Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Βαπτίσια και έργα με νέα ονόματα, ... από το Ταμείο Μολυβιάτη

Πηγή: ilialive

Επτά  ολόκληρα χρόνια μετά τις φονικές  πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, φαίνεται ότι μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από προσφορές απλών πολιτών
εντός και εκτός χώρας για την ανακούφιση των πληγέντων, θα διατεθούν επιτέλους στον πολύπαθο νομό μας!
Κατά τον κ. Καφύρα η Ηλεία θα λάβει για εκτέλεση έργων αποκατάστασης «την μερίδα του λέοντος»,  από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς έχει υποστεί το 88% των καταστροφών που προκλήθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία από τις πυρκαγιές.  
Συγκεντρωτικά από την πρώτη κατανομή του 2009 και τη δεύτερη που δόθηκε μόλις φέτος  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Ηλεία διατίθενται περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.
«Διασφαλισμένα 100% είναι τα χρήματα που είχαν κατανεμηθεί στην Ηλεία από το 2009 από πόρους του Ταμείου Μολυβιάτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τους πυρόπληκτους δήμους του νομού».
Αυτή η διαβεβαίωση δόθηκε στους εργολάβους που είχαν αναλάβει την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης των πληγών που άφησαν οι πυρκαγιές του 2007, από τον Περιφερειάρχη Δ.Ε Απόστολο Κατσιφάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Χ. Καφύρα, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Διοικητήριο Πύργου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αφενός θα καλυφθούν οι οφειλές σε εργολάβους ( που είχαν ως συνέπεια την αναστολή εκτέλεσης έργων αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές), και αφετέρου ότι ανοίγει ο δρόμος  για την άμεση υλοποίηση  έργων  που εκκρεμούν από τότε, ώστε  να απορροφηθεί η αρχική πίστωση των 22 εκατομμύριων ευρώ στην Ηλεία.

Ταυτόχρονα στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι στην Ηλεία θα διατεθεί  η «συντριπτική πλειοψηφία των πόρων», από την πίστωση των 24 εκατομμύριων ευρώ που διατίθενται την φετινή χρονιά από το ίδιο ταμείο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Καφύρας από την πλευρά του προσδιόρισε το ύψος αυτής της κατανομή στα 20- 21εκατομμύρια ευρώ, ενώ η  Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αναμένεται εντός δέκα ημερών να εγκρίνει τα έργα που θα εκτελεστούν, αφού ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που είχαν υποβάλει οι πυρόπληκτοι δήμοι.

Οι Δήμαρχοι από όλους τους πυρόπληκτους δήμους, ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Χριστόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διαχειριστικής Αρχής από Ηλεία και Αχαΐα, εκπρόσωποι των εργοληπτών του νομού μας, συμμετείχαν σε αυτή την ευρεία σύσκεψη, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με την διάθεση των χρημάτων από το Ταμείο Μολυβιάτη.

Απ. Κατσιφάρας: "Να μην χαθεί άλλος χρόνος"
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη χθεσινή συνάντηση,  έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δώσαμε μια οριστική λύση στην υλοποίηση αλλά και την άρση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην  υλοποίηση των έργων που υπάρχουν από το Ταμείο Μολυβιάτη από την α’ φάση. Στην Π.Ε. Ηλείας από την α’ φάση εγκρίσεων έργων του ταμείου Μολυβιάτη, υπάρχουν  22 εκ. ευρώ ενταγμένοι πόροι. Έχουν συμβασιοποιηθεί 8 εκ. ευρώ έχουν εκτελεστεί τα 4 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό που είναι περιπου14,5 εκ. ευρώ πρέπει άμεσα να απορροφηθεί με την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν άμεσα τα έργα.

Αυτό το κρίσιμο σημείο συζητήσαμε σήμερα με έναν και μόνο λόγο, να συντονιστούμε καλύτερα όλοι μας να μη χάσουμε χρόνο, τα χρήματα είναι διασφαλισμένα στο σύνολο τους και πρέπει άμεσα να περάσουν στην τοπική οικονομία. Κάναμε  έργο    - έργο μια σοβαρή προσπάθεια να δούμε που έχουμε εκκρεμότητες, να τις ξεπεράσουμε.
Αυτό είναι εφικτό και έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η αγορά μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία είναι στα ύψη και είναι έγκλημα οι πόροι να είναι διασφαλισμένοι και να μην περνούν στην τοπική κοινωνία.

Να «τρέξουν» τα έργα
Σε ότι αφορά τώρα τις εγκρίσεις έργων από τη β’ φάση των εγκρίσεων των πόρων από το Ταμείο Μολυβιάτη, η Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης θεωρώ πως το αργότερο σε δέκα μέρες θα έχει εγκρίνει και τα συγκεκριμένα έργα ανά περιφερειακή ενότητα. Λέω μόνο ένα πράγμα το οποίο θεωρώ σημαντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων θα είναι στην Π.Ε. Ηλείας γιατί ήταν η ενότητα με τις μεγαλύτερες ζημιές. Πρόκειται για 21 περίπου εκ. ευρώ.

Το πρόβλημα μας είναι να τρέξουν τα έργα, να σταματήσουν την γκρίνια και τη μετάθεση ευθυνών και να δουλέψουμε σοβαρά , να ολοκληρώσουμε ότι έργο έχουμε εντάξει. Μην αφήνουμε τις δουλειές στη μέση, δεν μπορεί μόνο η καχυποψία και η μετάθεση των ευθυνών να καθορίζει την πολιτική. Αυτό ως αντίληψη δεν βοηθά ιδιαίτερα δε στις μέρες που ζούμε.
Βέβαια τα έργα της β’ φάσης θα τα κάνουν οι δήμοι, αυτό είναι απόφαση κυβερνητική, εμείς μόνο την αξιολόγηση και την έγκριση θα κάνουμε και ήδη έχουμε ολοκληρώσει στο συ όλο τους όλες τις διαδικασίες.

Χ Καφύρας: Η μερίδα του λέοντος στην Ηλεία  
Η Ηλεία λαμβάνει την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του Ταμείο Μολυβιάτη, επισήμανε ο αντιπεριφερειαρχης Χαράλαμπος Καφύρας τονίζοντας ότι από τα 14,5 εκ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί, τα 5,5 εκ. ευρώ αφορούν έργα της Περιφερειακής Ενότητας και τα υπόλοιπα 9 εκ. ευρώ τους Δήμους.

«Για αυτά τα έργα τα οποία έχουν καθυστερήσει, άλλα έχουν δημοπρατηθεί άλλα έχουν εκτελεστεί κατά το ήμισυ και άλλα δεν έχουν αρχίσει καθόλου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη  μετά από  αίτημα των εργολάβων οι οποίοι μεταφέρουν τις γνωστές αδυναμίες και των εργοληπτών αλλά και τις αδυναμίες του κράτους που μας εντέλει να  δημοπρατήσουμε έργα χωρίς να έχει διασφαλίσει τα  χρήματα που απαιτούνται.

Τέλος καλό, όλα καλά. Τα χρήματα υπάρχουν. Ήδη τα 6 από τα 7 συνολικά έργα της Π.Ε. Ηλείας που αφορούν έργα οδοποιίας (αποκατάσταση ζημιών) δημοπρατούνται τον Αύγουστο. Ακολουθούν ακόμα 21 εκ. ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη που αφορούν τη β’ φάση για προτάσεις έργων που έχουν ήδη κατατεθεί και αξιολογηθεί από την Περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου