Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δάσκαλος της Νέας Υόρκη θέλει να είναι αργία η Μεγάλη Παρασκευή των Ορθοδόξων

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2013

Του Kωνσταντίνου Συρίγου

Παρά τον σημαντικό πληθυσμό των ορθόδοξων χριστιανών στη Νέα Υόρκη, στους δασκάλους των δημόσιων σχολείων δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν τη Μεγάλη Παρασκευή ως αργία με πλήρεις αποδοχές, όπως συμβαίνει για τους Ρωμαιοκαθολικούς και για τους Εβραίους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.
Ωστόσο, ένας χριστιανός ορθόδοξος δάσκαλος, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, έφερε το θέμα στην προσοχή του «Εθνικού Κήρυκα». Οπως είπε, έκανε μια επίσημη αίτηση για να μετατραπεί η Μεγάλη Παρασκευή σε αργία. Σε πολλές χρονιές δεν προκύπτει ζήτημα, επειδή το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με αυτό των Δυτικών χριστιανών. Φέτος, όμως το ορθόδοξο Πάσχα είναι σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 5 Μαϊου.
Οταν ο δάσκαλος υπέβαλε επισήμως το αίτημα για την αργία, αυτό εγκρίθηκε, αλλά αργότερα πληροφορήθηκε ότι η αμοιβή του θα ήταν περικεκομμένη προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα του αντικαταστάτη του.
Κατέληξε να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μια ημέρα από την άδειά του, αλλά είπε ότι η απόφαση αυτή είναι σαν «ένα χαστούκι στο πρόσωπό μας».
«Στο Κουίνς το 20% του πληθυσμού μπορεί να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι». Και πρόσθεσε: «Αν οι ηγέτες της κοινότητάς μας και η Εκκλησία είχαν πάρει πρωτοβουλία, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από την κορυφή εδώ και πολύ καιρό αφού αφορά χιλιάδες ορθόδοξους».
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι περίπου το 25% των δασκάλων στο σχολείο του είναι Ελληνες Ορθόδοξοι και ότι το υπουργείο Παιδείας διευκολύνει Καθολικούς και Εβραίους μέσω του spring break.
Ο δάσκαλος προσέγγισε τοπικούς πολιτικούς και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι εκ των επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αστόρια και είναι υποψήφιος για το Δημοτικό Συμβούλιο, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «θα εργαστούν για μια θετική λύση».
Ο δάσκαλος είπε στον «Ε.Κ.» ότι και οι γονείς είναι αναστατωμένοι επειδή, παρόλο που στα παιδιά τους δίνονται δικαιολογημένες απουσίες την Μεγάλη Παρασκευή, ωστόσο, αυτά χάνουν πολύτιμο χρόνο στο σχολείο.
Οπως λένε οι ίδιοι, στη Νέα Υόρκη, και ιδιαίτερα στο Κουίνς, όπου υπάρχει το 20% του πληθυσμού της πόλης, τα σχολεία θα πρέπει να κλείνουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Στο Μπρούκλιν έχει επίσης μεγάλες ελληνικές, ρωσικές και αραβικές ορθόδοξες κοινότητες.
Υπάρχει τουλάχιστον μια διαδικτυακή αναφορά που στηρίζει τον εν λόγω δάσκαλο. Η Στέφανι Μαργαρώνη είπε στον «E.K.» πως όταν έμαθε ότι οι ελληνορθόδοξοι ιερείς ήρθαν σε επαφή με τοπικούς αξιωματούχους, αλλά δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, αποφάσισε να κάνει κάτι η ίδια.
Δημιούργησε μια αναφορά που μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: http://signon.org/sign/christian-children-deserve?source=s.em.mt&r_by=7658758.
Η εισαγωγή λέει ότι «τα παιδιά μου πρέπει να χάνουν τα μαθήματά τους κάθε χρόνο, όπως έκανα και εγώ, την Μεγάλη Παρασκευή, διότι, τα σχολεία μας δεν την αναγνωρίζουν ως θρησκευτική ημέρα αργίας. Πιστεύω, ως ορθόδοξη χριστιανή, ότι αξίζουμε μια θέση στο δημόσιο σχολικό ημερολόγιο».
Στόχος τους είναι 2000 υπογραφές και είχαν 1314 ώς τις 26 Απριλίου.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου