Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Επεισόδιο με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2012

Επεισόδιο με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο σημειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η υπόθεση διερευνάται από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία και συντονισμό με την Αστυνομία και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου είχε συνοδεύσει χθες το απόγευμα συγγενικό της πρόσωπο στο αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να αναχωρήσει για το εξωτερικό.
Όταν της υποδείχθηκε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο φέρεται να αρνήθηκε και αντέδρασε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 αιτία για να αρχίσουν να ανάβουν τα αίματα, στάθηκε ο συναγερμός της αψίδας, όταν η πρέσβειρα της Αιγύπτου πέρασε από τον ειδικό έλεγχο.
Αστυνομικοί ζήτησαν ακολούθως από την κυρία Μπακού (φωτογραφία), να βγάλει τα υποδήματά της για να υποστεί ενδελεχή έλεγχο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυρίας Μενχάν Μπακού. Η πρέσβειρα της Αιγύπτου φανερώς εκνευρισμένη χαστούκισε τη γυναίκα αστυνομικό, που της είχε ζητήσει να αφαιρέσει τα υποδήματά της.
Όπως ήταν φυσικό οι αστυνομικοί προχώρησαν στην κράτηση της κυρίας Μπακού, στο χώρο του αεροδρομίου. Τα πνεύματα όμως δεν ηρέμησαν, καθώς και κατά τη διάρκεια της κράτησης της πρέσβειρας της Αιγύπτου, η κυρία Μπακού επιτέθηκε σε άνδρα αστυνομικό, τραβώντας τον από τα μαλιά.
Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο. Τελικά, δόθηκαν οδηγίες για να αφεθεί ελεύθερη η κυρία Μενχάν Μπακού, η οποία να σημειωθεί ότι διέπεται διπλωματικής ασυλίας.
Η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το όλο επεισόδιο διερευνάται.
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις είναι ξεκάθαρες και προβλέπουν πλήρη διπλωματική ασυλία των διπλωματικών αντιπροσώπων.
Τόνισε ακόμη ότι τα πορίσματα των ερευνών θα ειδωθούν κάτω από το πρίσμα της συγκεκριμένης σύμβασης. Η υπόθεση διερευνάται από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία και συντονισμό με την Αστυνομία και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Έρευνα για το επεισόδιο με την πρέσβη της Αιγύπτου ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε ενδελεχή έρευνα για το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με την πρέσβη της Αιγύπτου.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε λύπη για τη «δυσάρεστη τροπή» που έλαβε το συμβάν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης της Αιγύπτου Menha Mahrous Bakhoum ενεπλάκη χθες σε επεισόδιο με τους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο ασφαλείας των αναχωρούντων επιβατών.
Η πρέσβης είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετίσει μέλη της οικογένειάς της που αναχωρούσαν από την Κύπρο και προέκυψε θέμα όσον αφορά τον βαθμό ελέγχου που είχε κληθεί να υποστεί από τους επί καθήκοντι λειτουργούς ασφαλείας.
«Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να διεξαχθεί πλήρης και ενδελεχής έρευνα για το συμβάν, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Προστίθεται ότι «με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βασίζεται σε σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει, μόνο μικρός και συγκεκριμένος αριθμός κρατικών επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών, δεν υπόκεινται σε έλεγχο Ασφαλείας στα Κυπριακά Αεροδρόμια».
Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις είναι ξεκάθαρες και προβλέπουν πλήρη διπλωματική ασυλία των διπλωματικών αντιπροσώπων.

Πηγή: ikypros, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου