Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, 2013
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ

Θετικά αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση».
«Βρήκαμε ανοιχτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η απευθείας επικοινωνία είναι καλύτερη για όλους» είπε χαρακτηριστικά και «οι ΗΠΑ είναι ένα ανοικτό πολιτικό σύστημα. Οι προκαταλήψεις δεν παίζουν κανένα ρόλο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «με την επίσκεψή μας στοχεύαμε στη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ και τις «διάφορες φήμες» που ακούγονται κατά διαστήματα, είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

1) Τερματισμός προγράμματος λιτότητας
2) Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.
3) Ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, είπε:
- Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη. Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.
- Μέχρι να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία.
- Οι ομογενείς μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής Να παραμείνει δημοφιλής η Ελλάδα, αλλά την αρνητική εικόνα να τη μετατρέψουμε σε θετική. Να έχουμε εθνικό συλλογικό όραμα. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.
- Προσπάθειά μου είναι να μπορέσω να βρω, ως αντικαπιταλιστής, διαύλους επικοινωνίας.
- Το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.
- Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανοικτό. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς.
- Συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
- Να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τους ίδιους φίλους, ούτε τις ίδιες στοχεύσεις, ούτε τους ίδιους εχθρούς.
- Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες.
- Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν. Και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό το θέμα και επανέλαβα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. Αλλά, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε η Κύπρος με αποτελεσματικές κινήσεις.
Σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.
Ακόμη, σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά. Έχουμε αναπτύξει πολυδιάστατο πλαίσιο αλληλεγγύης σε όλη την χώρα. Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά και με την εκκλησία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε αξίες, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση που είχε με συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας New York Times, λέγοντας ότι ήταν μια «χρήσιμη και εποικοδομητική» συνάντηση και ότι υπάρχει «ειλικρινές ενδιαφέρον» για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου