Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Happy New Year, 2020, Health, Prosperity, Happiness

Happy New Year, 2020, Health, Prosperity, Happiness

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά

Γεμάτη Υγεία, Προκοπή και Ευτυχία

Τώρα που άλλαξε η χρονιά και ευχές ο κόσμος δίνει

εύχομαι κάθε όνειρο αληθινό να γίνει

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης

agoraΤετάρτη, 26 Δεκεμβρίου, 2012

Ούτε την Κυριακή (προπαραμονή) ούτε όμως και την παραμονή των Χριστουγέννων κινήθηκαν ικανοποιητικά τα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.
Η ενδεικτική καταγραφή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έδειξε πως υπάρχει κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Αν και υπήρχαν πλήθος από πολίτες στο δρόμο, οι περισσότεροι είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, ενώ όσοι πραγματοποίησαν αγορές διέθεσαν σημαντικά χαμηλότερα ποσά για αυτές.
"Ο φτωχός εορταστικός τζίρος ήταν δυστυχώς για άλλη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν όλων των εμπορικών επιχειρήσεων. Η αδύναμη κατανάλωση αποτυπώνεται στην απώλεια των 10 δις του φετινού ετήσιου τζίρου και της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου κατά περίπου 1,6 δις. Το 2012 το ελληνικό εμπόριο δοκιμάστηκε πολύ σκληρά κάτι που οδήγησε σε επιπλέον 35.000 λουκέτα καταστημάτων και σε πολλές χιλιάδες ανέργους εμπόρους και εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις. Ελπίζω το 2013 να είναι η χρονιά λήξης του πενταετούς οικονομικού πολέμου, του τέλους των υφεσιακών μέτρων και η χρονιά επιστροφής στην δημιουργία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις την Κυριακή 23-12-2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Κυριακή (18-12-2011), η κίνηση στην ελληνική αγορά ήταν ως ακολούθως:

Ε.Σ. Αθήνας: Πτώση πάνω από 20%
Ε.Σ. Θεσαλλονίκης: Πτώση πάνω από 18%
Ε.Σ. Πειραιά: Πτώση περίπου 22%
Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης: Πτώση από 50% και άνω
Ε.Σ. Δράμας: Πτώση από 30% έως 40%
Ε.Σ. Ξάνθης: Πτώση από 40% έως 50%
Ε.Σ. Κομοτηνής: Πτώση οριακή αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει ποσοστό
Ε.Σ. Κιλκίς: Πτώση από 50% και άνω
Ε.Σ. Ν. Σερρών: Πτώση από 20% έως 30%
Ε.Σ. Πατρών: Πτώση περίπου 25%........
Με αυτά τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως υπήρχαν περιοχές με τεράστια πτώση, όπως η αγορά της Αλεξανδρούπολης ή της Ξάνθης, περιοχές με οριακή πτώση ή υποτονική κίνηση στην καλύτερη, σε καμία όμως περίπτωση δεν υπήρχε αγορά που να κινήθηκε ανοδικά.

Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου