Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Από το ΒΗΜΑτοδότη, Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2012

Τρέμε, κύριε Καραχάλιο, έρχεται η Ζωή. Πεδίον δόξης λαμπρόν φαίνεται ότι διανοίγεται για την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τώρα που της βγήκε η υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου και της «λίστας Λαγκάρντ» δεν θα αφήσει σκάνδαλο για σκάνδαλο χωρίς να το εξιχνιάσει με τον γνωστό λαλίστατο, εισαγγελικό τρόπο της. Ηδη ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» των 12,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΤ και όλες τις ύποπτες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον Οργανισμό Τουρισμού την τελευταία δεκαετία.
***
Τελικά αυτός ο κ. Ν. Καραχάλιος αποδεικνύεται μεγάλο ταλέντο σε δύο τομείς: Στο κυνήγι του ποδόγυρου, με το οποίο ακολουθώντας τη μέθοδο, όπως μου είπαν, του... «hit and run» (όπως συμβαίνει και στο μπάσκετ) έχει, όπως λέγεται, μεγάλη πέραση σε βουλευτίνες, σε υποψήφιες διαφόρων κομμάτων, σε τραγουδίστριες, σε θαμώνες της Μυκόνου, σε ηθοποιούς, ζωντοχήρες κτλ. Ο άλλος τομέας στον οποίο έχει διαπρέψει είναι αυτός των... μεγαλεπήβολων ιδεών.
***
Υπήρξε μια περίοδος που τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του ΕΟΤ αποκαλούσαν θεωρητικό της Δεξιάς, της πιο φιλελεύθερης και ανανεωτικής μορφής της. Είχε κατά καιρούς διάφορες εμπνεύσεις και η πιο σημαντική ήταν να δημιουργήσει ένα είδος think tank για την Ελλάδα του 2020. Ηταν ένα σχέδιο το οποίο περιέγραφε, προ κρίσεως, τι πρέπει να γίνει στη χώρα ώστε να σωθεί. Ηρθε βεβαίως η κρίση και τα σκόρπισε όλα στον αέρα.
***
Α, να μην ξεχάσω, υπάρχει και ένα τρίτο ταλέντο που καταλογίζουν στον κ. Καραχάλιο το οποίο προσφάτως το ανακάλυψαν οι πάλαι ποτέ συνεργάτες του. Το ταλέντο να τη βγάζει χωρίς να... δουλεύει., λόγω προσκολλήσεως σε διάφορους μεγαλοσχήμονες (να μην αναφέρω τώρα ονόματα, ε;). Αλλά γιατί να μην αναφέρω; Δεν είναι, φέρ' ειπείν, φίλος, όπως ειπώθηκε, του κ. Σάμπι Μιoνί, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στη «λίστα Λαγκάρντ». Λες και τα ίδια πρόσωπα κάνουν έναν κύκλο στον οποίο όλοι βρίσκονται μέσα.
***
Τα ίδια πάνω - κάτω συνέβαιναν και με τον ήδη προφυλακισμένο συνεργάτη του κ. Καραχάλιου, ειδικό του σύμβουλο στον ΕΟΤ και κάτοχο του (αμαρτωλού) μπλοκ των επιταγών κ. Κ. Βασιλάκο. Με θητεία που ξεκίνησε ο πρώην ειδικός σύμβουλος από μια πολυεθνική εταιρεία αυτοκινήτων και που έφθασε ως διαχειριστής προμηθειών στο «Αθήνα 2004», σύμβουλος στην Αρχιεπισκοπή (απ' όπου εκδιώχθηκε) και ένας Θεός ξέρει πού αλλού...
***
Αλλά και η μέχρι πρότινος πολιτική προϊστάμενη του κ. Καραχάλιου, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη νομίζετε ότι αδιαφορεί για όλα αυτά;
Η υπουργός, όπως λέγεται, είχε γοητευθεί από την προσωπικότητα, την ικανότητα, τη δράση και τις ιδέες του κ. Καραχάλιου και πίεζε επί μακρόν να δεχθεί το Μαξίμου να αναλάβει ο κ. Καραχάλιος τη νευραλγική, όπως συνεχώς αποδεικνύεται, θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.
***
Και για να ξέρετε ότι προτού σκάσει η ιστορία με τη «λίστα Λαγκάρντ» η ελβετική τράπεζα HSBC είχε ειδοποιήσει έναν προς έναν τους πελάτες της που αναφέρονταν στη λίστα ότι είχε πέσει θέμα υποκλοπής, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους. Συνεπώς, όταν η λίστα είχε υποκλαπεί από τον κ. Φαλσιανί, όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονταν σ' αυτή το γνώριζαν. Η τράπεζα είχε φροντίσει να τους ενημερώσει εγκαίρως.
***
Στην Πλάκα, εν τω μεταξύ, έσκασε ένα άλλο σκάνδαλο καραμπινάτο, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας προειδοποιεί ότι «θα πέσουν κεφάλια». Λόγω οικονομικής κρίσης και αλλαγής σε πολλές περιπτώσεις της χρήσης ακινήτων νόμιζαν οι επιτήδειοι ότι δεν θα τους έπιαναν ποτέ και έστησαν ένα καραμπινάτο κόλπο με τα παραδοσιακά σπίτια από το οποίο κέρδιζαν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.
***
Βρέθηκαν 12 συνολικά παραδοσιακά σπίτια (όχι από ελέγχους εφοριακών, αλλά από έμπιστους συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού), ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού (και συγκεκριμένα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτρίωσης) που οι ένοικοί τους, ενώ είχαν παραχωρηθεί σε αυτούς για στέγαση ή για πολιτιστικά κέντρα, τα μετέτρεψαν σε... καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Ορισμένοι τα υπενοικίασαν και σε τρίτους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα μετέτρεψαν σε καφετέριες, ενώ βρέθηκαν και ακάλυπτοι χώροι στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού που κάποιοι τούς έκλεισαν και δημιούργησαν σε αυτούς αυθαιρέτως πολυτελή εστιατόρια. Ηδη ο φάκελος διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
***
Σας έχω όμως νεότερα και για τα περιβόητα Airbus της Ολυμπιακής, για τα οποία σάς έγραφα την περασμένη Κυριακή. Εκείνο που έμαθα είναι ότι από τον όλο χειρισμό της υπόθεσης έχει προκύψει σοβαρή ζημιά των συμφερόντων του Δημοσίου, αλλά και έχει τρωθεί η αξιοπιστία μας έναντι των Καταρινών. Και αυτό διότι λόγω της μακράς ακινησίας τους τα αεροπλάνα έχουν χάσει σημαντικό τμήμα της αξίας τους και χρήζουν επείγουσας και εκ βάθρων επισκευής. Ετσι, όπως με πληροφορούν, ως σήμερα καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί, τα αεροπλάνα δεν έχουν παραδοθεί και σαπίζουν προσγειωμένα και ακίνητα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η διαδικασία πώλησης έχει αποτελματωθεί.
***
Για την Ιστορία σάς αναφέρω ότι η Ολυμπιακή διάθετε αυτά τα αεροσκάφη προς πώληση. Στο Κατάρ μια εταιρεία που εξαρτιόταν από την κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για τα Airbus. Τον Ιούλιο του 2010 υπήρξε μια προσφορά συνοδευόμενη από μια εγγυητική επιστολή τραπέζης η οποία παρεδόθη στον γενικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη προς εξέταση. Να σημειώσω ότι η προσφορά ήταν 46 εκατ. ευρώ.
***
Από εκεί και πέρα συνέβησαν ορισμένα περίεργα πράγματα. Ο πρόεδρος της επιτροπής που πωλούσε τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Ολυμπιακής ήταν ο κ. Θ. Στάθης. Οταν όμως ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο κ. Χριστοδουλάκη, ο τελευταίος τού ανακοίνωσε ότι η πώληση των αεροσκαφών έχει... συντελεστεί. Αν και ο κ. Στάθης απάντησε ότι δεν γνώριζε να υπήρχε άλλη προσφορά, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε «προσφορά» κάποιου Ρήγα, εκπροσώπου μιας εταιρείας που λεγόταν Apollo Aviation από τις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι ένα μνημόνιο είχε ήδη συνταχθεί και αυτοί (δηλαδή η Apollon Aviation) είχαν πληρώσει προκαταβολή. Ελα όμως που έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο προκαταβολή δεν υπήρξε αλλά ούτε καν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος...
***
Και τα περίεργα συνεχίζονται. Ο τότε αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος συζήτησε το θέμα με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος ζήτησε ένα περιθώριο για να μελετήσει το θέμα. Στο διάστημα αυτό έκανε μια επίσημη ανακοίνωση όπου επιβεβαίωσε ότι τα αεροπλάνα αυτά πράγματι επωλήθησαν στην Apollo Aviation του κ. Ρήγα αντί 40,4 εκατ. ευρώ (δηλαδή 6 εκατ. ευρώ από την αρχική προσφορά των Αρχών του Κατάρ)!..
***
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου συλλογικές συμβάσεις ακυρώθηκαν, εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους ή αναγκάστηκαν να εργάζονται εκ περιτροπής και με μειωμένο ωράριο και απώλεσαν τα επιδόματά τους, έρχεται μια επιχείρηση, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, και ανακοινώνει έκτακτες παροχές ύψος 2 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της. Ωσάν να ήταν πρωτοχρονιάτικος μποναμάς.
***
Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Α. Καρέλιας, στις παροχές περιλαμβάνονται επίδομα χειμερινής στολής 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Το επίδομα παρουσίας θα είναι εφέτος 850 ευρώ και το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την εργασία τους. Ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ. Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μέσα στο 2012 θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε στις σχολές αυτές μέσα στο 2012. Ακόμη δόθηκαν γενναίες αυξήσεις σε χαμηλόμισθους και εργαζομένους με παιδιά.
***
Οπως με πληροφόρησε ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος, η απόφαση στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ελήφθη με ψήφους 7 - 6 και όχι με 6 - 5, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στον 8ο τόμο «90 χρόνια Βήμα».
***
«Στικάκι θα πάρετε;». «Οχι, ευχαριστούμε, το αποφεύγουμε τέτοιες μέρες». Θα μπορούσε να είναι ένας διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από τους κκ. Π. Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα και Δ. Παπαδημούλη, οι οποίοι την Παρασκευή το απόγευμα παρέλαβαν το παραπεμπτικό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη λίστα Λαγκάρντ προς τη Βουλή. Εχοντας κατανοήσει πολύ καλά ότι με την ονοματολογία και τα... αδέσποτα ονόματα που μπορεί να κυκλοφορούν είναι πολύ εύκολο να καταρρεύσει μια ολόκληρη πολιτική επιχειρηματολογία, στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να αποφύγουν με κάθε δυνατό τρόπο την ανάμειξή τους σε πιθανά ατυχήματα.
***
Είχε προηγηθεί βέβαια η σχετική γκάφα της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να μιλήσει δημοσίως για 600 επιπλέον ονόματα στη νέα λίστα και έπεσε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το κακό. Υπό μία έννοια, φθηνά τη γλίτωσαν (από πολιτικής απόψεως πάντοτε) στην Κουμουνδούρου καθώς στο παραπεμπτικό που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής σημειώνεται εμφατικά: «Κατά τις διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν». Εν αναμονή τώρα των αποφάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τακτική που θα ακολουθήσει (μάλλον θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής), για την Κουμουνδούρου υπάρχει ένα ορατό θετικό στοιχείο στην υπόθεση: η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται ότι είναι ένα από τα θέματα στα οποία συμφωνεί ο Τσίπρας με τον Λαφαζάνη! 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου