Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διακόπτει τις διακοπές του ο Ομπάμα

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, 2012

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να επισπεύσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, που παραδοσιακά πραγματοποιεί στη Χαβάη, και να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς για να αποφευχθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή η αυτόματη επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας εάν δεν μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός Πρόεδρος επρόκειτο να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής χθες το απόγευμα και θα έφτανε στην Ουάσιγκτον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και οι δύο κόρες του ζευγαριού, Σάσα και Μαλία, πρόκειται να μείνουν στη Χαβάη έως τις 6 Ιανουαρίου.
Μολονότι οι διαπραγματεύσεις διαρκούν ήδη πολλές εβδομάδες, ο Ομπάμα δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει με τους Ρεπουμπλικανούς για το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο Ομπάμα προετοιμάζει για κύριο εισηγητή της στρατηγικής του και εκφραστή της πολιτικής, από την οποία επιδιώκει να εξευμενίσει τις παγκόσμιες αγορές και τα Χρηματιστήρια, τον Γερουσιαστή Χάρι Ριντ. Η ομάδα που συμβουλεύει τον Αμερικανό Πρόεδρο ελπίζει σε γρήγορη συμφωνία στη Γερουσία για να αποτραπούν μέτρα και μέθοδοι που πιθανότατα θα επιφέρουν διεύρυνση της κρίσης στην αγορά.
Φοβούνται την έλλειψη ρευστότητας και τον ίδιο φόβο συμμερίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιστρέφει νωρίτερα -και με «γεμάτη» ατζέντα, ως φαίνεται- από τις διακοπές του.
Εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση των συνομιλιών, από την 1η Ιανουαρίου θα αυξηθούν οι φόροι για όλους τους Αμερικανούς και θα επιβληθούν αυτομάτως περικοπές, ένας συνδυασμός που, σύμφωνα με οικονομολόγους, μπορεί να σπρώξει τις ΗΠΑ στην ύφεση.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, απαισιοδοξία φαίνεται πως επικρατεί στους κόλπους του αμερικανικού Κογκρέσου ως προς τις πιθανότητες ανεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για την αποτροπή του «δημοσιονομικού γκρεμού», καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μπένερ, έχει αποσύρει το «σχέδιο Β» που προέβλεπε αύξηση των φόρων για τα εισοδήματα άνω του ενός εκατ. δολαρίων και επέκταση των φοροαπαλλαγών για υψηλά εισοδήματα κάτω του ενός εκατ. πέραν της 1ης Ιανουαρίου.
Υπό την απειλή μιας υποβάθμισης των ΗΠΑ μετά τη σχετική προειδοποίηση από τον οίκο Fitch σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν φόβους πως δεν θα αποτραπεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, όπως έχει αποκληθεί η αυτόματη ενεργοποίηση του συνδυασμού αυξημένων φόρων και περικοπών δαπανών από τον Ιανουάριο του 2013.
Οι δύο πλευρές επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο από μια εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος του 2012. Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος είναι η ανησυχία που εξέφρασε για πρώτη φορά προχθές ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν ότι «θα πέσουμε στον δημοσιονομικό γκρεμό», ενώ μέχρι και το Σαββατοκύριακο δήλωνε αισιόδοξος ότι θα αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Αναφερόμενος, πάντως, στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τόνισε πως «έχουν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου τα πράγματα και να αποτρέψουν τις χειρότερες συνέπειες», εννοώντας τον «δημοσιονομικό γκρεμό» που απειλεί την ανάκαμψη της αμερικανικής Οικονομίας.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο οίκος Fitch στη σχετική προειδοποίησή του, ο «δημοσιονομικός γκρεμός», «θα κλιμάκωνε μάλλον παρά θα μείωνε την αβεβαιότητα για το αξιόχρεο των ΗΠΑ και θα ωθούσε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση υποσκάπτοντας τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα». Ο Fitch διατηρεί, άλλωστε, την αρνητική προοπτική για το χρέος των ΗΠΑ, ενώ έχει προηγηθεί από τον Αύγουστο του 2011 η υποβάθμισή τους από τη Standard & Poor’s. Υπενθυμίζεται πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές είχαν προσεγγίσει μια συμβιβαστική λύση που προέβλεπε έσοδα ύψους ενός τρισ. δολαρίων από φόρους και εξοικονόμηση άλλου ενός τρισ. δολαρίων από περικοπές δαπανών.
Πηγή: Associated Press, Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου