Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Θρίλερ στις Βρυξέλλες, «Στον αέρα» το Eurogroup

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν τις εξελίξεις στην Κύπρο
23:54: Από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι με τουυς κυρίους Μπαρόζο, Νίκο Αναστασιάδη (πρόεδρος Κύπρου) και Μιχάλη Σαρρή (Κύπριος υπ.Οικονομικών). Αβέβαιο πότε θα ξεκινήσει το Eurogroup.

23:46:Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαν Ρομπάι - Ντράγκι - Λαγκάρντ - Αναστασιάδη. Αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.
23:43:Αξιωματούχος που μετέχει στη σύναξη των μελών του Eurogroup στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η νύχτα θα είναι μακρά.
23:35: Σε εξέλιξη νέα συνάντηση Βαν Ρομπάι - Ντράγκι - Λαγκάρντ - Αναστασιάδη.
23:15: «Πιθανότατα θα ξαναβρεθούμε περίπου τα μεσάνυχτα», μεταφέρει στο protothema.gr ανώτατος αξιωματούχος ευρωπαϊκής χώρας από τις Βρυξέλλες. Οι 16 υπουργοί Οικονομικών - πλην του Κύπριου Μιχάλη Σαρρή - έχουν λάβει τις θέσεις τους στην αίθουσα συνεδριάσεων και αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ κυπριακής πλευράς και ΔΝΤ.
23:10:
Νέες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κύπρο δεν ξεκίνησε ακόμη. Μεταδίδεται ότι είναι πιθανή η αναβολή μέχρι τις 07:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Δευτέρας.
23:08: Γ. Ομήρου (πρόεδρος της κυπριακής Βουλής): Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο Eurogroup.
22:49: Πληροφορίες ότι ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup.
Στις 22.00 αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, έπειτα από τη δεύτερη αναβολή στην έναρξη της συνόδου που αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 19.00 αλλά μετατέθηκε για τις 21.00 λόγω αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. «Ακόμη και τώρα υπάρχουν δυσκολίες», είπε κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες σε επικοινωνία του με το protothema.gr.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, παρόντων της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στο γόρδιο δεσμό της Κύπρου, αφού σε λίγες ώρες ανοίγουν οι διεθνείς αγορές και το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα κλείσει τις κάνουλες της ρευστότητας για την κύπρο δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για την κυπριακή οικονομία.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας για την κύπρο είναι προ των πυλών.
Κι αυτό διότι μέχρι αυτή την ώρα, συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και της κυπριακής κυβέρνησης δεν έχει επιτευχθεί. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, δηλαδή η ρευστότητα μέσω του ηχανισμού ELA, θα συνεχίσει να δίνεται μέχρι αύριο 25 Μαρτίου 2013.
Το πλαίσιο των επιδιώξεων της ευρωζώνης σκιαγραφήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον ουσιαστικό επικεφαλής του σώματος των 17 υπουργών Οικονομικών από τις χώρες του ευρώ.
Ο κ. Σόιμπλε είπε σήμερα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι κεντρικό σημείο του προγράμματος πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και ο περιορισμός των κινδύνων του κράτους από τον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Κύπρο στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι δεν εκβιάζεται, από κανέναν και τίποτα. «Και αυτό οι άλλοι πρέπει να το αποφύγουν», είπε ο κ. Σόιμπλε θέλοντας να ανακόψει πιθανή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να αντιστρέψει τον εκβιασμό του Βερολίνου. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζει την ευθύνη του για τη σταθερότητα του ευρώ» και σημείωσε ότι: «Αν λάβουμε τώρα λανθασμένες αποφάσεις, θα βλάψουμε το ευρώ».
«Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι πρέπει το πρόγραμμα να έχει νόημα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θιγούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ. «Η Κύπρος θα βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο - είτε έτσι είτε αλλιώς», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά αρνείται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «του ευρωπαϊκού πείσματος». Αντιθέτως, υπογράμμισε, πρόκειται για συνέπεια ενός επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο πλέον δεν λειτουργεί, καθώς ήδη από το φθινόπωρο του 2011 η Κύπρος δεν έχει πρακτικά πρόσβαση στις αγορές, τα κυπριακά ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια» και οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες.
Αγνωστο είναι αν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή που τήρησε χθες στις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία η εκπρόσωπος του Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, στάση η οποία θεωρείται ότι ναρκοθέτησε τις συνομιλίες. Η κυρία Βελκουλέσκου το Σάββατο έθεσε ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας την απορρόφηση της «καλής» λαϊκής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, με παράλληλη ανάληψη της ευθύνης για αποπληρωμή των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αντλήσει τους τελευταίους μήνες από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) για να διατηρήσει την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έφτασε στις Βρυξέλλες περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας και λίγο μετά είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, παρόντων των κυρίων Μπαρόζο και βαν Ρομπάι.
Το κλίμα στην Κύπρο είναι ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι υπαρκτή. περίπου την ώρα ένραξης του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM των κυπριακών τραπεζών περιορίζεται στα 100 ευρώ, γεγονός που επέτεινε το κλίμα ανησυχίας.
Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου βρίσκονται στο προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου θα ενημερώνονται από την κυπριακή αποστολή που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε η όποια απόφαση για αποδοχή ή απόρριψη των όρων του Eurogroup να είναι κοινή.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του protothema.gr στην Κύπρο Δημήτρης Κυπριανού, η βάση της συμφωνίας στην οποία όλα έδειχναν ότι είχαν καταλήξει χθες η Λευκωσία με την τρόικα ήταν το κούρεμα ύψους 20% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου και η «εισφορά» ύψους 4% σε όλες τις ανάλογες καταθέσεις όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Με δήλωσή του το μεσημέρι της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Στυλιανίδης τόνισε ότι η αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνοδείας του στις Βρυξέλλες με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και αποτροπή της χρεοκοπίας είναι δύσκολη, και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της δύσκολης αποστολής, πολιτική ηγεσία και λαός θα τηρούνται ενήμεροι.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου