Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία Σόρος για τους μετανάστες στην Ελλάδα

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2012

 Ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να δημιουργήσει «σπίτια αλληλεγγύης» στην Ελλάδα, ώστε να παρέχονται τρόφιμα και στήριξη σε Ελληνες πολίτες σε απόγνωση λόγω της κρίσης και καταφύγιο σε χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο.
Τα «σπίτια αλληλεγγύης» θα ενισχύσουν τις έκτακτες προσπάθειες που καταβάλλονται ήδη και οι οποίες παλεύουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για παροχή βοήθειας.
Εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, η ελληνική κυβέρνηση είναι ανήμπορη να επεξεργαστεί τις αιτήσεις ασύλου και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο, συγκεντρώνονται στην Ελλάδα.
Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται σε κρατητήρια, όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα, έχουν γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων από ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή.
«Η εμπειρία μου και η εμπειρία της οικογένειάς μου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μου δίδαξε να αντιμετωπίζω τη σκληρή πραγματικότητα, αντί να διατηρώ παθητική στάση έναντί της», σχολίασε ο κ. Σόρος μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης, στο Βερολίνο.
«Πάντα πίστευα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στην ενσάρκωση μίας ανοιχτής κοινωνίας, αλλά σήμερα αυτές οι αξίες έχουν διαβρωθεί. Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία, με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να αναβιώσει την ιδέα της ΕΕ ως ένα εργαλείο αλληλεγγύης και όχι μόνο τιμωρίας», πρόσθεσε.
Η μεταχείριση των μεταναστών, των προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων στην Ευρώπη, εν μέσω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αποτελεί ένα θέμα που προκαλεί κλιμακούμενη ανησυχία στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ακροδεξιά κόμματα, που ευαγγελίζονται πολιτικές κατά της μετανάστευσης, κερδίζουν δημοφιλία, και οι βίαιες, μερικές φορές μοιραίες, επιθέσεις εναντίον μεταναστών και άλλων μειονοτήτων έχουν αυξηθεί.
Ο κ. Σόρος, πρόσφατα ανακοίνωσε και ξεκίνησε την Open Society Initiative for Europe (OSIFE - Πρωτοβουλία Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρώπη) που προσπαθεί να ενδυναμώσει εναλλακτικές ιδέες για την Ευρώπη, ώστε να σταματήσει να υπαναχωρεί από αξίες και ελευθερίες που την εκφράζουν.
Ο OSIFE θα εργαστεί για ζητήματα που επηρεάζουν τη δύναμη και την ποιότητα των εθνικών δημοκρατικών στην ΕΕ, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και η ξενοφοβία.
«Αυτά τα σπίτια αλληλεγγύης θα είναι τόπος για τους ευάλωτους -Ελληνες και μη- στην Ελλάδα, μία χώρα όπου οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγάλη οδύνη», είπε ο Τζορτζ Σόρος.
Εξήγησε ότι η αφετηρία της ιδέας ήταν ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα της τρέχουσας χρηματιστικής κρίσης.
«Εκεί που είναι το επίκεντρο της ανθρωπιστικής καταστροφής, εκεί πρέπει να δοθεί και η πρώτη βοήθεια», τόνισε.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες λύσεις στην κρίση της ΕΕ, αλλά η βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκό σχέδιο και σταδιακά θα πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ», σημείωσε ακόμη.
«Ο στόχος μου είναι διπλός», είπε. «Πρώτον, να δείξουν οι Ευρωπαίοι αλληλεγγύη προς τους Ελληνες και δεύτερον να δείξουν οι Ελληνες αλληλεγγύη στους ξένους», κατέληξε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Άρης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου