Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Αναζητούνται 8.950 εργαζόμενοι για διαθεσιμότητα

Του Γιωργου Π. Τερζη
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2013
Η απόφαση του Eurogroup, την προηγούμενη εβδομάδα, να καθυστερήσει, έστω για λίγα 24ωρα, την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως ο αριθμός των 4.200 υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα, διέλυσε και τις όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί ακόμη να διατηρούσαν κυβερνητικά στελέχη για μία πιο ελαστική στάση εκ μέρους της τρόικας. «Η αξιοπιστία κρύβεται στις λεπτομέρειες» διεμήνυε στέλεχος της Κομισιόν προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που η ένταση στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου κτύπαγε κόκκινο.
Η κίνηση πυγμής εκ μέρους των δανειστών εξηγεί απολύτως και την πλήρη αποφασιστικότητα που εκπέμπει το Μαξίμου προς τους υπουργούς του ως προς την υλοποίηση των στόχων, βάζοντας έτσι τέλος και στο παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ υπουργείων που κυριάρχησε όλους τους προηγούμενους μήνες, επί υπουργίας Μανιτάκη, και αναζωπυρώθηκε εσχάτως όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους επιτελείς του πρωθυπουργού Δημ. Σταμάτη και Δημ. Βαρτζόπουλο, αναζητούσαν επειγόντως τους αριθμούς για να κλείσουν τη συμφωνία.
Η δήλωση Μητσοτάκη, μετά την ευρεία σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό τον Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου, ότι «όλα τα υπουργεία θα συμμετάσχουν σε αυτό το δεύτερο κύμα της κινητικότητας» ήταν το αποτέλεσμα αυτής της διελκυστίνδας του προηγούμενου διαστήματος, με τον κ. Σαμαρά να αναλαμβάνει ο ίδιος να... επιβάλει στους υπουργούς του να υπερβούν τον φόβο του πολιτικού κόστους και να πράξουν ό,τι πρέπει για την επίτευξη του στόχου. Υπό την έννοια αυτή, η εξέλιξη αποτελεί δικαίωση και του πρώην υπουργού Αντ. Μανιτάκη. «Ασφαλώς και είχε δίκαιο για τη στάση άλλων υπουργείων, το θέμα είναι τι έπραξε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προετοιμάσει το έδαφος αφού οι δεσμεύσεις υπήρχαν» σημειώνουν, σήμερα, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο πρώτος κύκλος διαθεσιμότητας, αυτός του Ιουλίου, έκλεισε με άθροισμα 4.289 υπαλλήλων που υπήχθησαν στο καθεστώς. Πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης (σ.σ. για τους οποίους ήδη προωθείται η απορρόφησή τους από υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας), 53 υπαλλήλους του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύρια οδηγούς και, φυσικά, 2.122 σχολικούς φύλακες αρμοδιότητος υπ. Εσωτερικών, οι οποίοι δεν αποκλείεται, μετά τη λήξη της 8μηνης διαθεσιμότητας, να αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν, στο πλαίσιο των 11.000 απολύσεων που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, προκειμένου να αντικατασταθούν με νέο, εξειδικευμένο προσωπικό.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 8.211 επιπλέον διαθέσιμους υπαλλήλους προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 12.500 διαθεσιμοτήτων. Στόχος είναι αυτές να μην έχουν, πλέον, οριζόντια χαρακτηριστικά, αν και η αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων δεν έχει θέσει εκτός συζήτησης ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο.
Οπως προκύπτει από τον τελικό πίνακα στόχων που δόθηκαν στα υπουργεία, αναζητούνται 8.950 εργαζόμενοι προκειμένου έτσι να καλυφθούν και οι πολύ πιθανές αστοχίες που θα υπάρξουν. Εξ αυτών, οι 3.000, έχει ανακοινωθεί ήδη, θα προέρχονται από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, 1.500 από το υπουργείο Παιδείας (σ.σ. διοικητικό προσωπικό), 1.500 από το Υγείας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ, 750 από το Μεταφορών και Υποδομών, 600 υπάλληλοι αναμένεται να υπαχθούν στο καθεστώς από ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ και την κεντρική υπηρεσία του υπ. Εργασίας, από 500 πολιτικούς υπαλλήλους θα δώσουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Δημοσίας Τάξεως όσα δηλαδή και το Πολιτισμού, 400 υπάλληλοι αναμένεται να διατεθούν από το υπ. Οικονομικών ενώ με μικρότερους αριθμούς συμμετέχουν τα υπόλοιπα υπουργεία. «Πλέον όλα τα υπουργεία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» διαμηνύουν Μαξίμου και αρμόδιο υπουργείο...
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου