Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κοσμοσυρροή στο φεστιβάλ της κοινότητας στο Watertown

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2013

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Συντροφιά ομογενών την οποία αποτελούσαν οι Νικόλαος Χριστάκης, Νικόλαος Δελέγκας, Θανάσης Τζούβελης, Μιχάλης Καλύβας και Γεώργιος Χριστάκης όλοι αναγνώστες του «Ε.Κ.».


ΒΟΣΤΩΝΗ. Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε στο ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γουότερταουν Μασαχουσέτης τόσο από ομογενείς, όσο και από Αμερικανούς συμπολίτες μας, οι οποίοι το περιμένουν κάθε χρόνο με λαχτάρα, καθότι αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα της περιοχής.
Μία τεράστια άσπρη τέντα είχε καλύψει ολόκληρο τον περίβολο του ιερού ναού των Ταξιαρχών όπου πουλιόταν ο γύρος, στον οποίον είχε σχηματιστεί μία μακρόσυρτη γραμμή με αναμονή μίας και περισσότερης ώρας για να φτάσει κάποιος στο σημείο να παραγγείλει, οι παραδοσιακοί λουκουμάδες, τα ποτά, ενώ έπαιζε όμορφη ελληνική μουσική η ορχήστρα «Ολύμπιανς» και αντιλαλούσε το ελληνικό τραγούδι με τους γνωστούς καλλιτέχνες Κώστα και Ελένη.
Η κοινοτική αίθουσα στην οποία σερβίρονταν τα εύγευστα ελληνικά φαγητά ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ λειτουργούσε περίπτερο με θρησκευτικά βιβλία και άλλα αντικείμενα, καθώς επίσης και διάφορα περίπτερα ελληνικών δώρων και ειδών.
Το χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ ήταν η παρουσία εκατοντάδων νέων ομογενών αμφοτέρων των φύλων τόσο από την περιοχή του Γουότερταουν, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης γενικότερα, αλλά και από γειτονικές πολιτείες.
Παρόντες στο φεστιβάλ ήταν οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο πρόεδρος Ιωάννης Ράμμος, τον οποίον οι ομογενείς συνέχαιραν για την εκλογή, ο α’ αντιπρόεδρος Βασίλης Καυκάς και το μέλος του συμβουλίου Δημήτρης Ματθαίος. Σημειώνεται ότι στον περίβολο του κοινοτικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα προς το μέρος του κοινοτικού συμβουλίου κυμάτιζαν στους ιστούς οι δύο σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος.
Υπογραμμίζεται ότι αρκετοί ομογενείς καλωσόρισαν τον «Εθνικό Κήρυκα» με εγκαρδιότητα και σχολίασαν το θέμα της υποστολής της ελληνικής σημαίας από τον ιερέα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, ενώ άλλοι είχαν ήδη διαβάσει στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου για το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα Νέας Υόρκης.
Ο Νικόλαος Χριστάκης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ομώνυμης ηλεκτρολογικής εταιρείας «Christakis Electric Company», η οποία είναι γνωστή σ’ ολόκληρη τη Μασαχουσέτη, κατάγεται από το χωριό Βασσαρά Λακωνίας για το οποίο είπε πως «το μυαλό μου είναι περισσότερο στον Βασσαρά και πενήντα δύο χρόνια είμαι εδώ». Η ηλεκτρολογική εταιρεία του κάνει παντός είδους ηλεκτρολογικές εργασίες και εγκαταστάσεις, αλλά όπως είπε, «τώρα πάμε λίγο πιο σιγά γιατί μπήκαμε στα χρόνια». Είναι μέλος στην κοινότητα 45 χρόνια και όπως μας είπε πηγαίνει καλά.
Στην ερώτηση αν λείπει ο αείμνηστος π. Εμμανουήλ Μεταξάς από την κοινότητα, είπε ότι «μας λείπει πάρα πολύ, αλλά και ο καινούργιος ιερέας προσπαθεί, είναι πιο αποδοτικός από ό,τι ήταν όταν ήλθε και είμαστε ευχαριστημένοι».
Αν τα βγάζει πέρα η κοινότητα χωρίς το φεστιβάλ, σημείωσε ότι «τα έξοδά μας είναι πάρα πολλά, η κοινότητα έχει γύρω στις 550 χιλιάδες δολάρια έξοδα το χρόνο και προσπαθούμε με το φεστιβάλ να βγάλουμε ένα σεβαστό ποσό και με τις οικονομικές συνεισφορές τα καταφέρνουμε».
Ο κ. Χριστάκης αναφέρθηκε στην υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό ναό Νέας Υόρκης και είπε ότι «τον Εθνικό Κήρυκα» τον διαβάζω πάνω από σαράντα χρόνια, τον αγοράζω κάθε μέρα από εδώ δίπλα από το μαγαζάκι».
Τονίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» κυκλοφορεί ευρέως στην περιοχή του Γουότερταουν.
Ο Νικόλαος Δελέγκας από το χωριό Καστάνιστα Κυνουρίας μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1956, ενώ ο πατέρας του ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες κι είχε έλθει το 1906. Εργάσθηκε επί πολλά χρόνια στη εταιρεία κρεάτων «Κολόνιαλ», ενώ στην κοινότητα των Ταξιαρχών ανήκει 40 χρόνια. Είπε ότι «το φεστιβάλ πηγαίνει καλά, υπάρχει πολύς κόσμος», και στο σχόλιο αν χωρίς το φεστιβάλ μπορεί να συντηρηθεί, απλώς χαμογέλασε.
Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Δημήτριος Τόνιας, παρατήρησε ότι «έχομε πολύ κόσμο, ο καιρός είναι καλός, θαυμάσια», ενώ όταν τον ρωτήσαμε αν είναι χαρούμενος, είπε πως «πάντοτε είμαι χαρούμενος». Είπε ακόμα ότι «το φεστιβάλ δείχνει το κοινοτικό πνεύμα κι είναι ένας τρόπος προβολής του Ελληνισμού, δεν το περιμένουμε μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η πόλη».
Ο Θανάσης Τζούβελης, από το Δράκι της Μεγαλουπόλεως, έχει στην Αμερική 47 χρόνια, ενώ όταν τον ρωτήσαμε αν το μετάνιωσε που ήλθε στις ΗΠΑ, απάντησε: «Αστειεύεστε, γιατί να το μετανιώσω». Ο κ. Τζούβελης εργάσθηκε σε εργοστάσιο σοκολατοποιίας. Για το φεστιβάλ είπε ότι «πηγαίνει πολύ καλά», ενώ τον «Ενικό Κήρυκα» τον διαβάζει πολλά χρόνια.
Ο Τζον Αμπέιτ, πρώην πρόεδρος της κοινότητας με 40 χρόνια παρουσίας στην κοινότητα, εργαζόταν στον τομέα σερβιρίσματος των φαγητών. Οπως είπε, «το φεστιβάλ πηγαίνει πολύ, καλά, έχομε πολύ κόσμο, θαυμάσιο φαγητό, κι εργαζόμαστε για την εκκλησία».
Ο Γιώργος Λωρίδας, με καταγωγή από το Καρπενήσι, ήταν εκείνος που έβαλε τον γύρο στο φεστιβάλ κάτω από την τέντα πριν από 20 χρόνια. «Δόξα τω Θεώ καλά πηγαίνομε απόψε, εύχομαι να είναι κι αύριο καλός ο καιρός», είπε. Στην κοινότητα είναι από το 1969.
Σημείωσε δε, ότι παρακολουθεί «την υποστολή της ελληνικής σημαίας στη Νέα Υόρκη», τονίζοντας ότι αυτό είναι δράμα και διερωτήθηκε «γιατί βγάζουν τη σημαία; Σαν τους άλλους στο Γουέπστερ που ανεβάζουν όλες αυτές σημαίες, Αλβανίας, Ρωσίας, τι είναι αυτά;» σχολίασε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου