Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ “χρεοκοπούν” τη Δευτέρα!

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, 2012

White-House-Oval-Office-Barack-Obama-Timothy-GeithnerΤον Αύγουστο του 2011, μερικούς μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν και έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου του 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν αντιμετώπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ή μάλλον, της στάσης πληρωμών, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς.
Ήταν η εποχή της μεγάλης και καθημερινής αγωνίας, καθώς το Tea Party το οποίο είχε καταφέρει να επιβάλλει ολοκληρωτικά την ατζέντα του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αρνείτο να συναινέσει στην αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας. Κάτι που είχε ως πρακτικό αποτέλεσμα ένα συνεπές και πολυήμερο φλερτ με τη χρεοκοπία.
Κι αν ακόμη όμως εκείνη η ακραία εξέλιξη αποφεύχθηκε, δεν συνέβη το ίδιο με τις παράπλευρες συνέπειές της. Έκτοτε, οι ΗΠΑ έμειναν πίσω σε επίπεδο αξιοπιστίας έναντι των αγορών, Οίκοι Αξιολόγησης που ελέγχονται πολιτικά από την Ουάσινγκτον δεν δίστασαν να απειλήσουν με υποβάθμιση τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, και έμεινε το δίδυμο Τίμοθι Γκάιτνερ-Μπεν Μπερνάνκι να δίνει τη μάχη με τον κακό εαυτό του πολιτικού συστήματος της τελευταίας εναπομείνασας υπερδύναμης.
Μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, και καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αναζητεί τον διάδοχο του Τίμοθι Γκάιτνερ στην ελεύθερη αγορά, ενώ και ο Μπεν Μπερνάνκι έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει στα τέλη του 2013 από τη Fed, το… βουνό που έχουν μπροστά τους οι Αμερικανοί λέγεται “δημοσιονομικός γκρεμός”.
Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να τα βρει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, για το θέμα της αύξησης της φορολογίας των πλουσίων, ενώ και η Γερουσία η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς έχει τα… θέματά της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του στη Χαβάη, τον τόπο καταγωγής του, και να αφήσει μόνες εκεί τη Μισέλ Ομπάμα και τις κόρες τους, ώστε να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και να επιχειρήσει να βρει λύση στο αδιέξοδο.
Ένα αδιέξοδο το οποίο επιδεινώθηκε απόψε ως προς τις επικοινωνιακές διαστάσεις του, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ φτάνουν και εξαντλούν το ανώτατο όριο δανεισμού για την οικονομία τους.
Κάτι που σημαίνει ότι την Τρίτη 1η Ιανουάριου, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να κηρύξει, τεχνικά έστω… στάση πληρωμών. Σε γράμμα που έστειλε στο Κογκρέσο ο Τίμοθι Γκάιτνερ, επισημαίνει ρητώς ότι αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα του “δημοσιονομικού γκρεμού”, το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει μέτρα προσωρινής αναβολής της ημερομηνίας κατά την οποία οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών έναντι των συμβατικών υποχρεώσεών τους.
Τα καλύτερα… έρχονται, δηλαδή, και οι πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ δοκιμάζονται για άλλη μια φορά. Όπως και όρια των αντοχών όλων των πρωταγωνιστών αυτού του πολιτικού και οικονομικού δράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου