Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στην Κωνσταντινούπολη το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, που θα κοστίσει 7 δισ. ευρώ και θα έχει ετήσια χωρητικότητα 150 εκατ. επιβατών, έχει στόχο να κατασκευάσει στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία.
Η ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη και ο διαγωνσμός θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου.
Εξι πίστες, 165 φισούνες, 4 τερματικούς σταθμούς, 8 πύργους ελέγχου, χώρο στάθμευσης για 500 αεροσκάφη, συνολικό κλειστό χώρο 1,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και χώρο στάθμευσης για 70 χιλιάδες αυτοκίνητα θα διαθέτει το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Θα κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, σε περιοχή κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Πάντως, από τώρα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την «οικολογική καταστροφή» που θα προκαλέσει η κατασκευή του αεροδρομίου, αφού προβάλλεται το επιχείρημα ότι το το 85% της περιοχής όπου σχεδιάζεται να γίνει η κατασκευή είναι δασική. Δηλαδή θα πρέπει να κοπούν τα δέντρα σε μια έκταση περίπου 70 χιλιάδων στρεμμάτων.
Στην πρώτη φάση του το έργο θα δημιουργήσει 80 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωση θα έχει κατασκευαστεί τερματικός σταθμός συνολικής έκτασης 1,4 εκατ. τετρ. μέτρων, χωρητικότητας 150 εκατ. επιβατών. Στο όλο σύμπλεγμα θα περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, νοσοκομείο, χώροι λατρείας και συνεδριακό κέντρο. Για την αποπεράτωση του έργου θα έχουν εργαστεί συνολικά 120 χιλιάδες άτομα.
Στην πρώτη φάση το έργο, από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού και την παράδοση της περιοχής όπου θα κατασκευαστούν ένας τερματικός σταθμός και 4 πίστες, θα έχει διάρκεια 42 μηνών.

Το ύψος ενοικίου
Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δηλώσει πως το κριτήριο στο διαγωνισμό θα είναι το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλουν οι κατασκευαστές για συγκεκριμένο διάστημα διαχείρισης και όχι ο χρόνος της κατασκευής ή της διαχείρισης.
Πρόκειται για έργο το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε σύμβολο της εξουσίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με το σχέδιο για τη σήραγγα, που θα είναι ένας «δεύτερος Βόσπορος», το τρίτο αεροδρόμιο είναι από τα σημεία αναφοράς του οράματος του Ερντογάν για την Τουρκία του 2023.
Είναι βέβαιο ότι το νέο αεροδρόμιο θα προκαλέσει και συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου. Το πώς θα ονομάζεται το αεροδρόμιο δεν είναι ακόμη γνωστό. Ο υπουργός Γιλντιρίμ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «σημασία έχει το έργο και όχι το όνομα». Ωστόσο δεδομένου ότι το βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ονομάζεται «Ατατούρκ», και με την υπόθεση ότι το νέο αεροδρόμιο θα φέρει άλλο όνομα, η «βάπτιση» μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις. Ηδη, από τα όσα ακούγονται για τη μορφή του έργου, προκύπτει ότι θα κυριαρχούν ισλαμικά μοτίβα. Και συγκεκριμένα κάποια μοτίβα από το τέμενος Σελιμιγιέ της Αδριανούπολης.
Σήμερα λειτουργούν δύο αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη. Το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» με ετήσια χωρητικότητα 37 εκατ. επιβάτες και το αεροδρόμιο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» που χρησιμοποιείται από τουρκικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, ετήσιας χωρητικότητας 13 εκατ. επιβατών. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου