Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σείστηκε η Νέα Υόρκη από τους χορούς των νεολαιών των Ποντίων

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2013

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ
Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέοι Πόντιοι από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ ξεφαντώνουν με τους γονείς τους και τους ηγέτες των συλλόγων.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σείστηκε η Νέα Υόρκη από τους χορούς των διακοσίων πενήντα παιδιών, νέων και εφήβων που ταξίδεψαν εκατοντάδες μίλια για να παραστούν στο 6ο τριήμερο πολιτιστικό και λαογραφικό φεστιβάλ των Ποντιακών Νεολαίων στη Νέα Υόρκη.
Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε με επιτυχία από τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης ξεκίνησε την Παρασκευή και αναμένετο να ολοκληρωθεί χτες Κυριακή λίγο μετά το μεσονύχτι. Το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ ο ήλιος έγερνε η νέα γενιά των Ποντίων συγκεντρώθηκε στην προβλήτα 83, στο Δυτικό Μανχάταν και έστησε έναν μεγάλο χορό ξαφνιάζοντας όχι μόνο το προσωπικό και τους άνδρες του Λιμενικού, αλλά και τους άλλους τουρίστες που επιβιβάζονταν σε άλλα κρουαζιερόπλοια.
Ετσι όπως ήταν πιασμένοι χέρι - χέρι επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο και συνέχισαν και πάλι τον χορό, λες και αγνοούσαν τα ειδυλλιακά τοπία που αντίκρυζαν. Ως συνήθως όλοι οι επιβάτες είχαν βγει στο κατάστρωμα, αλλά όχι τόσο για να αγναντέψουν τους ουρανοξύστες και την μαγευτική εικόνα του Μανχάταν, αλλά για να χορέψουν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια. Ο χορός συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, ακόμη και μετά την αποβίβαση στην προβλήτα.
Οι νέοι επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και συνέχισαν το γλέντι στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.
Το Σάββατο για έξι περίπου ώρες τα παιδιά και οι νέοι διδάχτηκαν στο Σταθάκειο Κέντρο τους παραδοσιακούς χορούς . Το βράδυ της ίδιας ημέρας συμμετείχαν στο επίσημο δείπνο το οποίο παρατέθηκε στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και δεν χωρούσε η μία αίθουσα, αλλά χρειάστηκαν να ενωθούν οι δύο αίθουσες για να χωρέσουν οι νέοι.
Ηταν αν όχι η μοναδική, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές που σείστηκε το κτίριο από τους λεβέντικους χορούς, από τις λύρες και τα νταούλια. Η τεράστια πίστα μετά βίας χωρούσε τους χορευτές. Μόλις τελείωσαν οι ομιλίες και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων και άρχισαν να παίζουν τα όργανα ξεσηκώθηκαν όλοι - μικροί και μεγάλοι - σε έναν ατέλειωτο χορό.
Χθες Κυριακή, το πρωί, οι νέοι προσκύνησαν την Ποντιακή Γη στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά και ξεφάντωσαν κάτω από τα πανύψηλα δέντρα που υπάρχουν στην ιδιόκτητη γη που μοσχοβολά και ακτινοβολεί Πόντο.
Το βράδυ της Κυριακής και λίγο μετά την κυκλοφορία του «Εθνικού Κήρυκα» στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης οι νέοι αναμένετο να είναι και πάλι θεατές και πρωταγωνιστές. Θεατές διότι θα παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Γάμος Ποντίων» των Νικολάου Μολοχίδη και Βασιλικής Τσανακτσίδου που θα λάβει χώρα στο Λύκειο Φράνκ Σινάτρα στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι του Κουίνς και πρωταγωνιστές διότι θα καταλάβουν την σκηνή και θα ερμηνεύσουν τους παραδοσιακούς χορούς.
Απονομή βραβείων
Kατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον επιχειρηματία Χρίστο Σπυρόπουλο, στον επιχειρηματία πρώην πρόεδρο των Κομνηνών Σάββα Κωνσταντινίδης, στην συνιδιοκτήτρια της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων «Τιτάν» Σταυρούλα Μάστορα, καθώς επίσης και οι Γιώργος Αποστολίδης και Χάρης Στεφανίδης, ιδρυτικά μέλη και πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, τιμήθηκαν και οι πρόεδροι των συλλόγων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και συγκεκριμένα ο Στέφανος Αμανατίδης («Κομνηνοί», Νέας Υόρκης), Νίκος Χριστοφορίδης (Τορόντο), Παναγιώτης Πετρίδης («Παναγία Σουμελά» Βοστώνης), Στέισι Οικονόμου (»Ακρίτες» Φιλαδέλφειας), Γιώργος Καρβουνίδης (Κάντον Οχάιο) και Γιώργος Τσιλφίδης («Πόντος» Κονέκτικατ).
Αντί της καθιερωμένης πλακέτας στους προέδρους απονεμήθηκε μια μεγάλη φωτογραφία από από το προηγούμενο φεστιβάλ της νεολαίας των Ποντίων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γεώργιος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Στέφανος Αμανατίδης, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης.
Την διοργάνωση του φεστιβάλ είχαν αναλάβει η Ελένη Τσαρσιταλίδου, Σοφία Καλεμκερίδη, Δήμητρα Καρασαββίδη, Ανδριανή Μπουϊκίδη και Μαίρη Ανδρονικίδου.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου