Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αντικειμενικές τιμές οικοπέδων σε 457 περιοχές

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2013
Ισχύουν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας – Από 7,16 έως 3.040 ευρώ ανά τ.μ.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στον καθορισμό αντικειμενικών τιμών σε 457 περιοχές της χώρας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Πρόκειται για τον καθορισμό αντικειμενικών τιμών για οικόπεδα ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα φυσικά πρόσωπα, για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Δηλαδή, οι τιμές που καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, αλλά μόνο για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Στην Αττική οι τιμές οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο ξεκινούν από τα 7,16 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τις 3.040 ευρώ. Συγκεκριμένα, στη Βούλα η αντικειμενική τιμή καθορίστηκε στις 3.040 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Παλαιό Φάληρο στις 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή στην Αττική καθορίστηκε στα Αντικύθηρα στα 7,16 ευρώ ανά τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη τιμή καθορίστηκε στο Πανόραμα στα 700 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με το τετραγωνικό μέτρο στα οικόπεδα να καθορίζεται στα 650 ευρώ. Πάντως, τον Ιούλιο θα έχουν αποφασιστεί οι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών για όλη την Ελλάδα. Στον καθορισμό αντικειμενικών τιμών σε 457 περιοχές της χώρας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Πρόκειται για τον καθορισμό αντικειμενικών τιμών για οικόπεδα ανά τετραγωνικό μέτρο δήμου ή κοινότητας στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα φυσικά πρόσωπα, για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Δηλαδή, οι τιμές που καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων αλλά μόνο για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Κατά τις μεταβιβάσεις θα χρησιμοποιούνται οι συγκριτικές τιμές που εφαρμόζονται από τις εφορίες (προσδιορίζονται με αγοραπωλησίες που γίνονται κατά διαστήματα στις περιοχές που είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού).
Στην Αττική οι τιμές οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο ξεκινούν από τα 7,16 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τις 3.040 ευρώ. Συγκεκριμένα, στη Βούλα η αντικειμενική τιμή καθορίστηκε στις 3.040 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Παλαιό Φάληρο στις 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
Η χαμηλότερη τιμή στην Αττική καθορίστηκε στην κοινότητα Αντικυθήρων στα 7,16 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στον Αλιμο η αντικειμενική τιμή ανέρχεται στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ., στη Δάφνη στα 1.600 ευρώ και στην Κηφισιά στα 1.320 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη τιμή καθορίστηκε στο Δήμο Πανοράματος και ανέρχεται στα 700 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το τετραγωνικό μέτρο στα οικόπεδα να καθορίζεται στα 650 ευρώ.
Πάντως, μέσα στον Ιούλιο θα έχουν αποφασιστεί οι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών για όλη την Ελλάδα. Εκτός από τις επεκτάσεις, θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος των ακινήτων το 2014. Στο σχέδιο που θα παρουσιασθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις προσεχείς μέρες θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.
Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014 θα χρησιμοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και πιθανόν το νέο αυτόματο σύστημα προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων.
Με τα σημερινά δεδομένα οι αντικειμενικές αξίες στις μεγάλες αστικές πόλεις θα πρέπει να μειωθούν. Εφόσον το οικονομικό επιτελείο κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ενιαίος φόρος θα είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλονται φέτος κυρίως στις μεγάλες πόλεις.
Αντίθετα, η εφαρμογή αντικειμενικών αξιών στα αγροτεμάχια αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις κυρίως για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε τουριστικές περιοχές, που υπάρχει ακόμα ζήτηση και διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές πώλησης.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου