Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αδυναμία συμφωνίας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

 Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, 2013
Η κριτική προς την «ρεαλιστική» στροφή Τσίπρα καθιστά κρίσιμη την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου
Αδυναμία συμφωνίας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ


Χωρίς συμφωνία επί του κειμένου της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή έληξε η τετράωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης, γεγονός ενδεικτικό της διάστασης απόψεων και των διαφωνιών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς την πορεία της, τους στόχους του σχηματισμού και την στρατηγική κατά το προσεχές κρίσιμο διάστημα.
Κατόπιν τούτων, η συνεδρίαση του προσεχούς Σαββατοκύριακου αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς εκεί διαφαίνεται ότι θα παιχτεί η επόμεμη φάση τπυ «δράματος» ως προς την εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις που θα κυριαρχήσουν. Χαρακτηριστικό σε αυτό το πλαίσιο ήταν το γεγονός ότι παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα στη χθεσινή συνεδρίαση, η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάθεση των προτάσεων - ενστάσεων εγγράφως, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι αυτές θα ενσωματωθούν στην εισήγηση της Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή. Η τελική απόφαση για το κείμενο αναμένεται να ληφθεί την Πέμπτη ήτο αργότερο την Παρασκευή.
Η στάση αυτή της Κουμουνδούρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Κεντρικό όργανο το Σαββατοκύριακο και να βρεθεί μπροστά σε δύο πολιτικά κείμενα, τα οποία θα πρέπει να δοκιμαστούν σε μία ψηφοφορία, η οποία θα επικυρώσει το σκηνικό που διαφάνηκε από την πρόσφατη συνδιάσκεψη: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά ένας σχηματισμός, που στην πορεία προς την ομογενοποίησή του, χαρακτηρίζεται από δύο τάσεις, την «ρεαλιστική», όπως επιχειρεί εμφανώς να την εκφράσει ο κ. Αλ. Τσίπρας και τους «ριζοσπάστες», όπως αυτοί εκδηλώνονται είτε μέσω της Αριστερής Πλατφόρμας, είτε μέσω της δημοσιοποίησης της κριτικής προς την ηγεσία, κατά την πρακτική που ακολουθεί εσχάτως η συνιστώσα της ΔΕΑ, δια της αρθρογραφίας-κριτικής προς τον κ. Τσίπρα του κ. Αντ. Νταβανέλου.

Κριτική για ασάφειες και ταξίδια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της Τετάρτης, η κριτική εκδηλώθηκε τόσο από την πλευρά του κ. Π. Λαφαζάνη όσο και από την αντίστοιχη του κ. Νταβανέλου. Ο μεν πρώτος αναφέρθηκε σε ασάφειες στις οποίες έχει περιπέσει εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε σε ό,τι αφορά την οικονομική του πολιτική, είτε σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του σχετικά με την καταγγελία ή μη του Μνημονίου. Ο δε δεύτερος, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, ήταν πιο αιχμηρός στην κριτική του για τις επιλογές του κ. Τσίπρα να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την αμερικανική ελίτ, την θέση περί της βεβαιότητας παραμονής στο ευρώ, αλλά και τις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περί «νοικοκυραίων» στους οποίους απευθύνεται, κλπ.
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, η κριτική που ασκήθηκε δεν οδήγησε τη συζήτηση σε εκτροχιασμούς, αν και οι διαθέσεις και των δύο πλευρών κατέστησαν σαφείς.
Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή, πάντως, από όλες τις πλευρές διαφαίνεται πως υπάρχει μία κοινή παραδοχή στο σημείο ότι η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο δεν θα είναι όσο ομαλή θα ήθελαν.
Χαρακτηριστικό είναι πως εν όψει της συνεδριακής διαδικασίας απόφασίστηκε η σύσταση δύο επιτροπών (θέσεων και καταστατικού) οι οποίες έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και κατόπιν αυτής της διαδκασίας θα αποφασιστεί και θα οριστεί τελικώς ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

Αγνωστος ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου
Παραμένει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί αυτό την Ανοιξη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να μετατεθεί προς το φθινόπωρο ή άλλο χρονικό διάστημα, καθώς το καλοκαίρι θεωρείται διάστημα που δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους διαδικασίες.
Κατά τα λοιπά, στην συνεδρίση της Γραμματείας εκφράστηκε η άποψη ότι από πλευράς συγκυβέρνησης εξαπολύεται ήδη η τρίτη φάση επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ (μετά την φάση της «ανομίας» και της «σκευωρίας» για την λίστα Λαγκάρντ, με αιχμή αυτή τη φορά τις εσωτερικές διαφωνίες και την εγκατάλειψη θέσεων αό την αξιωματική αντιπολίτευση.

Εν όψει αυτών, η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκδηλωθεί με πρωτοβουλίες στο κοινωνικό πεδίο (τιμολόγια ΔΕΗ, χαράτσια, αγροτικό μέτωπο, υπερφορολόγηση) και με περιοδείες του κ. Τσίπρα ανά την Ελλάδα.

Πίεση προς την ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα εντείνει την πίεσή τους προς την ΔΗΜΑΡ, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής και αδυναμίας να στηρίξει πολλές από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, όπως οι αποφέσεις για την επίταξη εργασίας, η ατζέντα «νόμος και τάξη» κ.ά.
Τέλος, στο προσεχές διάστημα και εκτός συγκλονιστικών απροόπτων και αναπτροπών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει πρωτοβουλίες και συζητήσεις για την ΑΟΖ και τα εθνικά θέματα, όπου εκφράζεται η εκτίμηση πως η κυβέρνηση επιχερεί να ανοίξει την συγκεκριμένη ατζέντα, σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου