Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σόρος: Οι Γερμανοί δανειστές έχουν επιβάλει λάθος μοντέλο στην Ευρώπη

Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2013
Ζήτησε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας

Τα προβλήματα στην Ελλάδα και στο Νότο απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση, υπογράμμισε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κατά την ομιλία του που παραχώρησε στην Αθήνα, προσκεκλημένος του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου

Ο κ. Σόρος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ευρωπαϊκού ιδεώδους, το οποίο απειλείται λόγω της κρίσης, όπως είπε.
“Δυστυχώς η ΕΕ από μια εθελούσια ένωση κρατών που εκχωρούν κάποιο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας για το κοινό καλό, με στόχο πάντα την κοινωνική ευημερία και την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών εξελίσσεται σε μια κοινότητα πιστωτών – δανειζομένων. Οι δανειστές έχουν το πάνω χέρι και δημιουργούνται χώρες – μέλη 2 ταχυτήτων, κάτι που αποτελεί μια απαράδεκτη μεταμόρφωση. Ανησυχώ. Πάντα ήμουν ενθουσιώδης για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον , αλλά τώρα δεν ξέρω... Ανησυχώ”.
Ο κ. Σόρος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική πολιτικής, η οποία είναι λάθος όπως χαρακτηριστικά είπε και “δημιουργεί μια απαράδεκτη κατάσταση που επιβάλλουν οι δανειστές”. Μόνο που αυτό, όπως είπε ο κ. Σόρος, μετατρέπει τους ανθρώπους σε αντιευρωπαίους, οξύνοντας τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της ΕΕ.
Ο κ. Σόρος τόνισε ότι τηρεί επικριτική στάση ως προς την έως τώρα ασκηθείσα πολιτική στην ΕΕ, που, σε πολλές περιπτώσεις, καθορίζεται από τις “διαθέσεις” του Βερολίνου.
“Η σημερινή πολιτική άκρατης λιτότητας δημιουργεί δύο βασικά προβλήματα: πρώτο είναι το πολιτικό. Οι πιστωτές έχουν το πάνω χέρι, επηρεάζοντας τις κυβερνήσεις. Κάτι μη αποδεκτό με βάση τις παλιές αρχές. Δεύτερο είναι το οικονομικό. Η πολιτική που ασκείται ευνοεί μόνον τους πιστωτές, κάτι ακατάλληλο για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν”.
Παράλληλα ο κ. Σόρος επισήμανε ότι η “μετάγγιση” του γερμανικού οικονομικού μοντέλου που επιχειρείται στην Ευρωζώνη, μπορεί να είναι κάτι καλό για την ίδια τη Γερμανία, αλλά όχι για την νομισματική ένωση. Αξιοσημείωτο είναι η θέση που εξέφρασε ο κ. Σόρος λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι “εγκλωβισμένη” μέσα στην κρίση γιατί η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει στην ουσία τον ρόλο του ηγέτη στην Ευρώπη. Ίσως, όπως είπε, λόγω της προϊστορίας του Χίτλερ. Η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, αποτελεί μια απρόθυμη ηγεμόνα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά “αν η Γερμανία είχε το όραμα σήμερα δεν θα υπήρχε κρίση” και ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που με όραμα και με σχέδιο Μάρσαλ κατάφερε να ηγηθεί όλου του “ελεύθερου” κόσμου μεταπολεμικά.
Ο κ. Σόρος υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προ τις χώρες που πλήττονται και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, και το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα προσπαθεί να συμβάλει σε αυτό. Κάλεσε όμως τους Έλληνες να μην ξεσπούν στους μετανάστες. Είναι φυσιολογικό, όπως είπε,  να επικρατεί ο θυμός και να πληγώνονται από τις αδικίες της πολιτικής οι Έλληνες, ο θυμός όμως δεν είναι η σωστή αντίδραση.
Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, αλλά με γενναίες αλλαγές στην πολιτική. Ο κ. Σόρος τόνισε τα προβλήματα στη δομή της ευρωζώνης, αλλά και τις “αγκυλώσεις” που δημιουργούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και οι κανόνες, οι οποίοι όμως και πάλι τηρήθηκαν “α αλα καρτ” όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή:newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου