Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία σε ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για το κλίμα έντασης λόγω των απεργιών

Ανησυχία σε ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για το κλίμα έντασης λόγω των απεργιώνΤετάρτη, 30 Ιανουαρίου, 2013

Η Ιπποκράτους αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης


Ικανοποίηση υπάρχει στα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στον κυριακάτικο Τύπο.Η τρικομματική κυβέρνηση φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά κερδίζει την εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, η οποία ζητεί ασφάλεια και σταθερότητα. Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research που παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ προηγείται κατά 1,7% (22,9%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (21,2%). Επιπλέον, το 44,2% θεωρεί ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, το 33,1% επιλέγει μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ. Αντ. Σαμαράς προηγείται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα κατά 17,7% (46,9% και 29,2% αντιστοίχως).
Και στα τρία επιτελεία (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) υπάρχει η εκτίμηση ότι τόσο η διαδικασία στη Βουλή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ όσο και η πολιτική πυγμής που εφάρμοσε η κυβέρνηση στους απεργούς του μετρό απέδωσαν κέρδη. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι και για τον χειρισμό των μελλοντικών κινητοποιήσεων.
Το μήνυμα που μεταδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφές: Εξαιρέσεις σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν, οπότε οι απεργοί θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που είχαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, οι οποίοι τελικά επιτάχθηκαν. Επιπλέον ένα σημαντικό και πιο συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ εκφράζει την άποψη ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να πετύχει αν δεν συνδεθεί απολύτως με την ατζέντα του νόμου και της τάξης, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα εργασιακών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στην ελληνική κοινωνία.
Στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ όμως παρατηρούν με ανησυχία το κλίμα της έντασης που καλλιεργείται και από τους αρμόδιους υπουργούς και από τους συνδικαλιστές. Τα σύννεφα αυτή την ώρα μαζεύονται πάνω από τον Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στους αναγκαίους συμβιβασμούς, την ώρα που στο συντονιστικό των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς στο οποίο συμμετείχαν και ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και τουριστικών λεωφορείων, ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν καταλήψεις δημοσίων χώρων και κυβερνητικών κτιρίων. Επιπλέον, σε ορισμένα σωματεία, όπως σε αυτό των οδηγών λεωφορείων η ΝΔ έχει την πλειοψηφία.
Η Ιπποκράτους αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να ανοίξει παράθυρο διαλόγου, καθώς κάποια αιτήματα είναι διευθετήσεις θεσμικών και όχι οικονομικών θεμάτων.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επικοινωνία των τριών αρχηγών καθώς και στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι εφόσον βρήκε έδαφος η στρατηγική της πυγμής, τώρα θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη με επαναφορά των κοινωνικών ισορροπιών και με διάλογο αλλά όχι με το μαστίγιο.
Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στην Ιπποκράτους είναι η δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας κ. Δ. Καρύδη. «Η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει την εμπιστοσύνη της στην τρικομματική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι άλλες δυνάμεις που λένε ¨όχι σε όλα¨ και ¨ναι στην τυφλή σύγκρουση¨ έχουν απώλειες. Το ΠαΣοΚ συσπειρώνεται και επανακάμπτει σε πείσμα όσων έλεγαν ότι θα διαλυθεί. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τώρα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας», δήλωσε.
Αντιπαράθεση Ιπποκράτους – Κουμουνδούρου
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Ευ. Βενιζέλου, για κλίμα «οιονεί εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κάποιοι καλλιεργούν» και για την προοπτική επιτυχίας του προγράμματος σε πείσμα του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου.
«Θέλοντας να ανταποδώσει την αμέριστη στήριξη που του παρείχε η ΝΔ και προσωπικά ο κ.Σαμαράς στην υπόθεση Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος δεν διστάζει να υιοθετήσει τη ρητορική περί εμφυλίου πολέμου και να βάλει στο στόχαστρό του τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, ξεκόβοντας κάθε σχέση του κόμματός του με κοινωνικές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει : «Την ίδια στιγμή, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το μνημονιακό πρόγραμμα είναι μονόδρομος και θα εφαρμοστεί, ανεξαρτήτως των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ κάθε παρέκκλιση από αυτό σημαίνει την καταστροφή της χώρας. Οι διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ασφαλώς και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος όταν βρέθηκε στο εξωτερικό όχι μόνο δεν διανοήθηκε ποτέ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αντιθέτως υποτάχτηκε στα συμφέροντα των δανειστών».
Στελέχη του ΠαΣοΚ, σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας επέστρεψε έκθαμβος από τις συναντήσεις του στο ΔΝΤ και από την πρώτη επαφή του με τις ΗΠΑ, από όπου επισημοποίησε τη στροφή στην πολιτική του.
Τρικυμία στο ΠαΣοΚ προκαλεί το ΔΝΤ
Η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, όπου συμμετέχει και το ΔΝΤ, προκαλεί τρικυμία στο ΠαΣοΚ. Οι κκ. Α. Λοβέρδος και Ν. Χριστοδουλάκης αρθρογράφησαν υπέρ της απομάκρυνσης της χώρας από το ΔΝΤ γεγονός που προκάλεσε το ακόλουθο άτυπο σχόλιο της Ιπποκράτους:
«Είναι εντυπωσιακή η επιπολαιότητα με την όποια διεξάγεται στη χώρα μας ακόμη και τώρα η συζήτηση περί ΔΝΤ.
Την ώρα που ο κ. Τσίπρας έκθαμβος από την αμερικανική πολιτική αθωώνει το ΔΝΤ και καταδικάζει τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις περικοπές μισθών, κάποιοι θέτουν ως προτεραιότητα την αποχώρηση του ΔΝΤ ώστε στο πρόγραμμα στήριξης να μείνουν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί!
Δεν αναρωτιούνται τι έλεγαν και τι έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ όταν το ΔΝΤ έκανε εσφαλμένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το ελληνικό προγράμμα;
Όταν τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου 2011 έγινε η μεγάλη σύγκρουση του τότε Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για τις εσφαλμένες εκτιμήσεις της ως προς την ύφεση, τι έλεγαν όσοι είναι τώρα λαλίστατοι; Οτι δεν πρέπει να «μπλοφάρουμε» και να διαφωνούμε με την τρόικα! Αυτή όμως η σύγκρουση οδήγησε στο δεύτερο βελτιωμένο πρόγραμμα και στο κούρεμα του χρέους.
Το ΔΝΤ βρέθηκε στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι λόγω της Ελλάδας, αλλά λόγω της δυσπιστίας της Γερμανίας και άλλων κρατών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΔΝΤ είναι τώρα παρόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε τυπικό ή ουσιαστικό προγράμμα στήριξης.
Το ζήτημα συνεπώς είναι πώς μπορεί να διασφαλισθεί τώρα η έξοδος της Ελλάδας συνολικά από την κρίση με βιώσιμο χρέος, ανταγωνιστικότητα και ουσιαστική ισοτιμία μέσα στην Ευρωζώνη και όχι επιπόλαιες και πρόχειρες προτάσεις της επικοινωνιακής στιγμής, χωρίς συνολική θεώρηση της εθνικής στρατηγικής».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου