Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πώς έφυγαν "νύχτα" καταθέσεις από την Κύπρο - εκτός κουρέματος αρκετά ρωσικά κεφάλαια

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2013
Δυσαρέσκεια κατά του Π. Δημητριάδη για τα ανοικτά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών

Καταθέσεις της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ έφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κύπρο, κατά το διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, και ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές, μέσω των υποκαταστημάτων τους σε Λονδίνο, Μόσχα και Ρουμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φυγή των καταθέσεων με κλειστές τις τράπεζες έγινε μέσω των υποκαταστημάτων του εξωτερικού, τα οποία ήταν ανοικτά είτε μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών, είτε με swaps, είτε και με άλλους τρόπους.
Το γεγονός ότι την ώρα που οι Κύπριοι πολίτες έκαναν ουρές έξω από τα κλειστά τραπεζικά καταστήματα, για να “σηκώσουν” με τις κάρτες τους 100 ευρώ κάθε φορά, ενώ την ίδια στιγμή, υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στη χώρα λειτουργούσαν κανονικά, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Πανίκο Δημητριάδη, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τα κυπριακά κόμματα.
Σοβαρές αντιδράσεις, που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλεί επίσης η σοβαρή υποψία ότι πριν ακόμα γίνει γνωστή η απόφαση του πρώτου Eurogroup για “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων, κάποιοι είχαν προνομιακή πληροφόρηση για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να αποσύρουν καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
Πολλοί από αυτούς φημολογείται ότι είναι πολιτικοί, ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Πάντως, στην κυπριακή Βουλή έχει παραδοθεί ήδη κατάλογος με τα ονόματα των προσώπων που έκαναν μεγάλες αναλήψεις. Τα στοιχεία του καταλόγου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όμως, το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα, τις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, οι φόβοι ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι σημαντικό εντείνονται, όσο επικρατεί αβεβαιότητα για το μέγεθος των απωλειών. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι ενώ Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωναν για ενδεχόμενο κούρεμα 30%, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής δήλωσε ότι μπορεί να φθάσει έως και το 40%.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου