Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πήξαμε στο «γιαούρτι ελληνικού στιλ»

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, 2013

Θυμάστε τι γράψαμε την περασμένη Τρίτη, 22 Ιανουαρίου "Στο μικροσκόπιο & ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ"?    

Διαβάστε και τι γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία.  

Κυκλώματα επιτηδείων ξένων χωρών εκμεταλλεύονται την ελληνική γραφειοκρατία και τα νομικά κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προωθώντας προϊόντα «μαϊμού» στην παγκόσμια αγορά, απειλώντας κατ' αυτό τον τρόπο τις ελληνικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας που έχει συσταθεί στο Χονγκ Κονγκ. Υπέβαλε τις τελευταίες ημέρες αιτήσεις κατοχύρωσης 145 εμπορικών σημάτων, εκ των οποίων 20 ελληνικά, κυρίως στους τομείς της γούνας και του κοσμήματος, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις ελληνικών εταιρειών για κατοχύρωση. Το Γραφείο ΟΕΥ της Σανγκάης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ απέστειλαν σχετικές ενημερώσεις και καλούν τις ελληνικές εταιρείες «για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους προτού να είναι αργά».
Το πρόβλημα διογκώνεται και με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα, τα οποία ενώ καταθέτουν φάκελο και περνούν από χίλια μύρια κύματα, δεν προστατεύονται εκτός Ε.Ε. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς φέτας και γιαουρτιού στις ΗΠΑ αποσπούν προϊόντα αμερικανικών εταιρειών που παραπέμπουν στην Ελλάδα (ATHENOS, PRESIDENT, OIKOS, CHOBANI), μολονότι τα προϊόντα δεν παράγονται στην Ελλάδα ούτε από ελληνικές πρώτες ύλες. Κολοσσός των αλυσίδων λιανικής πώλησης στη Βρετανία διαθέτει «γιαούρτι ελληνικού στιλ» (Greek Style Yogurt), από γάλα βρετανικών αγελάδων, επειδή τα τελευταία χρόνια το προϊόν απολαμβάνει, διεθνώς, υψηλή ζήτηση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι οι Ελληνες εξαγωγείς στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή φερόμενων εκπροσώπων επιχειρήσεων που ζητούν αποστολή χρηματικών ποσών για τη διευθέτηση τελωνειακών ζητημάτων και εκτελωνισμών, ή ακόμη και πιστοποιήσεις, καθώς και δείγματα σχετικά υψηλής αξίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ενός προϊόντος σε μία ξένη αγορά. Σε χώρες των Βαλκανίων, ή ακόμα και της BENELUX, έχει παρατηρηθεί η πρακτική ίδρυσης επιχειρήσεων για λίγες ημέρες, προκειμένου να εισαγάγουν εμπορεύματα, και διάλυσής τους πριν από την πληρωμή του εξαγωγέα. Εκπρόσωποι εταιρειών ζητούν από ελληνικές επιχειρήσεις τάχα να καταβάλουν «παράβολα», προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγωγή, ενώ επιτήδειοι συχνά απλώς παραλαμβάνουν δωρεάν δείγματα προϊόντων, χωρίς ποτέ να ολοκληρώσουν την επίσημη παραγγελία στους Ελληνες εξαγωγείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου