και ακόμα ούτε αυτό το μέτωπο δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση το Σάββατο το μεσημέρι είχε τεθεί αρχικά υπό μερικό έλεγχο το πρωί του Σαββάτου αλλά η απότομη αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσε τις αναζωπυρώσεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 43 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 6 οχήματα ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.  
Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου