Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Διστάζει το Ανώτατο Δικαστήριο για τους γάμους ομοφυλοφίλων

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2013
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών συνέχισε και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις ακροάσεις του αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι οι δικαστές προτίθενται να προχωρήσουν στην έγκριση του γάμου των ατόμων του ιδίου φύλου.
Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε τη συνταγματικότητα του νόμου που απαγορεύει σε νομίμως παντρεμένους ομοφυλόφιλους Αμερικανούς να λαμβάνουν ομοσπονδιακά επιδόματα τα οποία χορηγούνται κανονικά σε αμφιφυλόφιλα ζευγάρια.
Μια ημέρα πριν, την Τρίτη, το Δικαστήριο εξέταζε τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης της Καλιφόρνια στον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η προχθεσινή ακρόαση πάντως ολοκληρώθηκε με τους δικαστές να αφήνουν να εννοηθεί ότι διστάζουν στην παρούσα φάση να επιτρέψουν το γάμο των ομοφυλοφίλων.
Ο δικαστής Αντονι Κένεντι, ο οποίος θεωρείται αμφιταλαντευόμενος και η ψήφος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, προειδοποίησε μετά το πέρας της διαδικασίας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα νερά» στο ζήτημα του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου που διχάζει πολίτες και πολιτείες.
Ωστόσο, νωρίτερα τόσο ο ίδιος, όσο και ο προεδρεύων δικαστής Τζον Ρόμπερτς, είχαν εκφράσει αμφιβολίες ως προς την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια -την αποκαλούμενη Πρόταση 8 που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους το 2008.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δικηγόρου που υπεραμύνεται της απαγόρευσης, ο δικαστής Κένεντι έθεσε ζήτημα «νομικής ζημίας» για τα 40.000 παιδιά που μεγαλώνουν από ομοφυλόφιλους γονείς στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι «θέλουν οι γονείς τους να έχουν πλήρη αναγνώριση».
Τα φώτα ήταν εξ αρχής στραμμένα στον συντηρητικό δικαστή που διορίστηκε από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος όμως έχει γνωμοδοτήσει δύο φορές στο παρελθόν με τρόπο που διεύρυνε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Αμφιβολίες για την απαγόρευση προήλθαν και από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος και είναι ο προεδρεύων των ακροάσεων για την υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Ρόμπερτς προεδρεύει των ακροάσεων της Τρίτης και της Τετάρτης και των ακόλουθων μυστικών διαβουλεύσεων που θα διαρκέσουν μήνες έως την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, πιθανώς τον Ιούνιο.
Η υπόθεση ήλθε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε μία περίοδο κατά την οποία αρκετές πολιτείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα κοντεύει να γίνει το νέο πεδίο «ιδεολογικής μάχης» για τα αστικά δικαιώματα στη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ.
Επί τάπητος τίθεται η Πρόταση 8 -η οποία είχε κυρωθεί με δημοψήφισμα στην πολιτεία της Καλιφόρνια και απαγορεύει την επέκταση του θεσμού του γάμου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου- όπως και η ακρόαση για την προεδρική «Πράξη για την Προστασία του Γάμου» (DOMA) του 1996, που περιορίζει το γάμο σε νομική ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
Το Δικαστήριο έχει διάφορες επιλογές στη «φαρέτρα» του για να περιορίσει ή να επεκτείνει τη βαρύτητα της απόφασής του στη νομοθεσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Τα ένα άκρο του φάσματος των επιλογών που έχουν οι δικαστές είναι να αποφανθούν ότι το Σύνταγμα επιβάλλει σε όλες τις πολιτείες να αφήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται (με σκεπτικό που θα υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι περιορισμός σε ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα).
Από την άλλη, θα μπορούσε να αποφανθεί ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει τίποτε σχετικό και η κάθε πολιτεία έχει το ελεύθερο να νομοθετήσει όπως θέλει -και αυτό επειδή θεωρείται απίθανο ότι το Δικαστήριο θα υιοθετήσει σκεπτικό που θα απαγορεύσει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών σε πολιτείες που τον έχουν υιοθετήσει.
Το ενδιάμεσο μεταξύ των δύο επιλογών είναι πλούσιο: Με διάφορους τρόπους, οι δικαστές μπορεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Πρόταση 8 χωρίς αυτό να επηρεάζει τις ανάλογες νομοθεσίες σε άλλες περιπτώσεις.
Πηγή: Ε.Κ., Αssociated Press, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου