Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οταν η βαθμολογία της πιστωτικής αξιοπιστίας μπαίνει ανάμεσα στις σχέσεις

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, 2012

Η βαθμολογία της πιστωτικής αξιοπιστίας (credit score) αποτελεί στοιχείο που όλο και περισσότερο επηρεάζει τελευταία την τύχη και τις προοπτικές του πρώτου ραντεβού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο και εκτεταμένο άρθρο η εφημερίδα «New York Times».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 31χρονης Τζέσικα Λασόν, μιας αεροσυνοδού από το Σικάγο, η οποία ήταν ενθουσιασμένη με την καινούρια της γνωριμία. Εκανε όνειρο για το πρώτο της ραντεβού και ήθελε να πιστεύει ότι θα οδηγούσε και σε επόμενο, και πάλι σε επόμενο και κάποια στιγμή ακόμα και σε διαμαντένιο δαχτυλίδι.
Εμπαινε στον πειρασμό να κάνει τέτοιες σκέψεις γιατί, στο κάτω κάτω, όπως σκεφτόταν, είχε όλα τα προσόντα: προερχόταν από οικογένεια με θρησκευτικές αξίες, είχε μεγαλώσει με τους παππούδες της, εργαζόταν στον τομέα των οικονομικών και, ακόμα-ακόμα, είχε πολύ ωραία δόντια.
Ολες αυτές οι θετικές σκέψεις διακόπηκαν όταν ο άντρας με τον οποίο είχε βγει τη ρώτησε κάτι μη ρομαντικό: «ποιο είναι το credit score σου;»
«Ηταν σαν να σταμάτησε η μουσική», είπε η Λασόν. Οταν μάλιστα του είπε, με ειλικρίνεια, ότι το σκορ της δεν ήταν και τόσο καλό, εκείνος της απάντησε ότι ενώ του άρεσε πολύ, το στοιχείο αυτό ήταν αρκετό για να μην προχωρήσουν.
Το «credit score» το οποίο βγαίνει από έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνει ανεξόφλητο χρέος και το ιστορικό των πληρωμών, έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για τη χορήγηση δανείων αλλά και για την πρόσληψη υποψηφίων εργαζομένων.
Εσχάτως χρησιμοποιείται για να καθορίσει τις προοπτικές του πρώτου ραντεβού, υποσκελίζοντας μάλιστα πιο παραδοσιακές προτεραιότητες, όπως μια καλή δουλειά, τα κοινά ενδιαφέροντα και φυσικά τη «χημεία». Αυτό προκύπτει από συνεντεύξεις που πήραν δημοσιογράφοι της «New York Times» από περίπου 50 άτομα από όλη τη χώρα (όλοι τους ηλικίας κάτω των 40 χρόνων).
«Τα ‘credit scores’ είναι πλέον τα ίδια σαν τις εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια», είπε η Μανίσα Θάκορ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «ΜοneyZen Wealth Management», μιας εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών. «Είναι ένας τρόπος για να πάρεις μια αίσθηση του οικονομικού παρελθόντος κάποιου, με τον ίδιο τρόπο που μια εξέταση STD δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το σεξουαλικό παρελθόν ενός ατόμου», επεσήμανε ο ίδιος.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά πόσοι είναι αυτοί που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το «credit score» όταν βγαίνουν στο πρώτο ραντεβού. Ωστόσο, οικονομικοί σύμβουλοι αλλά και σύμβουλοι γάμου υποστηρίζουν ότι ακούνε όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία αυτές τις ανησυχίες.
Ειδικοί που δίνουν συμβουλές σε οικονομικά φόρουμ λένε ότι τα θέματα σχετικά με τα «credit scores» λαμβάνουν εκατοντάδες απαντήσεις μέσα σε λίγα λεπτά από την ανάρτησή τους. Η Αλέξα φον Τόμπελ, ιδρύτρια αλλά και διευθύνουσα σύμβουλος της Learnvest.com, δήλωσε ότι τα μέλη ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πιστωτικά αποτελέσματα από ό,τι ποτέ στο παρελθόν.
«Είναι η μόνη βαθμολογία που ενδιαφέρει μετά την αποφοίτηση από το σχολείο», λέει η ίδια.
Το να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον με χαμηλό «credit score» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι δύσπιστες να χορηγούν δάνεια σε πελάτες με χαμηλά σκορ, δηλαδή συνήθως κάτω από 660. Τα καλύτερα αποτελέσματα κυμαίνονται από 800 έως 850, ενώ και τα αποτελέσματα άνω των 750 θεωρούνται καλά. Ενα χαμηλό σκορ θα μπορούσε να ακυρώσει τα όνειρα για την αγορά ενός σπιτιού, και να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των επιτοκίων, έως και 29% για πιστωτικές κάρτες, χρηματοδότηση αυτοκινήτων, αλλά και άλλων μη εξασφαλισμένων δανείων.
Ενα κακό πιστωτικό αποτέλεσμα μπορεί να τορπιλίσει επίσης μια αίτηση για ένα διαμέρισμα και να ανεβάσει το κόστος των κινητών τηλεφώνων αλλά και των σχεδίων για την ασφάλιση των αυτοκινήτων. Και ενώ οκτώ πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Καλιφόρνια, του Ιλινόις και του Μέριλαντ, έχουν περάσει νόμους που περιορίζουν τη δυνατότητα των εργοδοτών να χρησιμοποιούν τα «credit scores» κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, το 13% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν από την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, απάντησαν ότι πραγματοποίησαν έλεγχο του «credit score» σε όλους τους υποψηφίους τους.
Η Λόρεν Ντόλαρντ, μια 26χρονη βοηθός σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Χιούστον, δήλωσε ότι το χαμηλό πιστωτικό της αποτέλεσμα την ανάγκασε να αναστείλει τα ρομαντικά της σχέδια. Ο φίλος της διστάζει να την παντρευτεί έως ότου αποπληρώσει μεγάλο μέρος των 150.000 δολαρίων που χρωστάει σε φοιτητικά δάνεια.
Το πιστωτικό αποτέλεσμα της Ντόλαρντ είναι τόσο χαμηλό, γύρω στο 600, που δεν ήταν σε θέση να πάρει ούτε δάνειο αυτοκινήτου. Κατανοεί τη θέση του φίλου της επειδή «δεν θέλει ποτέ να είναι άλλοι υπεύθυνοι για τις δικές της ανεύθυνες οικονομικές αποφάσεις». Ο φίλος της αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη.
Ο Τζον Χέντριξ, ένας 33χρονος χημικός από το Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πιστωτικών βαθμολογιών της φίλης του και της δικής του θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση στη σχέση τους. Οταν το ζευγάρι μίσθωσε μακροχρόνια ένα αυτοκίνητο τον Οκτώβριο, ο Χέντριξ έπρεπε να βγάλει το όνομά του από τη σύμβαση, διότι η χαμηλή του βαθμολογία απομάκρυνε τις πιθανότητες να πάρουν το επιτόκιο που τους είχε εγκριθεί αρχικά με βάση τη βαθμολογία της φίλης του.
Πηγή: Ε.Κ, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου