Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

"Ποινικοποίηση" της ιδιωτικής περιουσίας βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ


Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, 2013
ktimatomesitis
"Σειρά αλλεπάλληλων εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, έχουν υιοθετηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, με κυριότερα το δεκαπλασιασμό
του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από το ΦΑΠ, το δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής-κληρονομιάς, τη δυνατότητα δεκαπλασιασμού και του ΤΑΠ, το βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, την κατάργηση του αφορολογήτου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια, καθώς και τη θέσπιση σειράς εκτάκτων εισφορών αλληλεγγύης", επισήμανε από το βήμα του 30ού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010, θα λάβουν σύντομα και εκκαθαριστικά 2011 και 2012, προσαυξημένα κατά 500 ευρώ για κάθε χρόνο, παρότι για τα ίδια έτη πλήρωσαν και το "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, ενώ 500.000 περίπου ακόμη φορολογούμενοι θα λάβουν για πρώτη φορά εκκαθαριστικά ΦΑΠ με φόρο μέχρι και 500 ευρώ ετησίως.
"Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Τέλος τα μέτρα αυτά "καταδικάζουν σε θάνατο" την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ' αυτές", ανέφερε ο κ.Παραδιάς.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Α. Βουράκης (εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ο κ. Ντίμης Αργυρόπουλος εκπρόσωπος Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλλακάκης, ο πρώην υπουργός Π. Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, κ.α.

Προτάσεις ΠΟΜΙΔΑ
Για τη διάσωση της ιδιοκτησίας, της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων την άμεση υιοθέτηση των εξής προτάσεών της:
Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Να μειωθούν κατά 40% οι τιμές ζώνης, να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας.
Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας: Να επανέλθει το ΕΤΑΚ με χαμηλό φορολογικό συντελεστή από 1 ο/οο και μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 ευρώ ώστε να προκύψει αυτόματη απαλλαγή περιουσιών ύψους έως 50.000 ευρώ ανά φορολογούμενο, για να μπορούν να το πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες.
Απαλλαγή από φόρο μόνον των κάθε είδους δεσμευμένων ακινήτων και του μη πραγματοποιήσιμου συντελεστή δόμησης. Συντελεστής 0,50 στα ξενοίκιαστα υπέρ της διετίας ακίνητα και τα διατηρητέα.
Εξόφληση φόρων: Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
Οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας: Να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους ακίνητης περιουσίας: Να κατατάσσονται στον ίδιο συντελεστή βαρύτητας με οφειλές από φόρους κεφαλαίου (δωρεών, γονικών παροχών κτλ.) κατά τη διαδικασία χορήγησης διευκόλυνσης πληρωμής με δόσεις του ν. 2648/1998.
Εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων: Όταν εισπράττονται από το Δημόσιο, να συμψηφίζονται κατά 75% με τους οφειλόμενους φόρους των ιδιοκτητών που τα εκχώρησαν.
Διαδικτυακή κατάθεση μισθωτηρίων: Να είναι προαιρετικά τα δυσχερή πεδία όπως Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ενεργ. πιστοποιητικά κλπ. και να διατηρηθεί η κατάθεση συμφωνητικών έως τέλους 2013.
Φορολογικές βεβαιώσεις για δίκες απόδοσης μισθίου: Να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ε2 των δύο τελευταίων ετών, ή από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Να επανέλθει σε ισχύ η έκπτωση φόρου, άλλως να επιστρέφεται ολόκληρος ο καταβληθείς φόρος βάσει των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου, χωρίς περιουσιακά κριτήρια.
Δημοτικά τέλη: Να μειωθούν οι χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τα έσοδα να καλύπτουν μόνον τις συγκεκριμένες και όχι άλλες ανάγκες και δράσεις των ΟΤΑ.
Δεκαπλασιασμός ΤΑΠ: Να αποκλειστεί η εφαρμογή του σε οποιοδήποτε ΟΤΑ της χώρας.
Εμπορικές μισθώσεις: Να καταργηθούν οι διατάξεις που καθιστούν την ιδιωτική περιουσία κυριολεκτικά "ξέφραγο αμπέλι" (16ετής δέσμευση ιδιοκτητών - ετήσια «δέσμευση» ενοικιαστών).
Αυθαίρετα: Να γίνει πλήρης νομιμοποίηση στις παραβάσεις κτιρίων με οικοδομική άδεια μέχρι τον Ιούλιο του 2012 (ισχύς ΝΟΚ) και μείωση προστίμων στο 10% ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

Επιθεωρήσεις και πιστοποιητικά:
Για τα κτίρια εμβαδού έως 100 τ.μ. να καθιερωθεί διαδικτιακή έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού με χαμηλό παράβολο απευθείας από το ΥΠΕΚΑ, στη χαμηλότερη συνήθη ενεργειακή κατηγορία των ακινήτων του ίδιου χρόνου κατασκευής και προαιρετικός έλεγχος από ενεργειακό επιθεωρητή μόνον για όποιον το επιθυμεί, με περιορισμό γραφειοκρατίας και αμοιβών σε κάθε είδους βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, σχεδιαγράμματα ή επιθεωρήσεις κτιρίων κλπ.

Κτηματαγορά-οικοδομή:
Να μειωθεί άμεσα ο φόρος μεταβίβασης σε 5%, εν όψει και της επιβολής φόρου υπεραξίας, και να παραταθεί η αναστολή του τεκμηρίου αγοράς-ανοικοδόμησης ακινήτων για μια ακόμη τριετία, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ύφεση και η ανεργία στους σχετικούς κλάδους και τα τεχνικά και νομικά επαγγέλματα.

Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου