Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Δ. Αβραμόπουλος: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες

 Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2013
Το διεμβολισμό των εντυπώσεων που επεχείρησε να προκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αξιοποιώντας την κακή για την Κύπρο συγκυρία, αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Αβραμόπουλος σε απαντητική του επιστολή.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως «διαφωνεί» με την πρόταση για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, καθώς αυτή αντιστρατεύεται «τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος εξάλλου» σημειώνεται, «έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα….. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος - όπως ξέρετε - διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη».
Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι πρέπει να είναι «υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός» της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Και ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση» τονίζεται.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον λαό της Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας». Εκφράζοντας δε τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέτρεξε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καταδίκη από τον ΟΗΕ της παράνομης εισβολής και κατοχής για να υπενθυμίσει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπόρεσε «να σταθεί στα πόδια της και να εδραιώσει τη διεθνή της θέση». Συναφώς, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού στις αποφάσεις του ΟΗΕ, που ζητούν επιστροφή των εκτοπισμένων, την άμεση απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων.
Επισημαίνοντας τέλος, ότι παρά τις ειλικρινείς του προθέσεις, ο τρόπος προσέγγισης του κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι αυτές είναι προσεγγίσιμες μόνον μέσω μιας επανενωμένης χώρας, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της οποίας θα γίνεται επ' ωφελεία όλων των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου