Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Υμνος στην Ελλάδα και την Ομογένεια η γιορτή στο Ροντ Αϊλαντ


Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2013

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Παιδιά, της Ομογένειας του Ροντ Αϊλαντ παιδιά, ντυμένα με ποικιλόχρωμες ελληνικές στολές, κατέκλυσαν το κυβερνείο το απόγευμα της Τρίτης και είπαν σε όλους με τον δικό τους τρόπο πως «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».
ΒΟΣΤΩΝΗ. Υμνος καρδιάς δυνατός, μεγάλος και τρανός ήταν η εκδήλωση που έγινε το εσπέρας της Τρίτης στο κυβερνείο του Ροντ Αϊλαντ για την 192η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους.
Ηταν η 21η χρονιά φέτος που το κυβερνείο άνοιξε τις πόρτες του και ανάρτησε την ελληνική σημαία στον ιστό του απ’ έξω και σε άλλα τρία σημεία του μέσα στο επιβλητικό του κτίριο, συμπεριλαμβανομένης επίσης και της αίθουσας της Γερουσίας. Εκεί όπου στάθηκε ένα άξιο παιδί της Ομογένειας, ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Γερουσίας Τερέσα Πάιβα-Γουίντ είπε ότι έχει να προτείνει στην ολομέλεια του Σώματος την υιοθέτηση επίσημης πράξης και διακήρυξης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους.
Ο κ. Ραπτάκης καλωσόρισε τον «Εθνικό Κήρυκα» στη Γερουσία, τον γενικό πρόξενο Ηλία Φωτόπουλο στον οποίο επιδόθηκε και η επίσημη διακήρυξη, τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA Δρ. Γιάννη Γροσομανίδη, τους ιερείς από το Ροντ Αϊλαντ Ανδρέα Γεωργίου, Γεώργιο Οικονόμου, Φίλιππο Ζυμάρη. Υπογραμμίζεται ότι έγινε κανονική σύγκληση της Γερουσίας στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν κι άλλα θέματα που αφορούν την πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ, έγιναν ανακοινώσεις και ενημερώσεις.
Το πρώτο θέμα ωστόσο ήταν η εισδοχή του ψηφίσματος του Λεωνίδα Ραπτάκη για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος, το οποίο η Γερουσία ψήφισε παμψηφεί δια βοής. Γίνεται αναφορά στους αγώνες των Ελλήνων του 1821 για την απόκτηση της ελευθερίας τους, στα ιδεώδη, τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία, πολιτισμό, αλλά και στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός όπως του Αιγαίου, της Κύπρου, τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Ραπτάκης ανακοίνωσε τον πρόσφατο θάνατο του Αντριου Αθενς και ζήτησε από τη Γερουσία απόδοση τιμής στη μνήμη του.
Πριν από τη συνεδρία της Γερουσίας, η πρόεδρός της Τερέσα Πάιβα-Γουίντ δεξιώθηκε στο γραφείο της τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, τον γενικό πρόξενο Ηλία Φωτόπουλο στον οποίον επέδωσε και δώρο καθότι αποχωρεί εκ Βοστώνης αναλαμβάνοντας πρέσβης στο Μαυροβούνιο, τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA Τζον Γροσομανίδη και τους ιερείς.
Αμέσως μετά τη συνεδρία της Γερουσίας και την υπερψήφιση του ψηφίσματος και της διακήρυξης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ακολούθησε γιορτή στην επίσημη αίθουσα τελετών του κυβερνείου, γνωστή και ως αίθουσα του κυβερνήτη τον οποίον απουσιάζοντα αντιπροσώπευσε η υποκυβερνήτης Ελίζαμπεθ Ρόμπερτς, η οποία έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδος και της Ομογένειας.
Επίσης, χαιρετισμούς και μηνύματα απηύθυναν ο γενικός εισαγγελέας του Ροντ Αϊλαντ, Πίτερ Κιλμάρτιν, η υπουργός Οικονομικών Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία μίλησε με ενθουσιασμό για τις παραδόσεις και τα έθιμα του Ελληνισμού και συγχάρηκε τα παιδιά των ελληνικών σχολείων και τις δασκάλες που τις συνεχίζουν, καθώς επίσης και ο δήμαρχος του Πρόβιντες Αντζελ Ταβάρες. Ο κ. Ταβάρες μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους Ελληνες και διηγήθηκε την επίσκεψή του στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 όπου παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο πρόεδρος της AHEPA, Γιάννης Γροσομανίδης, αναφέρθηκε στην ιστορία και προσφορά της Οργάνωσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιμονή και τις προσπάθειες της AHEPA και της Ομογένειας για την επανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.
Μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα σε θαυμάσια Ελληνικά, χάρη στις άοκνες και θυσιαστικές προσπάθειες των διδασκαλισσών τους.
Σημειώνεται ότι στον εορτασμό είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε, καθώς επίσης και η Ομοσπονδία Σωματείων Νέας Αγγλίας, πλην όμως ο πρόεδρός της, Θεμιστοκλής Καρατζάς και ο πρώτος αντιπρόεδρος της, Νικόλαος Δαλαμάγκας, δεν παρέστησαν τελικώς διότι έχασαν τον δρόμο και περιπλανήθηκαν επί αρκετές ώρες σε άλλες πόλεις, ενώ έφτασαν στο κυβερνείο στο Πρόβιντενς όταν είχε τελειώσει η γιορτή κι είχαν φύγει όλοι. Παρόντες, ωστόσο, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Πάνος Σπηλιάκος και ο πρώην πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Νέας Αγγλίας Δημήτρης Ματθαίος.
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο ομογενής δικηγόρος Νίκος Λάμπρος από την πόλη Κράνστον του Ροντ Αϊλαντ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου