Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μπροστά από το «γκρεμό» η αμερικανική οικονομία

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2012
Οι προσπάθειες να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «δημοσιονομικού βαράθρου» για την αμερικανική οικονομία παρέμειναν στάσιμες την Κυριακή καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επέμειναν στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους σχετικά με μία συμφωνία που θα αποτρέψει την άνοδο των φόρων για όλους τους Αμερικανούς από την Πρωτοχρονιά.

Μία ώρα προτού ελπίσουν ότι θα υπέβαλλαν ένα σχέδιο, ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης είπαν πως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα σταματήσει την αυτόματη αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών και που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση.
"Υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ.
Ένα σημείο τριβής φαίνεται να είναι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου (χθες), η οποία προβλέπει επιβράδυνση της επέκτασης των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πολλοί Δημοκρατικοί, περιλαμβανομένου και του Ρέιντ, έχουν πει πως η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να πειραχτεί.
Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε ένα προφανές αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε πως θα προσπαθήσει τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
"Θέλω να το κάνω, αλλά για το χορό χρειάζονται δύο», είπε ο Μακόνελ.
Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί θα πρέπει να σταλεί επειγόντως και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τα διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη δράση.
Αν οι πολιτικοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, τότε η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών για όλους θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν 600 δισεκ. δολάρια από την οικονομία, η ανεργία θα πάρει την ανιούσα και οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα περικοπούν.
Μία άλλη σημαντική διαφωνία αφορά την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, την οποία επιδίωξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα οι συντηρητικοί για τα δημοσιονομικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να συνδυάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων με μειώσεις δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα που αναμένεται να γίνονται όλο και πιο ακριβά καθώς ο πληθυσμός θα γηράσκει τις επόμενες δεκαετίες.
Όμως η πρότασή τους να επιβραδυνθεί η μεγέθυνση των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλάζοντας τον τρόπο που υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τους Δημοκρατικούς. Ο Ομπάμα περιέλαβε την πρόταση σε μια προγενέστερη, αλλά πολλοί από τους άλλους Δημοκρατικούς παρέμειναν αντίθετοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου