Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μετά από σειρά αναβολών, ο Αντ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Τουρκία

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, 2013
Μετά από σειρά αναβολών, ο Αντ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την ΤουρκίαΤο συγκεκριμένο ταξίδι Ελληνα πρωθυπουργού εκκρεμούσε από την εποχή... Λαμπρινίδη


Στις 4 και 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του κ. Αντ. Σαμαρά στην Τουρκία και η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (High - Level Cooperation Council). Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας να αποτελεί βασικό θέμα - ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών (εκτός νέου… απροόπτου) βάζει τέλος στο σίριαλ με τις συνεχείς αναβολές του Ανωτάτου συμβουλίου Συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίησή του εκκρεμεί ήδη από την εποχή που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Η αιτία της τότε αναβολής του ήταν η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Λευκωσίας με αφορμή τις κυπριακές γεωτρήσεις. Στη συνέχεια, η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του.
Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε το βασικό θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έλληνα Πρωθυπουργού το περασμένο καλοκαίρι. Μεσολάβησε η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.
Αναμφίβολα, το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις πιθανές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς είτε για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας είτε για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα συζητηθεί στη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα βρίσκεται υπό μελέτη και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς πρέπει να προηγηθεί και συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη αντιστοίχως. την ίδια στιγμή, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο 54ος γύρος των διερευνητικών επαφών με τη συμμετοχή των κκ. Π. Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Ένα από τα ζητήματα που θα αποκτήσουν να δυναμική το προσεχές διάστημα είναι και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σε αυτή τη φάση, τόσο η Γαλλία (κυρίως) όσο και η Γερμανία εμφανίζονται δεκτικές στο άνοιγμα ορισμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων (όπως αυτό για θέματα δικαιοσύνης) κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας, ώστε να μην νεκρώσει πλήρως η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Το θέμα θα συζητηθεί και στην προσεχή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν μοιάζει διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια θετική κίνηση στο μέτωπο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μισάνοιξε η πόρτα», η εφημερίδα «Hurriyet» επισημαίνει ότι διεξάγονται προετοιμασίες για την εξεύρεση κατάλληλης φόρμουλας ώστε να ανοίξει και πάλι η Σχολή.
Μία από τις φόρμουλες που, κατά την τουρκική εφημερίδα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση Ερντογάν προβλέπει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως Τμήμα Ορθοδοξίας της Σχολής Συγκριτικών Θρησκειών όπου επικεφαλής θα είναι ορθόδοξος Ρωμιός πολίτης, ενώ σύμφωνα και με τις πρόσφατες νομικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση, οι μαθητές θα μπορούν να φέρουν ράσα στη Σχολή.
Μία άλλη φόρμουλα, πάλι κατά τη «Hurriyet», αφορά στο ενδεχόμενο ανοίγματος της Σχολής ως τμήμα ξένου πανεπιστημίου υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει ρύθμιση που θα επιτρέπει τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν θα υπάγεται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (ΥΟΚ) και θα εκπαιδεύει σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας που βρίσκεται.  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου