Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τι πρέπει να κάνουν οι ομογενείς για το Κτηματολόγιο

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2013

Το πώς θα καταγράψουν σωστά την περιουσία τους στην Ελλάδα, εξηγούν σε Ελληνες κατοίκους εξωτερικού, στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, μέσω του «Ε.Κ.».
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης, στην εφημερίδα μας, «οι ομογενείς μας πρέπει να γνωρίζουν ότι το Κτηματολόγιο είναι σε εξέλιξη και μέχρι το 2020 όλη η χώρα θα έχει καταγραφεί. Αυτό που έχει νόημα να κρατούν στο μυαλό τους είναι ότι στο επόμενο ταξίδι τους στην πατρίδα θα πρέπει να ασχοληθούν με το Κτηματολόγιο, προγραμματίζοντας μια επίσκεψη στο γραφείο Κτηματολογίου της περιοχής που τους ενδιαφέρει».
«Εκεί», πρόσθεσε, «θα πληροφορηθούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να καταγράψουν σωστά και οριστικά την περιουσία τους. Επίσης, μπορούν να εξουσιοδοτήσουν εκπροσώπους τους για τις διαδικασίες του Κτηματολογίου και φυσικά να ενημερώνονται οι ίδιοι μέσα από το www.ktimatologio.gr. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον καταγράψουν σωστά την περιουσία τους, τα επόμενα χρόνια θα μπορούν να εκτελούν όλες τις εργασίες τους ηλεκτρονικά, μέσα από τις διαδικτυακές εφαρμογές που αναπτύσσουμε διαρκώς».
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί άγχος στους ομογενείς, ωστόσο, θα πρέπει να βρίσκονται σε μία εγρήγορση. Στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr υπάρχει ειδική κατηγορία για Ελληνες Εξωτερικού, μέσω της οποίας μπορούν οι ομογενείς να έχουν απευθείας επικοινωνία με την Κτηματολόγιο ΑΕ, να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους για την περιουσία τους και να λάβουν απαντήσεις. Επίσης, μπορεί να βρει αναλυτικές οδηγίες στις εκδόσεις της Κτηματολόγιο ΑΕ, οι οποίες φιλοξενούνται και στην ιστοσελίδα του «Ε.Κ.» (www.ekirikas.com, Αναλυτικοί Οδηγοί Κτηματογράφησης).
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα σήμερα τα Υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία σε 340 περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της κτηματογράφησης, οπότε σταδιακά τα επόμενα χρόνια κι εκεί θα ανοίξουν Κτηματολογικά Γραφεία.
Εντός του 2013 ξεκινά να λειτουργεί Κτηματολόγιο σε 33 μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες, ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται ανάρτηση/δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί σε 26 ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα, με στόχο να ενταχθούν κι αυτά σε λειτουργία το 2014.
Αμεσα προκηρύσσονται οι μελέτες κτηματογράφησης που θα καλύψουν την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι σήμερα θα κληθούν να το κάνουν σταδιακά από το τέλος του 2014 έως το 2017.
Ο «Ε.Κ.», για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του, με τη βοήθεια στελεχών της Κτηματολόγιο ΑΕ, σταχυολογεί τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι κάτοικοι εξωτερικού με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο, ο ομογενής θα πρέπει να ελέγξει σε ποια από τις 3 βασικές κατηγορίες ανήκει:
1) Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης περιλάμβαναν 340 περιοχές. Σε αυτές σήμερα λειτουργεί Κτηματολόγιο.
Τι πρέπει να γίνει; Αν δεν έχει κάνει δήλωση κτηματογράφησης, πρέπει να ελέγξει τι έχει γίνει με το ακίνητό του.
Με ποιον τρόπο; Συνήθως οι ομογενείς έχουν έναν άνθρωπο στην Ελλάδα, έναν δικηγόρο, έναν πληρεξούσιο, έναν αντίκλητο. Με επίσκεψη αυτού στα -κατά τόπους- κτηματολογικά γραφεία, για να δει πώς έχει καταγραφεί το ακίνητο. ’Η μπορούν να το προγραμματίσουν οι ίδιοι, με την επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.
Στο γραφείο θα του πουν τι πρέπει να κάνει. Μπορεί το ακίνητο να έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να χρειαστεί μία αίτηση προδήλου σφάλματος -διόρθωση- που θα εξεταστεί κατευθείαν στο γραφείο.
Μπορεί να είναι πιο σύνθετη υπόθεση. Να έχει δηλώσει και άλλος δικαιώματα επί της περιουσίας ή/και να εκκρεμεί κάποια αγωγή. Στην περίπτωση αυτή, η επισήμανση «αγωγή» εμφανίζεται πάνω στο ακίνητο και παραμένει έως ότου υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης.
«Ο κάτοικος εξωτερικού θα λάβει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Μία επίσκεψη στο κτηματολογικό γραφείο είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, ώστε να είναι ήσυχοι για το πώς έχει καταγραφεί το κτήμα τους, το σπίτι τους», λένε τα στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ.
2) Η δεύτερη κατηγορία, έχει να κάνει με τις 107 περιοχές που υποβλήθηκε δήλωση το 2008 και είναι τώρα υπό κτηματογράφηση:
Γενικά, η διαδικασία κτηματογράφησης παίρνει 3-4 χρόνια. Το πρώτο στάδιό της αφορά την υποβολή δηλώσεων και η προθεσμία είναι έξι μήνες για τους ομογενείς και τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού. Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, προβλέπονται κάποια πρόστιμα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί για κάποια περίπτωση. Σημειώνεται επίσης ότι το τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Εδώ θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το γραφείο κτηματογράφησης. Αν έχει γίνει δήλωση, ο ομογενής θα ελέγξει στο στάδιο της Ανάρτησης, αν έχει καταγραφεί σωστά το ακίνητο. Αν δεν έχει κάνει τίποτε και πάλι θα τον κατευθύνουν.
3) Στην τρίτη περίπτωση, είναι οι περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη. Δεν έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων, ωστόσο ο ομογενής μπορεί να προετοιμαστεί.
Προετοιμασία
Η προετοιμασία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση εγγράφων και τον εντοπισμό του ακινήτου.
Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (δήλωση του ν. 2308/95) που θα το προμηθευτείτε από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, θα χρειαστεί να καταθέσετε: α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά σας (π.χ. συμβόλαιο). Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του. Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου. Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου σας.
Ο εντοπισμός ενός ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές δομημένες, δηλαδή όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Στις αγροτικές περιοχές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Για τον εντοπισμό, βοηθούν πολύ τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες «χ» και «ψ».
Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον: το αναφέρει το συμβόλαιό σας, επικαλείστε χρησικτησία σε αγροτεμάχιο/οικόπεδο, έχετε εκδώσει οικοδομική άδεια, το έχετε ήδη συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία).
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν έχετε τοπογραφικό διάγραμμα, μπορείτε να εντοπίσετε το ακίνητό σας με τους εξής ανέξοδους τρόπους:
1) Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχεται δωρεάν στο www.ktimatologio.gr από την Κτηματολόγιο ΑΕ. Από την εφαρμογή αυτή μπορείτε, επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, να περιηγηθείτε στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και να βρείτε το ακίνητό σας, να τοποθετήσετε στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσετε ένα σκαρίφημα), να μετρήσετε τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσετε την εικόνα για να την υποβάλετε μαζί με τη δήλωσή σας.
2) Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός GPS που έχουν πλέον αρκετά «έξυπνα τηλέφωνα».
Σημειώνεται ότι οι δύο παραπάνω μετρήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα. Βοηθούν όμως αποτελεσματικά στον καταρχήν εντοπισμό του ακινήτου στους χάρτες του Κτηματολογίου.
Στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο, περιγράφεται αναλυτικά πώς οι ομογενείς μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους: με πληρεξούσιο, ή απλή εξουσιοδότηση σε τρίτο, ή ηλεκτρονικά οι ίδιοι. Μέσω e-mail επίσης μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία και απάντηση κατά προτεραιότητα στα ερωτήματά τους.
Σχετικά με την κτηματογράφηση, σημειωτέον, ενημερώνονται με εγκυκλίους κάθε στιγμή, για κάθε περιοχή δικηγόροι και συμβολαιογράφοι και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να πληροφορούν τους πελάτες τους όταν κάνουν κάποια συναλλαγή για το αν μία περιοχή είναι ενταγμένη στο Κτηματολόγιο ή όχι και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.
Η δήλωση κτηματογράφησης, επί της ουσίας, είναι η σύνδεση του τίτλου με τον χάρτη, δηλαδή για πρώτη φορά το ακίνητο αποτυπώνεται και σε χάρτη. Τα υποθηκοφυλακεία έχουν μόνο τη νομική πληροφορία. Το Κτηματολόγιο συνδέει τη χωρική με τη νομική πληροφορία.
Ανάρτηση
Μετά την υποβολή δηλώσεων και την επεξεργασία τους ακολουθεί η διαδικασία της δημοσιοποίησης-ανάρτησης. Με τους κωδικούς που του στέλνονται, μπορεί κάποιος από την ιστοσελίδα να ελέγξει πώς έχει καταγραφεί το ακίνητό του. Εκτός από την ανάρτηση των στοιχείων στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, στέλνεται και φάκελος στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος (και στους κατοίκους εξωτερικού).
Στο στάδιο της ανάρτησης, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία να διορθωθούν τυχόν λάθη με την υποβολή αίτησης διόρθωσης.
Αυτό που πρέπει κάποιος να έχει υπόψη του είναι πως οποιαδήποτε διόρθωση αφορά την αρχική εγγραφή στο Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια από την ημέρα που ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολόγιο σε μια περιοχή (και 12 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού). Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχεις δηλώσει το ακίνητό σου κατά την περίοδο της κτηματογράφησης και έχουν περάσει και 12 χρόνια που λειτουργεί Κτηματολόγιο, τότε το ακίνητο -το οποίο έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»- περιέρχεται στο Δημόσιο.
Η πρώτη περιοχή που λειτούργησε Κτηματολόγιο ήταν το Πολύκαστρο Κιλκίς την 1η Αυγούστου 2003. Για τις πρώτες 340 περιοχές που μετείχαν στα πιλοτικά προγράμματα με το νέο νόμο θα δοθεί διετής παράταση, δηλαδή 12 χρόνια για τους κατοίκους Ελλάδας και 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού. «Ο λόγος της παράτασης είναι ότι στα πιλοτικά προγράμματα δεν είχαμε όλοι εξοικειωθεί με το θεσμό, δεν είχαμε καταλάβει ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και γι’ αυτό δεν είχαμε δείξει την ανάλογη επιμέλεια», αναφέρουν στην Κτηματολόγιο ΑΕ.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, στελέχη της εταιρείας απαντούν πως μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία:
«Τα πιλοτικά προγράμματα είχαν μεγάλη διασπορά περιοχών. Σε εκείνη την πρώτη περίοδο αναδείχτηκαν αρκετά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα αποκτήσαμε τεχνογνωσία για το πώς επιλύονται. Για παράδειγμα, τα ανώγεια και τα κατώγεια που συναντάμε στην Κρήτη και στα νησιά όπως π.χ. η Σαντορίνη. Σε μία πολυκατοικία καταγράφουμε τα χιλιοστά του διαμερίσματος στη γη και όχι μόνο τα τετραγωνικά του. Στα ανώγεια και τα κατώγεια, γη έχει μόνο το ισόγειο (κατώγειο) και όχι ο δεύτερος όροφος (ανώγειο). Οι νομικοί, τελικά βρήκαν τρόπο να καταγραφεί το εμπράγματο δικαίωμα. Σήμερα, δηλαδή, έχουμε περιγράψει όλη την πιθανή περιπτωσιολογία των ζητημάτων και έχουμε την εμπειρία επίλυσής τους. Επίσης, έχουμε ζητήσει βελτιώσεις νόμου για προβλήματα που έχουν προκύψει, έχουμε τα εργαλεία που έλειπαν. Το Κτηματολόγιο είναι έτοιμο να τρέξει».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου