Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τι είπε στην πρώτη ανάκριση ο τραυματίας βομβιστής της Βοστώνης

 Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2013

Ομολόγησε ότι συμετείχε στις τυφλές επιθέσεις
Τι είπε στην πρώτη ανάκριση ο τραυματίας βομβιστής της Βοστώνης
Βοστώνη 
Ξεκίνησε η ανάκριση του επιζώντος βομβιστή του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστώνης, του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος. Σύμφωνα με διαρροές κύκλων προσκείμενων στην διαδικασία που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ο νεαρός ομολόγησε ότι συμετείχε στις τυφλές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας που είχαν ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους και 170 τραυματίες.
Μόνο μία φορά κατάφερε, με μεγάλη δυσκολία, να μιλήσει. Είπε τη λέξη «όχι» όταν τον ρώτησαν αν «έχει χρήματα για να προσλάβει δικηγόρο». Κυρίως έκανε νοήματα προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των Αρχών.
Ειδικοί πράκτορες του FBI βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή έξω από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται, περιμένοντας να ανακτήσει τις αισθήσεις του για να του υποβάλουν ερωτήσεις. Τον ανέκριναν αφού συνήλθε και μετά από άδεια των γιατρών, επικαλούμενοι μία εξαίρεση της νομοθεσίας. Δηλαδή δεν τον ενημέρωσαν αμέσως ότι «έχει το δικαίωμα να παραμείνει σιωπηλός» και ότι «δύναται να ζητήσει την παρουσία συνηγόρου».
Την σχετική εξαίρεση προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία όταν οι ανακρινόμενοι είναι «μάρτυρες υψηλής αξίας» - και ο Τσετσένος τρομοκράτης εκρίθη ότι ήταν τέτοιος.
Η ενημέρωση για τα δικαιώματά του ( το γνωστό «Miranda warning» που καθιερώθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1966 ) έγινε προς το τέλος της διαδικασίας, αφού είχαν προηγηθεί αρκετές ερωταπαντήσεις.
Ο Τσαρνάεφ παραδέχτηκε ότι βοήθησε να τοποθετηθούν οι βόμβες στον Μαραθώνιο. Είπε ότι δεν γνώριζε να υπάρχουν άλλα τρομοκρατικά σχέδια. Και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και ο αδερφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, «έδρασαν μόνοι τους». Απάντησε επίσης αρνητικά στην ερώτηση αν γνωρίζει να υπάρχουν άλλες βόμβες που δεν εξερράγησαν.
Η ολιγόλεπτη διαδικασία ξεκίνησε όταν η δικαστής Μαριάν Μπάουλερ ρώτησε έναν γιατρό αν ο Τσαρνάεφ ήταν ξύπνιος. «Μπορείτε να τον ξυπνήσετε; », ρώτησε τον γιατρό. Εκείνος απάντησε θετικά και σε λίγο ο Τσετσένος βομβιστής επικοινωνούσε για πρώτη φοράμε τους ανακριτές του.
«Πώς νιώθεις; Είσαι σε θέση να απαντήσεις σε ερωτήσεις;», ρώτησε ο γιατρός και 19χρονος κατένευσε. Παρόντες ήταν επίσης δύο εισαγγελείς, τρεις διορισμένοι δικηγόροι που θα τον εκπροσωπήσουν και ένας δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ.
Στο τέλος της διαδικασίας η δικαστής είπε ότι «επί της παρούσης, στην κατάληξη της αρχικής εμφάνισης προ των Αρχών, βρίσκω τον κατηγορούμενο να έχει τις αισθήσεις του, να είναι πνευματικά ικανός και σε διαύγεια. Έχει συνείδηση των δικαιωμάτων του και της φύσεως των διαδικασιών».
Ο Τσαρνάεφ δεν θα μεταφερθεί σε στρατιωτικές φυλακές, αλλά θα διωχθεί μέσω του πολιτικού δικαστικού συστήματος. Εχει αμερικανική υπηκοότητα και ο νόμος απαγορεύει ρητά την προσαγωγή πολιτών των ΗΠΑ σε στρατοδικεία.
Αν καταδικαστεί, ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει ποινή θανάτου ή ισοβίων. Στα ιατρικά έγγραφα αναφέρεται ότι φέρει σοβαρά τραύματα από σφαίρες «στο κεφάλι, τον λαιμό, τα πόδια και τα χέρια». Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το τραύμα στο λαιμό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού, στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου