Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«NYT»: H ελληνική κοινωνία διαλύεται εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, 2012

Από την εφημερίδα New York Times

Στον απόηχο της οικονομικής κατάρρευσης, τα σημάδια διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται, επεσήμανε η «NYT» σε νέα της ανταπόκριση από την Αθήνα.
Επικαλούμενη μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ του «Reuters» υπογράμμισε πως υπάρχει κλίμα εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων. «Αυτοί που φαίνονται να αντιπροσωπεύουν την επιχειρηματική ελίτ, συχνά χρειάζονται ασφάλεια για να προστατευθούν από τους οργισμένους πολίτες. Ερευνητές ρεπόρτερ του ‘Reuters’ οι οποίοι εξετάζουν το τραπεζικό σύστημα, ανέφεραν ότι παρακολουθούνται», έγραψε η «NYT».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, επεσήμανε:
Οι κανονικοί ρυθμοί στην Ελλάδα εκτροχιάζονται. Τους καλούς καιρούς τα χρήματα κάλυπταν ορισμένα από τα προβλήματα. Ωστόσο, πλέον οι έντονοι διαχωρισμοί στην κοινωνία είναι πιο εμφανείς.
Μέλη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται ευρέως να έχουν την υποστήριξη της Αστυνομίας, συγκρούονται συχνά με αριστεριστές και μετανάστες, αυξάνοντας την ανησυχία για τη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Βουλευτές, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς που προκαλούν την κοινή γνώμη, καταριούνται ο ένας τον άλλον στο Κοινοβούλιο.
Οι διαχωρισμοί δεν αφορούν μόνο τους πολιτικούς. Με την ανεργία στο 25% -και πάνω από 50% στους νέους- οι εντάσεις αυξάνονται και μεταξύ γενεών, δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, έχοντες και κατέχοντες.
«Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτε να χάσουν και είναι επικίνδυνοι», δήλωσε ο δημοφιλής blogger «Pitsirikos». «Αν συμβεί κάτι θα είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά. Από στιγμή σε στιγμή, τα πράγματα αλλάζουν τελείως. Δεν υπάρχει σταθερότητα», πρόσθεσε.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Οικονομία είναι πως πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που επιτρέπει σε πολυκαταστήματα να πωλούν ληγμένα προϊόντα με έκπτωση. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν τριπλασιαστεί από το 2009 και πολλές πολυκατοικίες αποφασίζουν να μην αγοράσουν.
Εξω από ένα σούπερ μάρκετ, μίας περιοχής μέσης τάξης, ένας 70χρονος, ο Στέφανος, είπε πως ο μεγαλύτερός του φόβος είναι ότι η Ελλάδα θα φτάσει στο σημείο «όπου για κάθε 5 άνεργους, μόνο ένας θα έχει δουλειά».
«Οταν ο ένας θα βγαίνει από το σούπερ μάρκετ, οι άλλοι 5 θα τον περιμένουν απ’ έξω να του αρπάξουν τα ψώνια», συμπλήρωσε.
Τα εγχώρια ΜΜΕ, έχουν πληθώρα «διαρροών» καθημερινά για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι 18 βουλευτές του κόμματός του θα παραιτηθούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα. Η κίνηση αυτή πιθανόν δεν θα επηρεάσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης αλλά θα εξαναγκάσει σε νέες εκλογές που θα αποσταθεροποιήσουν την πολιτική σκηνή, με την Χρυσή Αυγή να κατακτά μάλλον περισσότερες έδρες.
«Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι παραμένουμε σε μία μόνιμη αβεβαιότητα η οποία δημιουργεί ένα πολιτικό κενό», είπε ο Νίκος Μαλκούτζης, δημοσιογράφος και blogger.
«Εχουμε ύφεση και επιθέσεις, οι ληστείες, τα εγκλήματα κάθε τύπου έχουν αυξηθεί πολύ κατά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Νίκος Μουζέλης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, ο οποίος έπεσε πρόσφατα θύμα ληστείας σε μία αριστοκρατική γειτονιά στην Αθήνα.
Προσθέτοντας στην ανησυχία, ελληνική εφημερίδα έκανε πρόσφατα αναφορά σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2011, η οποία πάντως διαψεύστηκε από το γραφείου του κ. Παπανδρέου, τότε Πρωθυπουργό της χώρας.
Αλλά για πολλούς Ελληνες το δημοσίευμα, εμβάθυνε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα ελληνικά ΜΜΕ, που στην Ελλάδα βρίσκονται στα χέρια πολιτικών κομμάτων και της επιχειρηματικής ελίτ.
Παράλληλα, υπάρχει κλίμα εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων και στους δρόμους της Αθήνας, οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής και αριστεριστών αυξάνονται. Μία ομάδα αριστεριστών συνελλήφθη τον περασμένο μήνα σε μία τέτοια σύγκρουση και κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Η Αστυνομία τους απείλησε ότι θα δώσει τα ονόματά τους και τις διευθύνσεις τους στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian» και έναν δικηγόρο ενός από τους 15 συλληφθέντες.
Η Ελληνική Αστυνομία αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως θα μηνύσει την εφημερίδα για δυσφήμηση. Αλλά ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν τους βοήθησε, λέγοντας στο «BBC» πως πιστεύει ότι το 50% με 60% των αστυνομικών υποστηρίζει το κόμμα του.
Ενώ ψώνιζε λαχανικά στη λαϊκή, η Αγγελική Χριστάκη, 58 ετών, είπε πως είναι όλο και πιο ανήσυχη. «Εχουμε μπροστά μας ένα σενάριο εμφυλίου. Αλλά αυτό είναι φυσικό όταν οι πλούσιοι είναι ενάντια στους φτωχούς, όταν η Ακρα Δεξιά πολεμά με την Ακρα Αριστερά», είπε. Η «ΝΥΤ» σημείωνε μάλιστα ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα είχε εμφύλιο, ο οποίος έχει αφήσει ακόμη ορισμένες ανοιχτές πληγές).
«Προσωπικά συγκλονίστηκα όταν είδα νέα παιδιά σε διαμαρτυρία της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου», πρόσθεσε η κ. Χριστάκη.
Παρότι το εθνικιστικό κόμμα είναι ευρέως γνωστό για τις βίαιες συγκρούσεις του με μετανάστες, ορισμένα μέλη του, νωρίτερα αυτό το μήνα, μαζί με θρησκευόμενους διαδηλωτές επιτέθηκαν σε θεατράνθρωπους και ηθοποιούς, που ανέβασαν την παράσταση «Corpus Christi», μία παραγωγή του 1997 από τον Terrence McNally’s 1997. Σε αυτή ο Χριστός και οι 12 Απόστολοι παρουσιάζονται ως ομοφυλόφιλοι.
«Οι νεοναζί διευρύνουν τους στόχους τους», έγραψε ο αρθρογράφος Νίκος Ξυδάκης στην Καθημερινή: «Πρώτα ήταν οι ξένοι. Τώρα είναι γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, καλλιτέχνες, αριστεροί, Ελληνες, οποιοσδήποτε δεν θεωρείται ότι είναι 100% Αρειος, υπερ-δυνατός, ολοκληρωμένος Ελληνας».
Ορισμένοι βρίσκουν στο χιούμορ την καλύτερη εκδίκηση. Πρόσφατα, ένας άντρας έξω από ένα μπαρ αστειευόταν ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και προσκαλούσε περαστικούς για ένα ποτό. «Είστε τρεις γενιές Ελληνας;», αστειευόταν. «Ισως σας κάνουμε τεστ DNA», έλεγε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου