Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

23ο Φεστιβάλ Αρx. Ήλιδας: "Μάγεψε" η Μήδεια

midia_ilida
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2013
Ένα πραγματικά θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο γεμάτο από κόσμο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους συντελεστές της παράστασης «Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας. 
Η επιλογή του δήμου Ήλιδας να «φέρει» αυτή την σημαντική παράσταση, που «ανεβαίνει» φέτος υπό την ιδιαίτερη συνθήκη να στηρίζεται αποκλειστικά σε ανδρική διανομή, που έχει να κάνει με μια «μορφολογική» στήριξη σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας, ήταν άκρως επιτυχημένη.
Η δραματική ένταση που χαρακτηρίζει το έργο, η τολμηρή παρουσίαση των δύο κύριων προσώπων του και το θέμα της διαμάχης ανάμεσα στα δύο φύλα, ανέδειξαν τη «Μήδεια» σε ένα σύγχρονο δράμα, από το οποίο εμπνεύστηκαν  πολλοί σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς.  Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μήδειας ο Γιώργος Κιμούλης, «έβγαλε» όλη την ένταση του ρόλου με έναν λιτό τρόπο, που πρόσδιδε το αίσθημα του έρωτα και της εκδίκησης, αλλά και  το δράμα που θα επακολουθούσε.
Μοναδικές και οι ερμηνείες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο ρόλο του Ιάσωνα, του Τάσου Νούσια στο ρόλο του Κρέοντα και των άλλων πολύ καλών ηθοποιών. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθέτησε για δεύτερη φορά το έργο, ενώ η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη. Είναι  το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους.
Το πιο παράδοξο που συμβαίνει είναι η ηρωίδα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται… Σίγουρα, η παράσταση που δόθηκε στο θέατρο της Αρχ. Ήλιδας, μπορεί να χαρακτηριστεί μια από τις κορυφαίες  των φετινών φεστιβάλ στην Ηλεία και όχι μόνο.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου